13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportStatul a fost prejudiciat cu zeci de miliarde de lei prin afaceri cu fier vechi

Statul a fost prejudiciat cu zeci de miliarde de lei prin afaceri cu fier vechi

Politia Transporturi a inceput o ampla ancheta privind mai multe cazuri in care statul a fost prejudiciat cu zeci de miliarde de lei, prin derularea unor afaceri cu fier vechi, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, generalul Mircea Bot, directorul Directiei Politiei Transporturi din Inspectoratul General al Politiei (IGP).

Detaliind unul din aceste cazuri, generalul Bot a aratat ca fosti reprezentanti ai conducerii Societatii de Administrare a Activelor Financiare (SAAF) au exportat fier vechi sub pretul care era prevazut in contractele de livrare si care era practicat la nivelul pietei mondiale, respectiv de 55 de dolari tona.

O parte a acestei anchete o constituie dosarul inaintat deja Directiei Cercetari Penale din IGP, in care Mircea Dinut (fost director general al SAAF) si Mircea Vladuti (fost director tehnic) sint acuzati de abuz in serviciu in forma calificata.

Politia Transporturi a inceput urmarirea penala impotriva celor doi pe 25 aprilie anul acesta. Potrivit anchetatorilor, in perioada 1999-2001, ei au exportat ilegal 14 locomotive LDE 2001 CP si 164 de vagoane de tip EACS, sub preturile stabilite de Consiliul de Administratie al SAAF. Dinut si Vladuti ar fi prejudiciat astfel societatea cu 56, 5 miliarde de lei.

Potrivit generalului Bot, politistii incearca totodata sa stopeze furturile de fier vechi. El a explicat ca hotii de fier vechi pun deseori in pericol circulatia feroviara. Spre exemplu, in trei astfel de cazuri, hotii au aruncat pe calea ferata bucati de fier vechi in zona Cernavoda-Medgidia, fapt care a facut ca o locomotiva si un vagon de tren sa deraieze, iar alte doua locomotive sa fie distruse. Intr-un alt dosar intocmit de Politia Transporturi, cinci persoane – intre care patru administratori si asociati ai unor firme – sint acuzate ca au furat peste 1.350 de tone de fier vechi (totalizind peste 3,597 miliarde de lei) dintr-o barja acostata in portul Constanta Sud Agigea.

Potrivit anchetatorilor, autorii furtului sint sotii Maria si Aurel Mangu, Nadir Geambec, Gheorghe Serban si Vasile Vrabie. Politistii au mai descoperit ca sotii Mangu si Nadir Geambec au prejudiciat satul cu 2,5 miliarde de lei, prin neplata taxelor pe veniturile realizate anul trecut si anul acesta.

Cei trei mai sint acuzati de evaziune fiscala, fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Totodata, la sfirsitul saptaminii trecute, politistii au fost nevoiti sa foloseasca armamentul pentru a opri doi barbati prinsi, impreuna cu alti trei, in timp ce furau componente ale unor vagoane stationate in Gara Progresu din Capitala. Vagoanele apartin SAAF, iar pina in momentul in care au fost surprinsi de politisti, hotii reusisera sa fure 20 de axe triunghiulare, cintarind in total o tona.

Alti doi hoti de fier vechi au fost prinsi de politisti in urma cu aproape o saptamina, in triajul Portului Constanta. Cei trei furasera, pina la aparitia politistilor, aproape doua tone de fier vechi din mai multe vagoane ale societatii Metal Rom SRL din Constanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS