20.4 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Nu mai am tragere de inima sa alerg“

„Nu mai am tragere de inima sa alerg“


Multipla campioana de atletism, Gabriela Szabo, a anuntat ca nu va concura in acest an si va lua o pauza indelungata pentru regenerarea organismului, urmind ca in toamna sa decida cind si cum va reveni in activitatea competitionala.

„Nu ma gindesc la retragere, vreau doar sa ma relaxez, sa-mi regenerez organismul, sa fac si altceva. Poate voi avea un copil, dar pina in septembrie nici nu ma gindesc sa alerg“, a spus Gabriela Szabo, cu prilejul unei conferinte de presa desfasurate la sediul FR de Atletism.

„Am nevoie de o pauza lunga, trebuie sa-mi ascult organismul. Nu simt nimic acum, nu am tragere de inima sa alerg. Am vazut Mondialele la televizor si nu am simtit nimic, de parca nu am facut atletism. Am nevoie de regenerare si apoi ma voi gindi la sport.

Dupa cursa de la Paris, doctorii mi-au spus ca macar sase luni trebuie sa fac pauza. Olimpiada batea insa la usa, asa ca mi-am permis doar doua luni de pauza. Am facut antrenamente usoare si ma simteam bine, insa in concurs organismul nu m-a mai ascultat. Imi pare rau pentru Jocurile Olimpice“, a mai afirmat Szabo.

Campioana romana, in virsta de 29 de ani, spune ca s-a simtit obosita si in 2001, iar daca atunci ar fi ascultat sfatul antrenorului ei de a lua o pauza mai lunga, poate ca nu ar fi clacat in acest an olimpic. Zsolt Gyongyossi, antrenorul si sotul Gabrielei, a adaugat ca efectele suprasolicitarii de acum sint cauzate de anii 1999 si 2000. „2002 a fost un an bun, dar apoi, in 2003 au inceput problemele“, a precizat Gyongyossi.

Timpul de recuperare nu a fost suficient

La rindul sau, Ioan Dragan, presedintele Comisiei antidoping, a evocat rezultatele investigatiilor complexe la care a fost supusa Szabo in toamna anului 2003 si dupa cursa de la Birmingham din 2004. De fapt, investigatiile pe plan cardiovascular, neuropsihic si neuromuscular au indicat inca din toamna trecuta un sindrom de suprasolicitare, cauzat de supraantrenament. Pe baza acestui diagnostic s-a stabilit atunci o strategie care presupunea o pauza de doua luni si reluarea progresiva a antrenamentelor, ceea ce s-a si intimplat. Numai ca, dupa cursa de la Birmingham din februarie, analizele au indicat nu numai revenirea la situatia din septembrie, ci chiar o inrautatire a anumitor parametri, fapt ce a condus la concluzia ca timpul pe care Szabo l-a alocat recuperarii nu a fost suficient.

„Timpul s-a dovedit insuficient pentru recuperare, astfel ca ne-am confruntat cu o recadere in sindromul de supraantrenament, nu o recidiva, ci o recadere. Este o boala specifica sportului, iar, in situatia lui Gabi, timpul de recuperare se dubleaza, la circa patru luni fata de septembrie“, a spus Ioan Dragan, care s-a aratat insa increzator in capacitatea de recuperare a atletei, exprimindu-si convingerea ca vom mai auzi de performera Gabriela Szabo.

A obtinut cele mai mari performante din sportul romanesc

Secretarul general al FRA, Nicolae Marasescu, a precizat, la rindul sau, ca Szabo a adus cele mai mari succese sportului romanesc. „Are 29 de ani, 16 ani de sport, 11 ani in virful topului mondial. Este un caz unic. De 14 ani, Gabriela Szabo a avut cele mai mari succese din sportul romanesc. Ea nu si-a facut un scop din concursuri, a concurat cel mai putin. A refuzat multe competitii fara sa tina cont de bani, in schimb nu a lipsit de la nici un concurs important“, a adaugat Marasescu.

Szabo este campioana olimpica in proba de 5.000 de metri si medaliata cu bronz in cea de 1.500 de metri la JO de la Sydney 2000, medaliata cu argint in proba de 1.500 de metri, la JO de la Atlanta din 1996, precum si multipla campioana mondiala si europeana in probele de 1.500, 3.000 si 5.000 de metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS