• Tribunalul Gorj i-a dat cistig de cauza unui profesor care a chemat in judecata Inspectoratul Scolar Judetean Gorj intrucit nu i s-a permis sa candideze pentru un post de director • Instanta a constatat ca ISJ Gorj a incalcat un ordin al Ministerului Educatiei si Cercetarii, organizind concursul pentru ocuparea postului de director la Scoala Floresti pe baza unei metodologii care… nu mai era in vigoare • Motivatia conducerii ISJ Gorj: ordinul MEC a ajuns de la Bucuresti la Tirgu Jiu dupa 18 zile
Totul a inceput in primavara acestui an, cind mai multe posturi de director si director adjunct la unitatile de invatamint preuniversitar din judetul Gorj au fost scoase la concurs. Concurs care – desi pare greu de crezut – s-a organizat in baza unui ordin de ministru care… nu mai era in vigoare, metodologia fiind modificata inainte de data examinarii candidatilor.
Un post de director de scoala in comuna natala
Marul discordiei l-a constituit postul de director al Scolii generale Floresti. Functia era dorita si de prof. Constantin Doroi, cadru didactic titular al Grupului Scolar Agricol Filiasi – judetul Dolj, dar fiu al comunei gorjene Floresti. „De mult timp doream sa fiu mai aproape de locurile natale, asa ca, in momentul in care am aflat ca acest post va fi scos la concurs, mi-am depus si eu dosarul. Insa, dosarul mi-a fost respins, pe motiv ca nu eram titular al scolii. M-a intrigat motivul invocat, pentru ca noua metodologie de concurs – care a intrat in vigoare inainte de examinare – permitea si celor care nu sint titulari ai scolii sa candideze pentru un post de director sau director adjunct. Dar Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a aplicat, nu inteleg de ce, vechea metodologie, care iesise din vigoare“, spune prof. Constantin Doroi.
Ministerul Educatiei a schimbat metodologia inainte de concurs
Intr-adevar, prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr.3448 din 2 aprilie 2002 – deci cu mult inainte de data concursului pentru postul de director, programat si desfasurat pe 18 aprilie 2002 – a fost aprobata noua „Metodologie de organizare si desfasurare a concursului pentru functiile de director si director adjunct de la unitatile de invatamint preuniversitar“, care le permitea sa candideze pentru astfel de functii si cadrelor didactice care nu sint titulare in scolile respective. Ordinul MEC mentiona, in art. 2: „De la data emiterii prezentului ordin se abroga Ordinul MEN nr. 3912/31.05.2002“ – adica vechea metodologie care le impunea candidatilor sa fie titulari ai scolilor unde candideaza pentru posturile de director – iar art. 3 prevedea ca „Directia Generala pentru Evaluare, Prognoza si Dezvoltare si inspectoratele scolare duc la indeplinire prezentul ordin“. Mai clar nu se putea. Si totusi…
Ordinul MEC a ajuns de la Bucuresti la Tirgu Jiu in… 18 zile
Aflind ca nu i se permite sa candideze pentru postul de director al Scolii Floresti, prof. Constantin Doroi a depus o contestatie la ISJ Gorj, solicitind reorganizarea concursului, cu aplicarea noii metodologii. O luna mai tirziu a primit si raspunsul. In adresa ISJ Gorj, care purta semnatura inspectorului scolar general Nicolae Mergea, se recunostea clar greseala: „Concursul de ocupare a posturilor de directori s-a desfasurat conform Metodologiei aprobate prin Ordinul MEN nr. 3912/31.05.2000. Noua Metodologie de organizare si desfasurare a concursului de directori a fost inregistrata la ISJ Gorj pe 20.04.2002, iar concursul s-a desfasurat in perioada 16-18 aprilie 2002“. Cu alte cuvinte, Inspectoratul n-a aplicat noua metodologie pentru ca nu ar fi primit-o, hirtia facind pe drum – prin fax ori e-mail – nici mai mult, nici mai putin de… 18 zile de la Bucuresti pina la Tirgu Jiu. Adusa pe jos si ar fi ajuns mai repede.
„Chipurile, nu se stia de noua metodologie. Atunci, cum de in toate celelalte judete ale tarii a fost cunoscuta si aplicata, iar in Gorj nu?“, se intreaba prof. Doroi. Intr-adevar, luind ca exemplu judetul vecin, concursul pentru ocuparea posturilor de directori la unitatile de invatamint preuniversitar din judetul Dolj a fost aminat tocmai pentru a fi aplicata noua metodologie, de care ISJ Dolj a fost anuntat printr-o nota telefonica. Oare sa nu fi aflat nimeni din Gorj de noua metodologie?
Justitia a declarat concursul ilegal
Dascalul nedreptatit a incercat sa-si gaseasca dreptatea la minister. Dar de la MEC a primit un raspuns si mai ciudat. Exact Directia Generala pentru Evaluare, Prognoza si Dezvoltare – cea obligata prin ordinul ministrului sa aplice imediat noua metodologie – i-a raspuns: „Intrucit noua Metodologie a devenit operanta incepind cu data intrarii sale in evidenta Inspectoratului Scolar Gorj, concursul desfasurat inaintea acestei date a respectat prevederile metodologiei 3912/2000“. Pentru ca si ministerul si-a dat cu stingul in dreptul, omul s-a adresat Tribunalului Gorj cu o actiune in contencios administrativ impotriva ISJ Gorj. Iar justitia i-a facut dreptate, instanta dispunind – prin sentinta nr. 320/11.10.2002 – „anularea concursului organizat pentru ocuparea postului de director la Scoala generala Floresti“. „Pina la urma, eu nu vreau decit sa se aplice legea, iar eu sa pot candida pentru acest post. Daca altcineva se va dovedi mai bun decit mine la concurs, nu ma voi supara. Pentru ca as avea satisfactia corectitudinii“, a declarat prof. Constantin Doroi.