18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„In acte, Napoli poate fi doar antrenor secund“

„In acte, Napoli poate fi doar antrenor secund“

Recent, la FRF – Scoala Nationala de Antrenori, a sosit un fax de la federatia italiana – Centrul Coverciano prin care s-a clarificat situatia calificarii antrenorului Napoli. I-am solicitat directorului Scolii Nationale, Mircea Radulescu, un interviu asupra acestui subiect.

– V-ati adresat federatiei italiene, solicitind amanunte despre antrenorul Nicolo Napoli…

– Da, i-am intrebat pe italieni daca Napoli este calificat ca antrenor si la ce nivel. Din raspunsul primit, reiese ca Nicolo Napoli este antrenor si ca are si o licenta, dar aceasta licenta ii permite sa fie maximum antrenor secund la prima liga profesionista. Cu alte cuvinte, in acest moment el nu poate fi antrenor principal la Universitatea, asa cum inteleg ca FC Universitatea doreste acum.

– Ce trebuie facut?

– Ei, asta-i problema! Aceasta exigenta incepem s-o aplicam cu toate categoriile de antrenori. Craiova a avut si in turul campionatului o problema de aceasta natura.

– Adica?

– A fost perioada cu Badea ca antrenor principal, el neindeplinind conditiile de a fi principal. Craiova a gasit solutia, trimitind la noi contractul lui Silviu Lung, Silvica avind categoria I. In evidentele noastre, antrenor principal al Universitatii figura Silviu Lung. Ca in bucataria interna a clubului se intimpla altceva, nu ma intereseaza. Poate si masorul sa faca pe antrenorul principal, nu ne intereseaza si nu facem asemenea controale la singe. In acte, conform responsabilitatii fata de federatie, trebuie sa existe un antrenor calificat, adica sa indeplineasca toate conditiile de antrenor principal la prima liga.

– Cum a fost cazul Zenga? Nici el nu detinea licenta pentru principal la prima liga!

– Da, nici Zenga nu avea licenta maxima, adica licenta PRO. Cind el s-a angajat la FC National, ne-a adus o hirtie oficiala de la Coverciano din care reiesea ca este inscris la cursul PRO de acolo. In plus, centrul de la Coverciano a mentionat faptul ca i-au echivalat lui Zenga activitatea din Romania (si o lucrare care avea ca subiect chiar fotbalul romanesc) pentru licenta PRO. In vara trecuta, Zenga a obtinut licenta PRO, prezentind o lucrare despre fotbalul romanesc. Dupa ce a obtinut aceasta licenta, Zenga a plecat din Romania!

– Sa revenim la Nicolo Napoli…

– O alta varianta legala prin care Napoli ar putea fi oficial antrenor principal la Universitatea, ar fi ca el sa ne demonstreze ca este inscris la Coverciano pentru obtinerea licentei PRO.

– Si daca aceasta ipotetica solutie nu exista, ce face Napoli?

– Ca si in toamna, adica Universitatea sa numeasca antrenor principal pe cineva care indeplineste conditiile. Cum lucreaza ei acolo, adica responsabilitatile fiecaruia, nu intereseaza federatia. Mai exista o solutie. In prima sedinta a Comisiei Tehnice sa analizam situatia italianului Napoli… Personal, vreau sa ajut clubul Universitatea Craiova sa lucreze dupa optiunea proprie, deci cu Napoli antrenor principal. Nu este singurul club in situatia asta. Si la Brasov a aparut acum aceasta problema – cu Razvan Lucescu. El a urmat scoala de antrenori de la Köln, dar inca n-am primit adresa oficiala din care sa rezulte ce licenta are.

– Care este parerea dumneavoastra despre numirea lui Napoli la Universitatea Craiova?

– Numirea antrenorilor principali apartine in exclusivitate finantatorilor, patronilor. Din acest punct de vedere, sint mai putine comentarii de facut ca altadata. Cel care da banul are deplina libertate. Singura chestie de care ar trebui ca acesti oameni cu bani sa tina cont este ca, totusi, exista niste regulamente ale UEFA si ale federatiilor nationale care obliga ca antrenorii sa fie purtatori ai licentelor la nivelul locului unde-l angajeaza. Sint convins ca patronul Universitatii nu l-a intrebat pe Napoli, inainte de angajare, ce licenta are. Nu pot face, repet, prea multe comentarii despre aceasta numire. Aici este o problema de integrare. Napoli vine dintr-un fotbal profesionist, are si o calificare la Coverciano, adica este, in multe directii, superior fotbalului romanesc. Problema este in ceea ce priveste cooperarea cu jucatorii, respectiv comunicarea. Trebuie gasite solutii pentru aceasta problema, cit si aceea a cunoasterii particularitatilor fotbalului romanesc. Este foarte important ca si ceilalti tehnicieni din staff (Lung, Beldeanu), cit si conducatorii, medicul sa-l ajute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS