15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSport„Olandezii“ Suediei nu vor tine cont de sentimente

„Olandezii“ Suediei nu vor tine cont de sentimente

Suedia – Olanda

• Faro-Loule, stadion „Algarve“, astazi, ora 21.45 (TVR 1).

• Formatii probabile

Suedia: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Jakobson, Mjaellby – Ljungberg, Jonson, Kallstrom, Andersson – Larsson, Ibrahimovic. Antrenori: L. Lagerback si T. Soderberg.

Olanda: Van der Sar – Reiziger, Stam, De Boer, Van Bronckhorst – Seedorf, Cocu, Davids – Van der Meyde, Van Nistelrooy, Robben. Antrenor: Dick Advocaat.

• Vor arbitra: Lubos Michel – Igor Sramka, Martin Balko (Slovacia).

Cele doua echipe nationale care se vor intilni in aceasta seara pe stadionul „Algarve“ din Faro-Loule, Suedia si Olanda, nu au mai disputat niciodata un meci in cadrul unui Campionat European, dar nici nu este prima lor partida intr-o competitie internationala. Prima disputa dintre Suedia si Olanda a avut loc la editia din 1908 a Jocurilor Olimpice si a avut ca miza medalia de bronz. Olandezii au fost cei care au cistigat atunci locul trei la Olimpiada gazduita de Marea Britanie, invingind suedezii, cu scorul de 2-0. Suedia si Olanda s-au mai intilnit la Olimpiada si in 1912, 1920 si 1924. Suedezii s-au impus in fata adversarilor lor numai in 1924, cind au cistigat bronzul adjudecat pina atunci de olandezi. Din acel moment, cele doua reprezentative nu s-au mai intilnit decit o singura data in cadrul unei competitii, 50 de ani mai tirziu, in faza grupelor Cupei Mondiale din 1974. Scorul a fost egal, 0-0, dar ambele echipe au avansat in optimile de finala. Olanda si Suedia au disputat 18 meciuri amicale, dintre care opt au fost cistigate de „portocala mecanica“, sapte de suedezi, iar trei s-au terminat la egalitate. Cea de-a 19-a lor intilnire nu are ca miza o medalie olimpica, ci numai o calificare in semifinalele Campionatului European. Chiar si asa, „retributia“ este, cel putin, impresionanta.

Suedezii din Olanda vor juca la victorie

Mai multi jucatori din echipa Suediei, care vor juca in aceasta seara, evolueaza in Olanda, insa nu vor tine cont de sentimentele care-i leaga de prietenii lor, care timp de doua ore le vor fi adversari. Atacantul Zlatan Ibrahimovic este primul vizat, el urmind sa-i aiba adversari pe coechipierii sai de la Ajax Amsterdam, Rafael van der Vaart, John Heitinga si Wesley Sneijder. „Evident, este putin ciudat pentru mine sa joc impotriva Olandei, deoarece traiesc si joc in aceasta tara. Insa simbata (astazi – n.r.) vom lasa deoparte, timp de doua ore, prietenia noastra. Olanda trebuie sa fie favorita, avind in vedere jucatorii pe care ii are. Dar in fotbal orice se poate intimpla si puteti fi siguri ca ne vom concentra suta la suta si eu stiu ca ii putem bate daca jucam la cel mai bun nivel al nostru“, a spus Ibrahimovic.

Erik Edman si Petter Hansson sint si ei jucatorii unui alt club olandez, SC Heerenveen. Insa primul nu va avea probleme, deoarece este suspendat pentru acest meci. Atacantul Henrik Larsson, care a jucat in primi ani ai carierei la Feyenoord Rotterdam, a pastrat excelente relatii cu olandezul Giovanni van Bronckhorst. „Familiile noastre au ramas in relatii excelente. Insa, bineinteles, acest lucru nu va avea nici o influenta simbata“, a spus Larsson.

Ruud Van Nistelrooij lauda Suedia

Atacantul olandez Ruud van Nistelrooij a spus ca oponentii din sfertul de finala din aceasta seara „joaca fotbalul cel mai bun“ din competitia europeana. Van Nistelrooij a marcat de doua ori pentru Olanda in meciul cu Letonia, scor 3-0, care i-a adus „Portocalei mecanice“ calificarea in primele opt echipe ale Campionatului European.

„Suedia este o echipa extraordinara si va fi un meci greu“, a spus atacantul formatiei engleze Manchester United. „Suedezii joaca fotbalul cel mai bun de la acest turneu si atacantii lor sint in forma si au inscris multe goluri. Trebuie sa fim siguri ca ii controlam“, a adaugat Van Nistelrooij.

Sfertul de finala din aceasta seara se va disputa la Faro-Loule, aproape de Albufeira, locul unde este cazata nationala Olandei si multi dintre suporterii ei. „Este un meci pe teren propriu oriunde am juca in aceasta tara. Este portocaliu peste tot. Sprijinul pe care il primim este imens si cu siguranta ne va ajuta sa depasim momentele grele prin care vom trece“, a afirmat Van Nistelrooy, impresionat de suporterii din „tara lalelelor“, care i-au asteptat la Algarve dupa meciul de la Braga cu Letonia, cintind „campionii, campionii“.

Selectionerul „Portocalei mecanice“, Dick Advocaat, a parut, pentru prima oara dupa mai multe zile, relaxat. „Sint momente bune pentru antrenor acum. Nu au fost momente prea bune pentru el. Noi stim ca fotbalul este un joc emotionant, atit pe teren, cit si pe banca tehnica, dar acum sintem in sferturile de finala si este un sentiment extraordinar“, a mai spus Van Nistelrooy.

Cele doua goluri ale lui Van Nistelrooy din meciul de la Braga l-au propulsat pe atacantul lui Manchester in clasamentul din toate timpurile al primilor zece marcatori ai Olandei, cu 18 goluri in 36 de meciuri, dar si in clasamentul golgheterilor de la Euro 2004, cu patru goluri marcate, ca si internationalul englez Wayne Rooney. „Sint fericit ca golurile mele sint importante. Aceasta ar trebui sa fie datoria unui atacant si sper sa marchez si in meciul urmator“, a spus olandezul care va conduce, si in aceasta seara, atacul Olandei.

Olandezul Wilfred Bouma nu s-a antrenat joi si este inca sub ingrijiri medicale pentru o accidentare suferita la tendonul lui Ahile, care l-a impiedicat sa joace in meciul cu Leonia, iar Frank de Boer se pregateste pentru cea de-a 111-a aparitie a sa in nationala Olandei. „Am venit la acest turneu sa joc, si acest lucru se intimpla acum. Rezultatul inregistrat (3-0 cu Letonia – n.r.) a facut din intoarcerea mea un lucru minunat si cred ca am aratat ca sint pregatit sa revin“, a spus De Boer, care nu a mai fost convocat la nationala dupa prima mansa pierduta a barajului cu Scotia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS