23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Luptele pentru cucerirea capitalei irakiene continua

Sase soldati ai Marinei americane au fost raniti, dintre care unul foarte grav, in urma confruntarilor din estul Bagdadului, zona locuita de peste 3.000 de siiti, a anuntat postul de televiziune Skynews, citind surse militare. Intre timp, trupele americane isi continua inaintarea spre „inima“ Bagdadului, fiind sprijinite de avioanele de atac de tip A-10 si de elicopterele Apache, care au bombardat numeroase locatii.

Printre acestea s-a aflat si Ministerul Informatiilor, care a fost grav lovit. Potrivit unor surse militare citate de CNN, doua bombe dirijate prin satelit au lovit sediul Partidului Baath si mai multe baze ale Garzii Republicane. Elicopterele Apache-64 au atacat diferite locatii irakiene din sud-estul Bagdadului, unde se aflau „mai multe puncte de rezistenta“ ale Garzii Republicane si ale „fedainilor lui Saddam“.

Basra – sub control britanic cu un lider irakian

Orasul Basra, situat in partea meridionala a Irakului, este in mare parte sub controlul fortelor britanice si al unui lider irakian care va colabora la formarea unei noi administratii locale, a anuntat ieri un purtator de cuvint al armatei britanice. „Trupele britanice controleaza orasul, chiar daca va fi nevoie de citeva zile pentru a ne consolida pozitiile, cum s-a intimplat in Umm Qasr si Al Zubayr“, a declarat purtatorul de cuvint Chris Vernon, referindu-se la alte doua orase meridionale.

Vernon a declarat ca un lider local, despre care s-a precizat doar ca este „seic“, ar putea conduce noua administratie a orasului. „Aceasta persoana ne-a contactat si ne-am intilnit noaptea trecuta… Ne-am asigurat ca este de incredere, are autoritate in acea zona, mai ales in fata capilor de triburi. Acesta isi va forma singur consiliul“, a mai declarat Vernon.

Numarul soldatilor americani prezenti in Bagdad se va dubla in zilele urmatoare

Americanii vor sa mareasca numarul soldatilor prezenti in Bagdad, preconizindu-se ca acesta va fi practic dublat, a anuntat ieri un reprezentant al armatei americane, citat de CNN. Intre timp, trupele aliate prezente in capitala au continuat luptele.

Postul de televiziune Al Arabija a anuntat ca lupte inversunate au loc in cartierul Karch de pe malul vestic al Tigrului. Un alt post de televiziune arab, Al Jazeera, a anuntat ca soldatii americani s-au deplasat si spre periferia sudica, in cartierul Saddam-City.

Potrivit canalului de televiziune BBC, trupele americane lupta pe trei fronturi in capitala irakiana. Majoritatea luptatorilor irakieni au renuntat sa mai opuna rezistenta, mai mentioneaza BBC.

Postul de televiziune CNN citeaza un membru al Comandamentului general american, care a afirmat ca in centrul capitalei irakiene se afla o intreaga brigada a armatei. Fortele americane se deplaseaza „dupa bunul plac“ in oras si nu intimpina o rezistenta organizata, ci mai degraba doar una sporadica.

Pentru prima data in cele 21 de zile de razboi, imaginile televiziunilor prezentau strazi parasite ale capitalei . Pina acum, in ciuda luptelor inversunate, traficul era destul de intens. In continuare, multe cartiere din Bagdad sint lipsite de curent electric, iar televiziunea irakiana nu mai emite.

Sute de irakieni i-au intimpinat cu bucurie pe soldatii americani

Sute de irakieni pareau in sarbatoare dansind si aruncind flori spre soldatii Marinei americane care avansau spre zonele estice din capitala, in absenta totala a fortelor militare irakiene, a anuntat postul de televiziune CNN.

Corespondentul de la fata locului a transmis ca o multime de oameni i-a intimpinat pe soldatii americani care traversau capitala, trecind pe linga Monumentul Eroului, situat la doar trei kilometri est de Podul Republicii.

„Sint scene cu adevarat extraordinare!“, a exclamat jurnalistul. Forte ale politiei si ale armatei irakiene au disparut de pe principalele strazi din Bagdad, lasind cale libera tuturor hotilor care au luat cu asalt Cartierul General al Natiunilor Unite si cladirile din apropierea Comisiei Olimpice, au transmis corespondentii de la fata locului.

Jurnalistii au relatat ca au observat zeci de irakieni care au luat cu asalt sediul Organizatiei Natiunilor Unite din hotelul Canal, din estul orasului, indepartindu-se la volanul unor autoturisme purtind inscriptia ONU.

Alti martori au asistat la jefuirea unor magazine sportive din vecinatatea Comisiei Olimpice, cartierul general al fiului mai mare al presedintelui irakian, Uday Hussein.

Corespondentii relateaza ca autoritatile irakiene par sa fi abandonat capitala. Intre timp, populatia civila este din ce in ce mai derutata.

„As vrea sa stiu cind se va termina tot acest macel. Nu avem radio, nu avem televiziune. Guvernul nostru mai controleaza orasul sau nu?“, l-a intrebat pe unul dintre ziaristi, Sarmed Shakir, un angajat al Spitalului din Bagdad. Radio Bagdad si-a suspendat programul, transmitind permanent cintece patriotice, iar televiziune nu mai emite.

Locuitorii din Bagdad jefuiesc cladirile guvernului

Mai multe sute de cetateni au asaltat ieri cladirile guvernamentale din Bagdad. Ei au patruns in cazarme, cladiri ale autoritatilor si institute de cercetare si au luat diferite piese de mobilier sau alte obiecte din dotarea respectivelor cladiri. De asemenea, au fost jefuite si sediul Politiei rutiere, biroul Comisiei Olimpice sau cladirea Ministerului Comertului. In absenta fortelor de securitate irakiene, jefuitorii au plecat nestingheriti cu computere, televizoare, piese de mobila si alte aparate electrice.

Fortele aliate se tem de atentatele sinucigase

Guvernul de la Bagdad promite irakienilor care vor reusi sa ucida soldati americani si britanici cite 4.500 de euro pentru fiecare victima, a anuntat postul de televiziune EuroNews.

Colonelul britanic Gordon Messenger a declarat ca exista mai multe relatari, conform carora multi luptatori din tarile arabe se indreapta spre Irak fie motivati de sentimente antiamericane, fie de dorinta de a cistiga cit mai repede banii pusi in joc.

In sudul Bagdadului, partea definita de americani drept „centru de antrenament pentru teroristi“, fortele aliate au capturat mai multi cetateni egipteni si sudanezi.

Insa, pericolul cel mai mare este reprezentat de kamikaze, care nu sint intotdeauna din rindul voluntarilor. Un barbat s-a predat soldatilor britanici si a marturisit ca a fost amenintat ca va fi ucis, daca nu va atenta impotriva soldatilor coalitiei.

In fata acestui pericol, soldatii americani si britanici au devenit din ce in ce mai prevazatori si au intensificat controlul asupra populatiei.

Starea lui Saddam Hussein – incerta

Fortele coalitiei au incercat pentru a doua oara de la inceputul razboiului sa il atace direct pe Saddam Hussein, a anuntat postul de televiziune EuroNews. Rezultatul acestui ultim atac nu a putut fi pina acum precizat cu exactitate.

Pentru prima data de la inceputul razboiului din Irak, Saddam Hussein a disparut. Inca de luni, televiziunea irakiana nu mai transmite obisnuitele imagini zilnice ale presedintelui irakian. Marti dimineata, fortele americane au declansat un atac puternic impotriva conducerii irakiene. Tinta acestui atac a fost cartierul El Mansur, unde se presupunea ca se afla Saddam impreuna cu cei doi fii ai sai. Ultimele imagini ale dictatorului au fost difuzate luni si il prezentau pe Hussein in fata unui restaurant, sub care se afla unul dintre buncarele secrete ale sale. Asupra acestui restaurant au fost lansate patru bombe de mare precizie, cu o greutate de 900 kg. In locul restaurantului a ramas doar un crater cu o adincime de 20 de metri.

Potrivit unor surse militare, atacul s-a soldat cu noua morti si 13 raniti. Pe de alta parte, surse ale serviciul secret de informatii din Marea Britanie considera ca si de aceasta data Saddam a supravietuit, au anuntat in editia de miercuri cotidienele The Times si The Guardian.O sursa anonima a declarat cotidianului Guardian ca Saddam „probabil nu s-a aflat in cladire, cind aceasta a fost bombardata“, iar o alta a declarat pentru Times: „Credem ca el a parasit zona in acelasi fel in care a sosit: ori printr-un tunel, ori cu un autoturism, nu sintem inca siguri“.

Trupele americane au descoperit un adapost subteran

O alee de pe Aeroportul international din Bagdad i-a condus pe soldatii americani spre o descoperire senzationala, a anuntat cotidianul german Die Welt. Aparent, aleea ducea spre o parcare. La capatul ei insa, soldatii au descoperit un intrind acoperit cu muschi- una dintre numeroasele intrari spre un sistem de tunele, care se intinde pe mai multi kilometri in partea subterana a Bagdadului.

Potrivit ziarului, soldatii americani s-au gindit intr-o prima faza ca aici vor descoperi mai multi membri ai Garzii Republicane. „Am vrut sa stim cine se ascunde acolo“, a declarat locotenentul Lee Fetterman, comandantul Brigazii 101.

Zvonurile despre sistemul de tunele al lui Saddam au lasat loc la presupuneri, potrivit carora un asemenea loc ar putea fi folosit in diferite scopuri: de la o ascunzatoare pentru armele de distrugere in masa pina la un adapost in caz de pericol pentru oficialitatile irakiene.

Un fost om de stiinta irakian, care a plecat din tara in timpul Razboiului din Golf din 1991, a declarat postului de televiziune CBS ca „sub Bagdad exista o complexa retea de mai mult de 100 km de tunele, dispuse pe mai multe niveluri“. Pe Aeroportul din Bagdad au fost descoperite doar citeva dintre nenumaratele anexe subterane.

Luni, soldatii americani au arestat un locotenent irakian, care se pare ca a condus dintr-o ascunzatoare subterana operatiunile militare din aeroport.

„Tunelele reprezinta locul ideal pentru a ascunde arme si in acelasi timp sint cea mai buna solutie de evadare“, a declarat Mark Kitchens de la Comandamentul american.

Dupa descoperirea intrindului in tunel, 150 de soldati au fost insarcinati sa cerceteze mai bine respectiva zona. Ei au descoperit o anexa subterana cu 12 incaperi, toate cu o inaltime aproximativa de trei metri. Podeaua era din marmura, iar unele incaperi erau dotate cu mobilier de birou. Pe linga acestea, mai existau camere de baie si dusuri. Soldatii americani au descoperit mucuri de tigara si pliculete de ceai, semn ca adapostul a fost parasit doar de putin timp.

Americanii au eliberat 150 de copii irakieni aflati intr-o inchisoare din Bagdad

Marti seara, puscasii marini americani au eliberat aproximativ 150 de copii aflati intr-o inchisoare din Bagdad, a declarat ieri un ofiter al fortelor SUA. Acesti copii fusesera intemnitati pentru ca refuzasera sa se inscrie in uniunea tinerilor din cadrul partidului Baas, de guvernamint, a afirmat colonelul Fred Padilla, din Regimentul 5 al Corpului de infanterie marina al SUA, care a deschis portile inchisorii. El a precizat ca au fost eliberati aproximativ 150 de copii irakieni din care unii erau inchisi de peste cinci ani.

Fortele kurde si americane au ajuns in apropierea orasului Mossul

Fortele americane si luptatorii curzi au preluat controlul asupra zonei din muntii Maqlub, in cursul noptii de marti spre miercuri si se afla la circa 18 km nord-est de orasul petrolifer Mossul, din nordul Irakului, a anuntat un responsabil curd.

„In timpul desfasurarii operatiunilor, fortele americane si kurde au cucerit muntii Maqlub, care constituie un loc de importanta strategica inspre Mossul, iar acum se afla la o distanta de 15-18 km nord de oras“, a anuntat ieri un purtator de cuvint al Partidului democratic din Kurdistan, Hoshyar Zebari.

Al-Jazira vrea sa-si retraga toti jurnalistii din Irak

Canalul Al-Jazira estimeaza ca echipele sale din Irak nu mai sint in siguranta si doreste sa le retraga, dupa moartea corespondentului sau la Bagdad intr-un bombardament american, a mentionat marti redactorul -sef al canalului prin satelit din Qatar. „Consider ca nici unul dintre ei nu mai dispune de securitate, fie la Bagdad, fie in restul Irakului, nici chiar cei care sint cu trupele americane. Dorinta mea este de a ii repatria pe toti“, a afirmat Ibrahim Hilal, intr-o conferinta de presa la sediul canalului la Doha, in timpul careia presedintele Ahmed Bin Thamir a adus un omagiu lui Tarek Ayoub, corespondentul ucis marti dimineata.

Statele Unite pregatesc capturarea lui Saddam

Conform ultimelor informatii, dupa ce n-a intilnit o rezistenta serioasa, grupul de lupta al Diviziei a treia de Infanterie a ajuns in centrul Bagdadului si a pus stapinire pe Palatul Prezidential si pe Palatul Republicii. S-a luat hotarirea de a de a se asigura introducerea celui de-al doilea grup de lupta, in aceeasi formatie. Sarcina lui este sa puna stapinire pe cele doua poduri de peste fluviul Tigru din centrul orasului si sa dezvolte ofensiva in directia est. Prima divizie marina de infanterie a trecut cu ajutorul podurilor ponton pe afluentul Tigrului si inainteaza pe malul de est al fluviului. Comandantul Corpului 5 de armata al Statelor Unite, generalul Wallace, caruia i s-a incredintat conducerea operativa a tuturor unitatilor US din Bagdad, prevede, probabil, sa desparta gruparea fortelor irakiene in doua, dupa care sa treaca la zdrobirea lor.

Asa cum s-a presupus, substantele chimice descoperite linga orasul Al Hindia nu erau gaze otravitoare. O eventuala folosire a armelor de distrugere in masa acum n-ar mai putea provoaca o schimbare a situatiei in razboi si nu ar mai pune la indoiala victoria aliatilor.

Sustinerile presei israeliene, bazindu-se pe surse anonime de spionaj, ca Saddam si apropiatii lui au fugit in Siria imediat dupa inceperea razboiului nu sint confirmate de actiunile practice de pina acum ale regimului. Daca Saddam este inca in Bagdad exista pericolul folosirii, in ultimul moment, a armelor chimice in oras. Asta va duce la zeci de mii de victime, inainte de toate din rindul populatiei civile, care nu dispune de mijloace de aparare. Rezultatul unei astfel de actiuni, savirsite sub steagul „razboiului sfint al islamului“ si prezentata ca „autosacrificiu in masa in fata ocupantului“, este imprevizibil.

Probabil, constientizind acest pericol, comandantii coalitiei fac eforturi sa foloseasca toate informatiile furnizate de serviciile de spionaj cu privire la locul in care se afla Saddam. De aceea, cu bombe puternice ataca chiar si locuintele oamenilor, fara sa tina cont de eventualele victime civile. Obiectivul acestor atacuri este acela de a-l prinde pe Saddam, fara de care este putin probabil ca un alt adept al sau sa indrazneasca sa dispuna executarea unor planuri infernale.

Contingentul bulgar ar putea sa nu plece in Golful Persic

„Exista varianta ca militarii bulgari sa nu plece in Golful Persic si poate ca aceasta este o hotarire inteleapta“, a declarat seful Marelui Stat Major, general Nikola Kolev. El a precizat ca nu exista inca o hotarire a comandamentului central al trupelor de coalitie ca trupele noastre sa plece intr-o tara vecina cu Irakul.

In acelasi timp, capitan David Curly de la Detasamentul aviatic american din Sarafovo, a declarat postul de radio Europa Libera ca, de luni, doua elicoptere de lupta Black Hawk asteapta ofiterii contingentului bulgar. Potrivit lui David Curly, ele pot sa transporte pina la 11 soldati si 4,5 tone de incarcatura suplimentara – armament si munitii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS