13.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGuvernul va infiinta Consiliul Consultativ privind integrarea in UE

Guvernul va infiinta Consiliul Consultativ privind integrarea in UE

Guvernul urmeaza sa decida, saptamina viitoare crearea unui Consiliu Consultativ privind integrarea Romaniei in UE, din componenta caruia vor face parte reprezentanti ai parlamentului, ai guvernului si ai societatii civile, a anuntat premierul Adrian Nastase ieri la videoconferinta cu prefectii. Aceasta decizie va face parte dintr-un ansamblu de masuri pe care executivul le va lua in urma Summit-ului UE de la Copenhaga, vizind reorganizarea si consolidarea structurilor la nivelul guvernului.

Premierul a afirmat ca se va forma si un grup operativ de lucru, care va urmari saptaminal stadiul realizarii masurilor referitoare la pregatirea aderarii la Uniunea Europeana, vor fi reorganizate birourile de integrare europeana de la nivelul prefecturilor, punindu-se accent pe intarirea capacitatii profesionale a acestora, si se vor infiinta birouri la nivelul consiliilor judetene, pentru a aborda intr-o maniera unitara problematica integrarii europene la nivel teritorial. Nastase a adaugat ca luni, 16 decembrie, va avea loc la Bucuresti o intilnire cu reprezentantii pe probleme de integrare europeana de la nivelul judetelor, iar marti cu responsabilii din ministere pe probleme de integrare, in vederea relansarii activitatii acestor organisme.

El le-a atras atentia prefectilor ca raporturile cu UE nu se reduc doar la relatiile la nivel central si, de aceea, in perioada urmatoare, va trebui ca la nivelul autoritatilor locale sa se schimbe „abordarea de fond“ a relatiilor cu structurile europene si sa se prevada crearea unor structuri de negociere si de absorbtie pentru fondurile comunitare.

Romania asteapta de la acest summit doua lucruri importante – confirmarea eforturilor realizate in procesul de pregatire pentru a deveni membra a UE, precum si stabilirea unui itinerar actualizat, a unei agende de aderare clare, in care inceputul anului 2007 sa devina un punct de reper pentru acceptarea Romaniei ca membru deplin al Uniunii, a afimat premierul.

El a apreciat ca „foarte important“ faptul ca la aceasta reunine s-a acceptat punctul de vedere exprimat de Romania, si anume ca referirea la anul 2007 sa nu fie una „din afara“, a Uniunii Europene, la un proiect individual al Romaniei, eventual al Bulgariei, despre care sa se ia nota intr-un comunicat final, ci acesta este un obiectiv comun pentru UE si pentru Romania, respectiv Bulgaria. Momentul Copenhaga va fi unul „istoric“ pentru Romania, fixind practic agenda pentru urmatorii ani in ceea ce priveste eforturile politice, economice, sociale, a mai spus el. Uniunea Europeana doreste integrarea Romaniei si Bulgariei in anul 2007, potrivit proiectului de concluzii adoptat la Summit-ul de la Copenhaga. „Obiectivul este integrarea Romaniei si Bulgariei in 2007“, se arata in proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS