33.1 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăSportBulgaria pune in miscare proiectul podului peste Dunare

Bulgaria pune in miscare proiectul podului peste Dunare

Autoritatile bulgare au desemnat un consortiu format din societatile Scott Wilson, Flint and Neil Partnership (Marea Britanie) si Iberinsa SA (Spania) pentru a-i acorda consultanta in privinta constructiei unui nou pod peste Dunare, relateaza Reuters. Podul, care va face legatura intre portul Calafat din Romania si localitatea bulgara Vidin, reprezinta un proiect indelung aminat care ar putea fi finalizat in 2006, si face parte dintr-un program mai amplu de conectare a zonei balcanice cu pietele vest-europene. Lucrarile la cel de-al doilea pod peste Dunare au fost aminate timp de opt ani din cauza disputelor aparute intre autoritatile de la Bucuresti si cele de la Sofia pe tema amplasarii constructiei.

In vreme ce Bulgaria a sustinut construirea podului astfel incit acesta sa-i faciliteze exporturile catre Uniunea Europeana, Romania dorea ca podul sa fie amplasat mai in est, diminuind astfel costurile necesare pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Chiar si dupa ce in anul 2000 cele doua state au convenit asupra localitatilor pe care podul le va lega, iar autoritatile de la Sofia au decis sa-si asume investitia de 190 de milioane de euro, proiectul nu a putut fi demarat. „Sintem hotariti sa construim acest pod, care va deschide portile de transport ale Bulgariei si Romaniei si le va ajuta sa se integreze in reteaua europeana de transport“, a declarat ministrul bulgar al transporturilor, Plamen Petrov, dupa semnarea contractului de 5,5 milioane de euro pentru acordarea de consultanta in legatura cu proiectarea si managementul proiectului de constructie.

Consortiul cistigator a fost selectat dintre cei 18 participanti la licitatie, proveniti din statele membre ale Uniunii Europene si din tarile candidate. Un prim proiect de constructie a podului este programat sa fie finalizat la mijlocul anului viitor, etapa ce va fi urmata de invitarea firmelor internationale pentru a-si adjudeca constructia. Documentatia pentru licitatie ar trebui pregatita pina in decembrie 2003. „Conform calendarului, lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in prima parte a anului 2004 si sa fie incheiate pina la sfirsitul lui 2006. Termenele sint realiste si vor fi respectate“, a declarat viceministrul transporturilor, Dimitar Zoev. Din suma necesara investitiei, Bulgaria a obtinut, pina in prezent, imprumuturi de 70 milioane de euro din partea Bancii Europene de Investitii, in timp ce alte 70 milioane de euro vor proveni sub forma de grant prin programul ISPA al Uniunii Europene, a indicat Ministerul Transporturilor de la Sofia.

De asemenea, autoritatile bulgare vor primi o finantare de 20 milioane de euro de la guvernul Germaniei si cinci milioane de euro de la executivul francez. Restul fondurilor necesare, totalizind 25 milioane de euro, va fi acoperit de la bugetul de stat. In prezent, intre Bulgaria si Romania exista un singur pod peste Dunare, cu o cale ferata si o sosea cu doua sensuri, care uneste localitatile Russe si Giurgiu, considerat nesatisfacator pentru traficul aflat in continua crestere. Noul pod va avea o autostrada cu doua benzi pe sens si cite o cale ferata in fiecare sens. Constructia se va inscrie intr-unul dintre coridoarele de transport ale Uniunii Europene, care va porni din Germania, de la Dresda, urmind sa se bifurce inspre Salonik – Grecia si Istanbul – Turcia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS