Uniunea Europeana va aloca Romaniei, in urmatorii trei ani, prin fonduri Phare, finantari nerambursabile in suma de 150 milioane de euro destinate constructiei infrastructurii de distributie si canalizare a apei potabile si menajere din orasele mici, a declarat ieri Aura Raducu, director de proiect in cadrul delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. „Aceste fonduri sint destinate oraselor mici care nu au capacitatea sa contracteze imprumuturi pentru lucrari de infrastructura de apa si va trebui sa se asocieze.
Programul, intitulat SAMTID, face parte din fondurile Phare alocate Romaniei si va fi inclus in memorandumul care urmeaza sa fie semnat in urmatoarele zile“, a declarat Raducu, in cadrul Seminarului de Integrare Europeana organizat de Alpha Bank Romania, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor. Valoarea totala a finantarilor se va ridica la 380 de milioane de euro, in afara de fondurile UE, fiind atrase credite rambursabile de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI). Accesul la acest program il au numai localitatile cu statut de oras si cu cel mult 100.000 de locuitori. Valoarea individuala a unui proiect variaza intre doua si opt milioane de euro. Aura Raducu estimeaza ca in urmatoarele trei-patru luni vor fi incheiate pregatirile programului, iar contractarea constructorilor va avea ca termen limita – luna noiembrie 2004.
Selectia proiectelor va fi realizata de un comitet mixt organizat la nivel regional si aprobat de delegatia Comisiei Europene. Gestiunea si urmarirea proiectului va reveni Ministerului Administratiei Publice, iar platile urmeaza sa fie efectuate de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. Raducu a adaugat ca orasele mici vor fi nevoite sa se asocieze, intrucit una dintre conditiile bancilor internationale este finantarea proiectelor de dimensiuni mari. Ea a explicat ca exista o tendinta, la nivel european, ca statiile de epurare a apei si canalele de alimentare cu apa sa fie proiectate pe zone geografice. De asemenea, directorul delegatiei Comisiei Europene apreciaza ca, in urmatoarea perioada, ar putea avea loc o reforma administrativa, care sa presupuna promovarea unor comune la rang de oras.
150 de milioane de euro pentru infrastructura oraselor mici din Romania
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei