21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportVasile Bulucea a aflat abia ieri ca gradinita in care investise sute de milioane nu mai apartinea de patru ani primariei

Vasile Bulucea a aflat abia ieri ca gradinita in care investise sute de milioane nu mai apartinea de patru ani primariei

Haosul care domneste in administratia locala face ca factorii de decizie din Craiova sa afle in ultimul moment ca s-a mai pierdut un proces de care nu aveau habar ca exista sau ca au mai pierdut un teren pe care intentionau sa ridice un bloc de locuinte. Mai mult, diversele servicii din subordinea primarului asteapta invitatii speciale sa se informeze reciproc asupra acestor lucruri, desi nu le despart decit doua usi. La o asemenea lipsa de comunicare, nu este exclus ca Vasile Bulucea sa se trezeasca intr-o zi cu executorii judecatoresti la usa biroului, spunindu-i ca trebuie sa evacueze primaria.

La videoconferinta saptaminala cu prefectii, primarul Craiovei a avut ieri-dimineata o izbucnire nervoasa, dupa ce aflase recent ca una dintre gradinitele cu program prelungit din municipiu nu mai apartine de mult primariei, desi in ultimii ani aici au fost investite de la bugetul local sute de milioane de lei pentru reparatii.

„Nu se poate asa ceva. Investim cite 30-40 de milioane de lei in niste case, desi se stia ca ele sint revendicate. Este o porcarie ordinara!“, s-a exprimat Bulucea.

Imobilul cu pricina adaposteste inca Gradinita nr.58, fiind cistigat de fostii proprietari, Adrian Suteanu si Stefan Suteanu (sentinta civila nr. 13589/5 octombrie 1998). Hotarirea data de Judecatoria Craiova a ramas definitiva si irevocabila, in 1999, dupa epuizarea tuturor cailor de atac, respectiv apelul la Tribunalul Dolj si recursul la Curtea de Apel Craiova. Abia pe 23 iulie 2002, cei care au cistigat imobilul din strada Imparatul Traian nr.44 au venit cu executorul judecatoresc, incheind cu aceasta ocazie si un proces-verbal.

„Nu stim de ce au asteptat patru ani“

Pentru cei de la biroul juridic al Primariei Craiova, faptul ca proprietarii au venit dupa patru ani sa ceara imobilul ramine inca un mister.

„Nu stim de ce au asteptat patru ani deoarece ei puteau fi pusi in posesie inca din 14 mai 1999, de cind hotarirea judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila. Conform legii insa, termenul de punere in posesie este de zece ani, dupa care se prescrie. Deci puteau sa ceara evacuarea cladirii si peste sase ani de acum inainte“, a declarat Octavian Mateescu, consilier juridic in cadrul Primariei Craiova.

Pe de alta parte, responsabilii din cadrul municipalitatii spun insa ca, macar in urmatoarele luni, gradinita cu pricina nu va fi evacuata.

Pentru a putea intra in posesia spatiului, proprietarii trebuie sa intenteze proces Ministerului Invatamintului, respectiv Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, deoarece activitatile care se desfasoara acolo tin de MEC.

De la biroul juridic, la serviciul de investitii…

Intrebati cine este de vina pentru faptul ca edilul sef al urbei a aflat in ultimul moment de evacuare, responsabilii din primarie arunca vina unul asupra altuia.

„Serviciul de investitii trebuia sa ne trimita o adresa prin care sa ne ceara situatia juridica a imobilului, inainte de a cheltui bani pentru reparatii. Se stia ca mai multe institutii de invatamint din oras sint revendicate. N-a facut acest lucru. Trebuia sa ceara o situatie si Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), care il avea in administrare“, a mai spus Octavian Mateescu.

… si de aici, inapoi

Sabina Dumitru, seful serviciului investitii, sustine ca nu se ocupa de sectorul scoli si gradinite. De acest lucru se ocupa Biroul Patrimoniu, infiintat in toamna anului trecut. Evident ca specialistii de aici nu stiu nici ei mare lucru.

„Inainte, de intregul serviciu a raspuns Grigore Girtan, care a murit. Eu nu mai am nici un fel de evidente. Cei de la Patrimoniu trebuie sa stie“, a spus in treacat doamna Dumitru.

Biroul Patrimoniu spune ca gradinita a necesitat investitii de circa 200 de milioane de lei in ultimii patru ani, dar ca nu este nici o problema, pentru ca procesul de evacuare va mai dura. Asta, desi trebuie sa se gaseasca un spatiu pentru cei aproape 60 de copii inscrisi la aceasta institutie. In opinia lor, cei de la biroul juridic trebuia sa ia initiativa si sa-i traga de mineca, spunindu-le ca gradinita nu mai apartine domeniului public.

Si de aici ajungem foarte repede inapoi de unde am plecat. Nimeni nu mai are o evidenta si toti se grabesc sa gaseasca solutii abia in ultimul ceas. Proprietarul se va alege cu o casa renovata chiar pe banii primariei, iar copiii se vor inghesui in scoli, asta daca directorii respectivelor institutii vor fi de acord sa-i primeasca. Mai spunem ca inca doua institutii din Craiova, Gradinitele nr. 8 si 9, se afla in aceeasi situatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS