15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSportTurul ciclist al Frantei s-a incheiat, dar scandalul abia acum a inceput

Turul ciclist al Frantei s-a incheiat, dar scandalul abia acum a inceput

Echipa Lampre l-a suspendat provizoriu pe rutierul lituanian Raimondas Rumsas, clasat pe locul al treilea in cadrul Turului Frantei, dupa ce sotia sa a fost retinuta de vamesii francezi pentru ca detinea produse farmaceutice care ar putea fi considerate dopante. „Daca se va dovedi ca Rumsas s-a dopat, el va fi imediat concediat. Echipa Lampre isi manifesta surprinderea pentru cele intimplate si mentioneaza ca nu are nici o legatura cu acest incident“, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de gruparea italiana.

Edita Rumsas detinea produse dopante

Edita Rumsas, care l-a insotit pe rutierul lituanian incepind de la prima etapa in Pirinei pina la finalul competitiei, avea asupra sa si doua retete medicale scrise in limba poloneza. Sesizata de Parchetul din Bonneville, politia a efectuat duminica seara o perchezitie la hotelul din Paris, unde a locuit echipa italiana Lampre, dar nu a depistat nimic compromitator. Singura persoana gasita de autoritati la hotel a fost purtatoarea de cuvint a echipei italiene, Gabrielle Sola, pe care politia a informat-o ca in masina sotiei lui Rumsas au fost descoperite substante suspecte. Directorul Serviciului Regional al Politiei Jdiciare din Lyon (SRPJ), Christian Lothion, a anuntat ca o cantitate mare de produse dopante, in special corticoizi, testosteron si eritropoietina, a fost depistata in automobilul sotiei ciclistului lituanian Raimondas Rumsas. Lothion a adaugat ca substantele dopante erau sub forma de tablete sau injectabile.

Performantele lui Rumsas, puse sub semnul intrebarii

Organizatorii Turului Frantei au anuntat ca toate controalele antidoping efectuate pina miercuri, dupa etapa a 16-a, au fost negative. Rezultatele testelor antidoping efectuate dupa celelalte etape vor fi anuntate la jumatatea acestei saptamini. Conform presei belgiene, Rumsas a fost supus unui control antidoping in a doua zi de pauza a Turului Frantei, pe 22 iulie, la Vaucluse. Dupa ce i s-au prelevat probe de singe, rutierul lituanian a fost supus si unui control suplimentar de urina, pentru a se stabili daca in organismul sportivului era prezenta eritropoetina. Rezultatele acestui control au fost negative, in raport cu regulamentul antidoping al Uniunii Cicliste Internationale (UCI).

Directorul Turului Frantei, Jean-Marie Leblanc, s-a aratat „surprins“ de rezultatul obtinut de rutierul lituanian Raimondas Rumsas, care s-a aflat la prima participare la „Marea Bucla“. „Este adevarat ca a cistigat Turul Lombardiei, dar nu parea un sportiv atit de valoros incit sa urce pe podium in Turul Frantei. Dar ar putea fi vorba de o crestere de forma neasteptata“, a spus Leblanc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS