21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Incep Europenele!

Astazi se da startul celei mai importante competitii europene intertari, de la care, din pacate, lipseste selectionata Romaniei. Zece stadioane din Portugalia vor gazdui, timp de trei saptamini, cele 31 de partide ale Campionatului European, la finalul carora vom afla regina „Batrinului Continent“. Favoritele la cucerirea trofeului sint: Franta, campioana en-titre, Portugalia, in premiera gazda a unui turneu final de o asemenea importanta, Italia, finalista ultimei editii, si Olanda, dar nu pot fi neglijate nici selectionatele Spaniei, Germaniei si Angliei, mereu prezente in fazele superioare. Desi pleaca din postura de out-sidere, Cehia si Danemarca au in palmares citeva surprize de proportii la turneele finale ale CE si sint increzatoare in sansele lor.

Portugalia si Grecia joaca in deschidere

Misiune facila pentru gazde

Portugalia – Grecia

• Porto, stadion: „O Dragao“ (astazi, ora 19.00, TVR 1).

• Formatii probabile:

Portugalia: Ricardo – P. Ferreira, Andrade, F. Couto, Rui Jorge – Figo, Costinha, Tiago, Rui Costa – Simao, Pauleta. Antrenor: Luis Felipe Scolari.

Grecia: Nikopolidis – Seitaridis, Dabizas, Dellas, Fyssas – Giannakopoulos, Basinas, Zagorakis, Tsartas, Karagounis – Charisteas. Antrenor: Otto Reehagel.

• Vor arbitra: P. Collina – M. Ivaldi, N. Pisacreta (Italia)

Portugalia va deschide „balul“ in seara aceasta, intr-un meci contra Greciei, selectionata care a intrecut, in grupa preliminara, vecina iberica a gazdelor, Spania. Antrenorul brazilian Felipe Scolari, campion mondial en-titre, are misiunea de a duce generatia lui Figo si Rui Costa, aflata in fata ultimei provocari, spre cucerirea trofeului, telul de la care s-a plecat in organizarea acestui turneu final.

Portughezii au amintiri frumoase de la Euro 2000, cind au atins semifinalele, in contrast cu adversara de astazi, a carei ultima participare la un turneu final s-a inregistrat in 1994, cind elenii au plecat acasa dupa trei infringeri.

In primul „unsprezece“ al lusitanilor sint anuntati doar doi jucatori de la FC Porto, Ferreira si Costinha, dar, profitind de faptul ca meciul se joaca pe arena campioanei europene, FC Porto, Scolari i-ar putea arunca in lupta si pe Deco, Nuno Valente, Maniche sau R. Carvalho, care au contribuit la succesul echipei lui Mourinho din urma cu putin timp.

Rui Jorge, fundasul care a trecut prin mari emotii dupa scandalul de dopaj din urma cu doua luni, este increzator: „Putem bate orice echipa din lume, dar ca sa devenim campioni trebuie sa fim constanti in evolutii“.

Neamtul Reehagel este constient de presiunea la care va fi supusa formatia sa la acest meci de debut al Europenelor si intentioneaza sa trimita in teren o formula 1-4-5-1, in care singurul virf de atac urmeaza sa fie decis intre Vryzas, aproape de promovarea in Serie A cu Fiorentina, Charisteas, campion al Bundesligii cu Werder, si Nikolaidis, echiperul lui Atletico Madrid, dar si principalul actionar al fostului sau club, AEK Atena.

Fyssas, marcatorul golului prin care Benfica a „suflat“ Cupa Portugaliei, anul acesta, lui FC Porto, nu se teme de forta gazdelor: „Sintem echipa care a intrecut Spania in grupe si nu o sa dezamagim. Oriunde jucam sintem insotiti de multi suporteri si nu o sa ne speriem“.

Spania intilneste Rusia in cea de-a doua partida a zilei

Eterna promisiune contra eternei surprize

Spania – Rusia

• Faro-Loule, stadion: „Algarve“ (astazi, ora 21.45, TVR 1, in direct)

• Formatii probabile:

Spania: Casillas – Puyol, Helguera, Marchena, Raul Bravo – Etxeberria, Baraja, Xabi Alonso, Vicente – Morientes, Raul. Antrenor: Inaki Saez.

Rusia: Ovcinikov – Evseev, Saronov, Bugaev, Sennikov – Loskov, Smertin, Mostovoi, Izmailov – Sicev, Bulikin. Antrenor: Gheorghi Iartev.

• Vor arbitra: Urs Meier – F. Buragina, R. Kapelli (Elvetia)

In cel de-al doilea meci al grupei A, Spania intilneste o echipa a Rusiei privata de prezenta mai multor jucatori de baza. Spania, mereu favorita la turneele finale, dar in acelasi timp eterna dezamagire, mizeaza pe tehnicianul Inaki Saez la aceasta editie, antrenorul care a obisnuit nationala de tineret cu performanta.

Gheorghi Iartev, venit la cirma nationalei Rusiei in postura de interimar, dar pastrat si pentru turneul final, nu-i are in lot pe cei doi fundasi centrali titulari in preliminarii, Onopko si Ignasevici, pe mijlocasii Alenicev si Titov si pe atacantul Panov. Astfel, cuplul de fundasi la marcaj va fi unul inedit, compus din cvasi-debutantii Bugaev si Saronov, ambii proveniti din competitia interna, aflata in crestere evidenta. Dovada acestei evolutii este data de cei 22 de jucatori convocati pentru Euro, doar Mostovoi fiind pe lista „stranierilor“, el venind de la proaspata retrogradata din Primera Division, Celta Vigo. Capitanul lui Lokomotiv Moscova, Loskov, nu este ingrijorat de absentele din lot: „Sint destui fotbalisti buni in Rusia care sa-i suplineasca pe cei accidentati. Avem nevoie de cel putin un egal in primul meci.“

In contradictie cu antrenorul slav, Inaki Saez are probleme cu alegerea titularilor, mai multi fotbalisti concurind pentru locurile din primul „unsprezece“. Se pare ca Iker Casillas va fi preferat lui Canizares pentru a apara poarta ibericilor, Marchena poate fi ales drept coleg al lui Helguera in centrul defensivei, iar Xabi Alonso va profita de accidentarea lui Albelda pentru a incepe din primul minut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS