25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Formula 1 s-a trezit tirziu si nu facem exceptii!“

„Formula 1 s-a trezit tirziu si nu facem exceptii!“

Comisia europeana a reamintit responsabililor echipelor de Formula 1 ca nu sint mai presus de lege, ca urmare a amenintarii acestora de a boicota cursele din Europa din cauza temerilor generate de aplicarea noului mandat de arest european. Noul mandat se refera la 32 de infractiuni, precum omuciderea voluntara, coruptia, frauda sau spalarea de bani. Acesta nu modifica insa regulile de detentie provizorie, care ramin diferite conform statelor membre si sint de competenta exclusiva a acestora. Mandatul de arest european a intrat in vigoare pe 1 ianuarie in opt din cele 15 tari ale Uniunii Europene si va fi ratificat de celelalte state incepind cu 1 martie. Acesta vizeaza simplificarea procedurilor greoaie de extradare in cadrul UE si va permite autoritatilor judiciare sa comunice direct intre ele, fara a mai avea acordul politicienilor.

„Max Mosley nu este mai presus de lege“

Mesajul transmis de Comisia europeana a intervenit dupa ce presedintele Federatiei Internationale de Automobilism, Max Mosley, declarase ca, „atit timp cit echipele nu vor primi asigurari ca aceste proceduri nu vor fi folosite impotriva lor in cazul unui accident pe circuit, ele vor refuza efectiv sa mai concureze, nedorind sa-si asume acest risc“. Presedintele FIA a explicat ca patronii echipelor se tem sa nu fie arestati o data cu declansarea unei proceduri judiciare si tinuti in arest pina la inceperea procesului.

„Max Mosley nu este mai presus de lege, iar mandatul de arest european se va aplica tuturor cetatenilor“, a spus Pietro Petrucci, purtatorul de cuvint al comisarului pentru justitie, Antonio Vitorino. „Aceasta dezbatere este inchisa de multa vreme si este imposibil, din punct de vedere tehnic, de reluat. Formula 1 s-a trezit prea tirziu. De altfel, noi nu vedem motivul pentru care am face o exceptie si nu am avea incredere in justitia statelor membre. Oamenii trebuie sa-si asume riscurile meseriei lor“, a conchis Pietro Petrucci.

Presedintele FIA si-a reconfirmat pozitia

La rindul sau, presedintele FIA, Max Mosley, si-a reconfirmat pozitia: „Probabil ca domnul Vitorino nu este la curent cu faptul ca unul dintre guvernele europene a confirmat deja ca dispozitiile acestei legi nu se vor aplica in sport. Noi vrem sa credem ca si alte guverne vor face la fel. In orice caz, nici o echipa de Formula 1 nu va concura acolo unde nu se va sti in siguranta.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS