14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Pariu cistigat

Deseori, echipa Universitatii pare aranjata pe calculator, iar adversarilor le este practic imposibil sa gaseasca brese in sistemul imaginat de Cirtu. Multi s-au uitat strimb la antrenor atunci cind acesta, dezavantajat clar de rezultatele pe care echipa le-a inregistrat la un moment dat, sustinea cu incapatinare ca pina la mijlocul returului multe se vor schimba in bine. Si, ca garantie, si-a depus un soi de demisie in alb, promitind ca va pleca de pe banca tehnica daca Universitatea, dupa etapa a 24-a, nu se va afla mai sus de locul 10.

Putini stiu cit a muncit Cirtu sa cistige un pariu pe care nu il obligase nimeni sa-l faca. Mai ales ca nu a avut la dispozitie sezoane intregi, ci doar citeva luni in care trebuia sa formeze o echipa, dar sa obtina si rezultate pentru ca retrogradarea batea la usa.

Liniste? De unde asa ceva in Banie? Numai ca, om de-al locului, crescut practic in curtea Universitatii, Cirtu stia ce il asteapta si nu s-a speriat cum o facuse, de pilda, Florin Marin, devenit celebru cu expresia: „In Craiova nu rezista decit Superman!“

Cirtu a fost Superman. S-a luptat cu adversarii, cu „smenarii“ din campionat, cu arbitrii, cu presa, a taiat in carne vie chiar in propriul lot, ba, uneori, a fost nevoit sa se bata si cu ideile originale ale lui Staicu.

Pina la urma, i-a iesit aproape totul. Acum, dupa etapa a 25-a, echipa se afla pe locul 7, Daouda a ajuns poate cel mai rivnit fundas din campionat, desi Cirtu il gasise rezerva, Bundea si Plesan sint in vederile lui Anghel Iordanescu, Ionut Stancu s-a trezit in Divizia A si joaca excelent, desi pina in iarna evolua la Calafat. Din urma vin insa puternic Stoianof, Cl. Tudor si Moti, niste juniori cu care Cirtu munceste suplimentar citeva ore pe saptamina.

Paradoxal este ca, dupa rezultatele extraordinare din ultima vreme, dusmanii lui Cirtu s-au inmultit. O realitate care, de aceasta data, nu l-ar mai mira probabil pe Florin Marin, tehnicianul „de casa“ al lui Gigi Netoiu, care s-a convins in cele din urma ca in Banie totul se intimpla pe dos.

Riscam, insa, un pronostic. Daca ar fi liniste, aproape sigur ca Sorin Cirtu s-ar plictisi si, dintr-o data, i s-ar parea ca este ceva nu in regula. Simtindu-se insa urmarit in permanenta de fel de fel de „prieteni“, Cirtu se va indirji si mai tare si ne va „plezni“ cu alte rezultate spectaculoase. De fapt, asta a fost „norocul“ lui in meserie: sa faca echipe la Universitatea ca antrenor, dar, in acelasi timp, sa se puna de-a curmezisul in calea celor care au sabotat sau saboteaza fotbalul adevarat in Banie.

Imi amintesc cum a inceput de fapt Cirtu meseria de mare antrenor. In ’88, prim-secretarul Doljului, Ioan Traian Stefanescu, i-a propus lui Sorin sa preia o echipa, pe cea a Universitatii, care se afla in deriva. Cirtu nu i-a cerut nici un ban, dar i-a pus o conditie: sa-l ajute sa dea de pamint cu „sperietorile“ acelor vremuri: Steaua, Dinamo, Victoria si Flacara Moreni. S-a batut palma, iar primul mandat al lui Cirtu la Universitatea a culminat cu „eventul“ campionat-cupa realizat in ’91. Ei, de la prim-secretarul de atunci ar avea Staicu ceva de invatat, ca pe Cirtu il are…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS