19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Gimnastica din Statele Unite ii datoreaza mult Nadiei Comaneci“

„Gimnastica din Statele Unite ii datoreaza mult Nadiei Comaneci“

Agentia de presa AFP a scris ca gimnastica din Statele Unite ale Americii, unde se desfasoara, pina pe 24 august, a 37-a editie a Campionatelor Mondiale, ii datoreaza mult romancei Nadia Comaneci.

„Gimnastica, introdusa in SUA la inceputul secolului trecut de catre imigrantii germani, era un sport marginalizat, pina cind «micuta zina» de la Montreal a aparut pe ecranele televizoarelor americane, in 1976. Incununata cu cele trei titluri olimpice si cu cele sapte note de zece, Nadia avea perfectiunea unui desen animat de Walt Disney si nu putea suscita decit admiratia telespectatorilor“, a scris AFP

De asemenea, AFP a remarcat ca si antrenorii romani Bela si Martha Karolyi au avut o contributie hotaritoare la dezvoltarea gimnasticii in SUA. „Antrenorul Nadiei, Bela Karolyi, s-a ocupat de punerea in valoare a calitatilor sportivei sale. Fugit in Occident in 1981, acest fost aruncator de ciocan, devenit cel mai bun antrenor de gimnastica pe plan mondial, a fost avantajat de circumstante istorice care au determinat tarile din Europa de Est sa boicoteze Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Antrenata de Bela Karolyi si de sotia sa, Martha, Mary Lou Retton a devenit, astfel, prima si singura gimnasta americana cistigatoare a titlului olimpic, Statele Unite obtinind si titlul olimpic in concursul masculin pe echipe. De atunci, gimnastica a cunoscut o dezvoltare fulgeratoare, care s-ar putea compara, in acest moment, poate doar cu ceea ce se intimpla in Republica Populara Chineza.

Comparatia se oprese insa aici. Desi numarul americanilor care practica mai mult sau mai putin intensiv gimnastica este estimat la trei miloane, doar 78.043 participa activ la competitii, fiind legitimati la 4.452 de cluburi private, unde se platesc taxe“, a precizat AFP

Mary Lou Retton, mama a trei fete, a fost numita co-presedinte de onoare al Comitetului de organizare a editiei din acest an a Campionatelor Mondiale, la fel ca si Bela Karolyi, care a facut avere ca antrenor de gimnastica in Texas.

Nadia Comaneci, casatorita cu Bart Connor – fost component al echipei americane campioana olimpica in 1984, traieste in Statele Unite, dupa ce a fugit din Romania in 1989.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS