10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportDavid Coulthard a cistigat la Melbourne

David Coulthard a cistigat la Melbourne

David Coulthard (McLaren) a cistigat ieri-dimineata, pe circuitul de la Melbourne, prima etapa a Campionatului Mondial de Formula 1, Marele Premiu al Australiei. Coulthard a fost urmat, in ordine, de Juan Pablo Montoya si Kimi Raikkonen, in timp ce campionul mondial Michael Schumacher a terminat al patrulea. Tinind cont de ierarhia cursei de la Melbourne, sa remarcam ca este pentru prima oara de la Marele Premiu al Europei din 1999 cind un pilot de la Ferrari nu a ocupat un loc pe podium.

„Schumi“ si-a lovit bolidul

Coulthard a terminat cu un avans apreciabil fata de columbianul Juan Pablo Montoya, care a ocupat locul secund. In ultimele tururi, pilotul columbian a pierdut pozitia de lider si s-a luptat din greu cu Kimi Raikkonen si Michael Schumacher, reusind sa nu se lase depasit. Montoya a profitat si de greselile pe care le-a facut Schumacher, campionul mondial lovindu-si masina cu 20 de tururi inainte de final si pierzind astfel unele parti aerodinamice ale bolidului sau. Celalalt pilot de la Ferrari, Barrichello, a iesit in decor dupa parcurgerea a numai cinci tururi.

Strategiile au fost hotaritoare

Pilotii au plecat in cursa pe pe asfalt ud, dar conditiile s-au schimbat rapid, iar strategiile au avut un cuvint greu de spus. Schumacher a ezitat destul de mult sa-si schimbe cauciucurile de ploaie, spre deosebire de pilotii de la McLaren si de la Williams, care s-au adaptat imediat noilor conditii de pe pista. Echipa McLaren a fost cea mai intuitiva, Raikkonen trecind pe cauciucuri de vreme uscata imediat dupa primul tur, iar Coulthard, in cel de-al doilea. De asemenea, McLaren a adoptat o strategie cu o singura oprire, care s-a dovedit a fi cistigatoare deoarece cursa de la Melbourne a fost intrerupta de doua ori pentru a se scoate de pe pista masinile abandonate.

Coulthard a gresit cel mai putin

Ultimele zece tururi ale Marelui Premiu al Australiei au fost foarte spectaculoase. Montoya, Raikkonen si Schumacher au avut, rind pe rind, sansa sa se impuna, dar greselile de pilotaj i-au privat de o clasare pe cea mai inalta treapta a podiumului. Finlandezul Raikkonen a fost lider o perioada destul de mare, dar, fiind obligat sa execute o penalizare pentru ca depasise cu 1 km/h viteza maxima admisa pe linia boxelor, in turul 33, i-a predat sefia lui Montoya. Cu zece tururi inainte de final, Montoya a derapat si si-a intors masina pe asfalt, dindu-i astfel posibilitatea lui Coulthard sa treaca in fruntea cursei. Pilotul scotian nu a facut nici o greseala in ultimele zece tururi si a trecut primul linia de sosire.

McLaren Mercedes conduce in ierarhia echipelor

La Marele Premiu de Formula 1 al Australiei au obtinut puncte urmatorii piloti: 1. David Coulthard (McLaren Mercedes) 10 puncte, 2. Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) 8, 3. Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes) 6, 4. Michael Schumacher (Ferrari) 5, 5. Jarno Trulli (Renault) 4, 6. Heinz-Harald Frentzen (Sauber Petronas) 3, 7. Fernando Alonso (Renault) 2, 8. Ralf Schumacher (Williams-BMW) 1.

In fruntea clasamentului pe echipe s-a instalat McLaren Mercedes, cu 16 puncte, care este urmata, in ordine, de Williams-BMW (9 puncte), Renault (6 puncte), Ferrari (5 puncte) si Sauber (3 puncte).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS