12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportVremea „lupilor“ tineri

Vremea „lupilor“ tineri

Sferturi de finala

Portugalia – Anglia

• Lisabona, stadion „Da Luz“, astazi, ora 21.45 (TVR 1)

• Formatii probabile

Portugalia: Ricardo – Miguel, Andrade, R. Carvalho, Nuno Valente – Deco, Maniche, Costinha, Figo, C. Ronaldo – Nuno Gomes. Antrenor: Luis Felipe Scolari.

Anglia: James – G. Neville, Campbell, Terry, A. Cole – Beckham, Gerrard, Lampard, Scholes – Owen, Rooney. Antrenor: Sven-Goran Eriksson.

•Vor arbitra: U. Maier – R. Kapelli, F. Burgaina (Elvetia).

Unul dintre lucrurile care cu siguranta nu se va repeta in primul meci din sferturile de finala ale Euro 2004, dintre Portugalia si Anglia, este scorul inregistrat in prima partida disputata de cele doua echipe nationale. Pe 25 mai 1947, Anglia invingea Portugalia, cu scorul de 10-0, la Lisabona, pe „Estadio Nacional“. 15 ani mai tirziu, in prima intilnire dintr-o competitie a celor doua reprezentative, calificarile pentru Cupa Mondiala din 1962, Anglia si Portugalia au terminat la egalitate, scor 1-1. In 1966, in semifinala Cupei Mondiale, Anglia a cistigat, cu 2-1, partida cu Portugalia de pe stadionul „Wembley“, gratie golurilor marcate de Bobby Charlton. In 1986, la turneul final al Cupei Mondiale, Portugalia invingea Anglia, cu scorul de 1-0, in cadrul Grupei F, dar echipa calificata a fost Anglia. In urma cu patru ani, la Euro 2000, Portugalia a invins din nou Anglia, cu scorul de 3-2, care nu a reflectat complet dominatia gazdelor acestei editii a Campionatului European. De atunci, cele doua reprezentative s-au mai intilnit in doua partide amicale, ambele incheiate la egalitate, scor 1-1, cel mai recent disputindu-se in luna februarie a acestui an.

Starul echipei nationale a Portugaliei, Luis Figo, a anuntat ca, in meciul de asta-seara, intentioneaza sa-i fringa inima coechipierul sau de la echipa spaniola Real Madrid, capitanul nationalei Angliei, David Beckham. Figo a spus ca ii va stringe mina lui Beckham inainte de meci si il va imbratisa dupa, dar ca, pe parcursul celor 90 de minute, nu il va menaja deloc pe coechipierul sau „galactic“. „Va fi extraordinar sa joc impotriva lui Beckham. Dar este important sa ne concentram asupra jocului si nu asupra luptelor individuale. Ii voi stringe mina in semn de prietenie inainte si dupa meci, dar in timpul lui, vom fi adversari. Este datoria mea sa-i fring inima, lui si Angliei“, a spus Luis Figo.

„Vom juca in acelasi fel in care a facut-o si Brazilia, antrenata de Scolari, in urma cu doi ani, si acesta este motivul pentru care Anglia ar trebui sa se teama. Acesta va fi totusi un meci diferit, dar este tot un sfert de finala si sintem determinati sa cistigam. Ma bucur ca jucam cu Anglia. Este echipa pe care doream sa o intilnim“, a adaugat „vrajitorul“ Figo.

Selectionerul Angliei, Sven-Goran Eriksson, nu s-a putut abtine sa nu il laude pe Wayne Rooney, golgheterul Euro 2004 (cu patru reusite – n.r.), si sa-l compare pe internationalul englez de 18 ani cu fostul international brazilian Pele. Suedezul Eriksson este de parere ca nici un alt jucator nu a mai avut un impact atit de mare la un turneu final, de la Pele, la Cupa Mondiala din 1958. „Nu imi amintesc ca alt jucator sa fi avut un asemenea impact la un turneu final de la Pele in 1958. Este absolut fantastic. Nu numai cind inscrie goluri. Rooney merita sa fie pe toate paginile ziarelor pentru ceea ce face. Cred ca nu ar trebui sa spun atit de multe, dar este incredibil“, a spus Eriksson.

Cind avea 17 ani, Pele a marcat sase goluri in editia din 1958 a Cupei Mondiale, pe care Brazilia a cistigat-o dupa ce a disputat finala cu echipa nationala a Suediei. Sven-Goran Eriksson avea atunci zece ani. Pele a plins dupa ce a marcat doua goluri in finala disputata cu gazda competitiei mondiale. Fotbalistul secolului, Pele, a marcat mai mult de 1.200 de goluri in intreaga sa cariera, incheiata in anul 1977. In Brazilia, el este cunoscut sub titulatura de „Regele Pele“. In meciul cu Croatia, de luni, cistigat de Anglia cu 4-2, in care Wayne Rooney a reusit „dubla“, suporterii englezi au afisat imagini ale internationalului englez purtind o coroana de argint. „Poate sa ia mingea, sa o pastreze, sa dribleze. Are o viziune extraordinara. Este un fotbalist complet, nu doar un marcator“, a adaugat Eriksson.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS