18.3 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăSportScandal in lumea patinajului

Scandal in lumea patinajului

Federatia Internationala de Patinaj (ISU) s-a declarat „socata“ dupa arestarea rusului Alimzan Tohtahunov, care a fost acuzat ca a falsificat rezultatele competitei de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice de Iarna de la Salt Lake City. „ISU nu a avut cunostinta de acest individ si de presupusele sale activitati. Numele sau nu a aparut in ancheta realizata de ISU in legatura cu acest subiect“, se arata intr-un comunicat al federatiei internationale, semnat de presedintele acestui for, Ottavio Cinquanta, si de secretarul general Fredi Schmid.

In documentul respectiv se aminteste ca, in luna aprilie, s-a decis suspendarea pe trei ani din functia detinuta in cadrul Consiliului ISU si din toate competitiile organizate de forul international de patinaj a presedintelui Federatiei Franceze a Sporturilor pe Gheata, Didier Gailhaguet, si suspendarea, tot pe trei ani din activitate, a arbitrei Marie-Reine Le Gougne. Arbitra franceza a fost acuzata ca a favorizat cuplul rus Elena Berejnaia / Anton Siharulidze, in detrimentul canadienilor Jamie Sale / David Pelletier, in timpul probei de perechi din cadrul JO de la Salt Lake City. In urma acestor sanctiuni, o medalie de aur a fost acordata si canadienilor Jamie Sale si David Pelletier.

„ISU va urmari cu atentie actiunile autoritatilor americane in legatura cu acest caz si este gata sa coopereze cu fortele de ordine implicate. De asemenea, ISU va solicita in mod oficial autoritatilor competente sa i se comunice orice dovezi si informatii legate de o posibila greseala a oficialilor, sportivilor sau membrilor federatiilor“, se subliniaza in comunicatul ISU, unde se mentioneaza ca, deoarece acest caz se refera la rezultatele JO de Iarna din 2002, Forul International de Patinaj va coopera cu Comitetul International Olimpic (CIO). In documentul remis de ISU se precizeaza ca propuneri importante de schimbari ale sistemului de notare au fost adoptate cu ocazia congresului care a avut loc, la inceputul lunii iunie, la Kyoto. Aceste schimbari vor fi incercate pentru prima data in luna septembrie.

Presedintele Federatiei Franceze a Sporturilor pe Gheata (FFSG), Didier Gailhaguet, a anuntat, la rindul sau, ca nu a avut „nici un contact direct“ cu Tohtahunov in legatura cu probele din cadrul JO. „In numele FFSG si al meu personal, tin sa subliniez ca nu am avut nici un fel de relatie, nici un contact direct sau prin intermediari cu Tohtahunov, nici inainte, nici in timpul si nici dupa JO, in legatura cu probele care s-au desfasurat la Salt Lake City“, precizeaza Didier Gailhaguet. Acesta a adaugat ca, in primavara anului 2000, Tohtahunov a fost prezent la sediul FFSG in legatura cu o propunere de parteneriat in beneficiul unui club parizian de hochei pe gheata. „De atunci, nu a mai existat nici un contact cu el. Sintem profund socati si scandalizati de faptul ca presupusele actiuni ale lui Tohtahunov ar putea umbri rezultatele sportive pe care nici un expert nu le-a contestat“, se precizeaza in comunicatul oficialului francez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS