17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNoul consul general al Romaniei in SUA are dubla cetatenie

Noul consul general al Romaniei in SUA are dubla cetatenie

Noul consul general al Romaniei la Los Angeles, in Statele Unite (SUA), are cetatenie romana si americana, in conditiile in care un alt functionar roman, director in Ministerul Apararii Nationale (MApN), a fost destituit pentru ca avea dubla cetatenie. Presedintele Asociatiei Fostilor Refugiati Politic din Romania, Dinu Zamfirescu, a anuntat ieri ca „saluta“ numirea Magdei Botez in functia de consul general, aratind ca, implicit, guvernul roman recunoaste prioritatea dreptului international asupra celui intern.

Totodata, Zamfirescu si-a exprimat „nedumerirea“ fata de faptul ca „acelasi guvern l-a destituit pe profesorul Adrian Niculescu din functiile de consilier al ministrului apararii si din cea de director adjunct al Directiei NATO din MApN pentru ca are dubla cetatenie, romana si franceza”. Potrivit lui Zamfirescu, aceasta contravine articolului 16 din Constitutia Romaniei si articolului 6 din Legea privind statutul functionarilor publici.

Potrivit articolului 6 al Legii functionarilor publici, poate ocupa o functie publica persoana care are numai cetatenia romana si domiciliul in Romania. De asemenea, articolul 16 din Constitutie precizeaza ca functiile militare si demnitatile publice pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliu in tara. Purtatorul de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe, Victor Micula, afirma ca prevederile legii nu se aplica in cazul noului consul general Magda Botez.

Consulul general Magda Botez nu este membru al Corpului Diplomatilor al Romaniei, astfel ca la incheierea mandatului valabil patru ani paraseste institutia, a conchis Micula.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS