22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNu a fost seara romanilor

Nu a fost seara romanilor

• Besiktas a fost tradata inca o data de defensiva, ratind calificarea in optimi, dupa 0-2 cu Valencia pe „Inonu“ • Galata si Parma au fost surclasate de Villarreal, respectiv Genclerbirligi, singura echipa turca ajunsa in faza urmatoare a competitiei • Din opt romani angrenati in Cupa UEFA, numai doi vor merge mai departe, Cristi Chivu (Roma) si Alin Stoica (FC Bruges)

Cu exceptia celor doi internationali de la Besiktas, Daniel Pancu si Adi Ilie, care, in ciuda infringerii echipei lor, au avut, per ansamblu, o evolutie buna, si a mijlocasului Galatei, Ovidiu Petre, ceilalti jucatori romani implicati in aceasta faza a Cupei UEFA nu au prins nici un minut la formatiile la care activeaza.

„Italienii“ Cristi Chivu (Roma) si Paul Codrea (Perugia) nu au fost convocati de antrenorii lor pentru aceste jocuri, in timp ce Lucian Sinmartean (Panathinaikos Atena) si Alin Stoica (FC Bruges) nu au fost folositi. Ianis Zicu (Parma), Florin Bratu (Galatasaray) si Gabriel Tamas (Spartak Moscova) nu au avut drept de joc. Dintre toti romanii, in competitie au ramas Chivu si Alin Stoica.

Besiktas – Valencia 0-2

Lucescu trebuie sa schimbe distributia

Asteptat cu mult interes, meciul de pe „Inonu“, dintre echipa pregatita de Mircea Lucescu si Valencia, va ramine de trista amintire pentru „vulturi“. Besiktas a ratat calificarea in faza urmatoare a competitiei, fiind invinsa cu 2-0, de o echipa spaniola mult mai pragmatica. Si de aceasta data, Valencia a profitat de slabiciunile in defensiva ale campioanei Turciei si a lovit decisiv.

In incercarea de a intoarce rezultatul din tur, 2-3, considerat intr-un fel nedrept pentru turci, Besiktas, cu Pancu si Ilie in teren tot meciul, a mers pe mina atacului, dar apararea s-a dovedit din nou „calciiul lui Ahile“. Dupa numai 12 minute, spaniolii au deschis scorul prin Angulo, care i-a furat o minge lui Ronaldo Guiaro, si, scapat singur spre poarta, l-a executat pe Cordoba. „Alb-negrii“ au continuat sa atace, insa s-au pierdut in momentele decisive, Pancu, Ilie sau Sergen neputind sa-l invinga pe Palop.

La reluare, tot dupa 12 minute, Valencia a lovit din nou pe contraatac, Sanchez, liber in careu, marcind lejer cu capul. Turcii s-au aruncat in ofensiva, dar oaspetii au stiut cum sa inchida jocul, pastrind avantajul de doua goluri, cu toate ca elevii lui Lucescu, lipsiti de inspiratie, au mai irosit citeva ocazii clare de gol.

Eliminarea din Cupa UEFA adinceste criza prin care trece Besiktas, Lucescu avind acum neaparata nevoie de o victorie in etapa viitoare din campionat, pentru ca jucatorii sai sa capete incredere.

Villarreal – Galatasaray 3-0

Galata a fost umilita in Spania

Pe stadionul „Madrigal“ din Villarreal, gazdele au oferit un adevarat recital fotbalistic in fata turcilor de la Galatasaray. Privit de otomani ca o ultima sansa de a mai salva un sezon ratat, meciul a fost la discretia spaniolilor, care s-au impus cu 3-0, toate reusitele putind fi considerate demne de generice TV. Elevii lui Fatih Terim porneau de la scorul de 2-2, inregistrat in tur, dar au dat peste o formatia ambitioasa si decisa sa acceada in premiera in optimile unei competitii europene. Galata nu a semanat nici pe departe cu echipa care in urma cu citiva ani domina competitiile europene, terminind prin a fi ingenuncheata de gruparea iberica.

Avind in componenta citeva nume de rezonanta ca brazilianul Sony Anderson, argentinianul Riquelme, sau spaniolul Jose Mari, gazdele au dominat jocul de la inceput pina la sfirsit, turcii neobtinind nici o lovitura de colt.

Golurile lui Villarreal au fost marcate dupa pauza, cind spaniolii au si apasat pe acceleratie, iar autorii au fost S. Anderson ’48, Garcia ’52 si Riquelme ’90. Dintre aceste reusite, cea mai spectaculoasa a fost a lui Oscar Garcia, care l-a invins pe Mondragon cu un sut din cercul de la centrul terenului.

La oaspeti, mijlocasul roman Ovidiu Petre a jucat toate cele 90 de minute, primind si un cartonas galben.

Antrenorul Galatei, Fatih Terim, a anuntat la finalul meciului ca va demisiona, dupa ce echipa sa a fost eliminata din Cupa UEFA, iar in Turcia a pierdut orice sansa de a mai obtine vreun titlu. „Joi (ieri-n.r.) voi inainta cererea mea de demisie presedintelui clubului. Chiar daca voi pleca, voi ramine alaturi de presedinte si de club. Daca cineva este vinovat, acesta sint eu. Nu stiu ce raspuns va da presedintele Ozhan Canaydin“, a spus Terim la conferinta de presa.

Galatasaray va implini 100 de ani de existenta in 2005, la cinci ani dupa ce Terim triumfa in Cupa UEFA, dupa o finala cistigata in fata lui Arsenal, la loviturile de departajare. „La centenarul clubului, o noua echipa, un nou stadion si un nou antrenor ar putea inocula entuziasm“, a mai afirmat tehnicianul turc.

Deja se vorbeste ca un posibil succesor al lui Fatih Terim ar putea fi Gica Hagi, simbolul Galatei din perioada sa de glorie.

AS Roma – Gaziantepspor 2-0

Roma nu a avut emotii

Invinsa in tur cu 1-0, trupa lui Fabio Capello avea nevoie de o victorie cu 2-0 pentru a ajunge in optimi, iar romanii s-au conformat. Fara Cristian Chivu pe teren, „giallorossi“ s-au impus la pas in fata turcilor de la Gaziantepspor, prin reusitele lui Emerson ’23 si Cassano ’43. Desi, la prima vedere, rezultatul te face sa crezi ca meciul a fost unul strins, calificarea romanilor nu a putut fi pusa la indoiala. Cu exceptia primelor minute, cind turcii au dat impresia ca pot produce surpriza, timp in care au trimis si mingea in bara, italienii au avut jocul in mina. Au marcat de doua ori in prima parte (in urma unor faze de toata frumusetea), de ajuns pentru a obtine calificarea, iar in partea secunda au irosit si alte sanse de gol. Totti a fost odihnit, urmarind meciul de pe banca tehnica.

Genclerbirligi – AC Parma 3-0

Parma, eliminata fara drept de apel

Dupa ce pierduse in tur, 0-1, pe „Ennio Tardini“, trupa lui Prandeli s-a prezentat in Turcia cu gindul la o minune, care insa nu s-a produs, gazdele impunindu-se cu 3-0.

Avind in fata o echipa bine cladita, care creeaza multe probleme granzilor din Istanbul, italienii au crezut in sansa lor pina in minutul 34, cind arbitrul intilnirii, francezul Eric Poulat, i-a acordat cartonasul rosu compatriotului sau Sebastien Frey, portarul Parmei, iar de aici jocul s-a rupt.

Cu un om mai putin si fara goal-keeper-ul de baza, emilianii au clacat, primind gol trei minute mai tirziu, dintr-un penalti transformat de Filip Daems. In partea secunda, controlata de turci, acestia au mai punctat de doua ori, spre final, prin autogolul lui Matteo Ferrari (’81), care a deviat cu capul in poarta o minge degajata de portarul gazdelor, si Ali Tandogan, in ultimul minut al prelungirilor, calificindu-se in optimi cu scorul general de 4-0.

Alte rezultate

In celelalte meciuri disputate miercuri, in mansa secunda a 16-imilor de finala ale Cupei UEFA, s-au inregistrat urmatoarele rezultate: Inter Milano (Italia) – Sochaux (Franta) 0-0, in tur 2-2; Rosenborg Trondheim (Norvegia) – Benfica Lisabona (Portugalia) 2-1 (Berg ‘9, Karadas ’16 / Nuno Gomes ’21), in tur 0-1; FC Barcelona (Spania) – Brondby IF (Danemarca) 2-1 (Luis Garcia ’31, Cocu ’57 / Per Nielsen ’83), in tur 1-0; Newcastle United (Anglia) – Valerenga (Norvegia) 3-1 (Shearer ’19, Ameobi ’47, ’89 / Hagen ’25), in tur 1-1; Real Mallorca (Spania) – Spartak Moscova (Rusia) 0-1 (Samedov ’44), in tur 3-0; PSV Eindhoven (Olanda) – Perugia (Italia) 3-1 (Hofland ’22, Kezman ’31, ’48 / Ze Maria ’88), in tur 0-0; Panathinaikos Atena (Grecia) – AJ Auxerre (Franta) 0-1 (Kalou ’72), in tur 0-0; Dnepr Dnepropetrovsk (Ucraina)- Olympique Marseille (Franta) 0-0, in tur 0-1; FK Teplice (Cehia)- Celtic Glasgow (Scotia)1-0 (Masek ’35), in tur 0-3; Girondins Bordeaux (Franta)- Groclin Grodzisk (Polonia) 4-1 (Planus ’41, ’43, Krizanac ’65 autogol, Riera ’74 p. / Wieszczycki ’90), in tur 1-0; Levski Sofia (Bulgaria) – FC Liverpool (Anglia) 2-4 (Ivanov ’27, Simonovici ’40 / Gerrard ‘7, Owen ’11, Hamann ’43, Hyypia ’67), in tur 0-2; Debrecen (Ungaria) – FC Bruges (Belgia) 0-0, in tur 0-1.

Programul partidelor din optimile de finala ale Cupei UEFA, care se vor disputa pe 11 martie (turul) si 25 martie (returul) este urmatorul: Celtic Glasgow – FC Barcelona; Genclerbirligi – Valencia; Bordeaux – FC Bruges; Newcastle – Real Mallorca; Auxerre – PSV Eindhoven; Inter – Benfica; Liverpool – Olympique Marseille; Villarreal – AS Roma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS