22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAnuntul pentru privatizarea BCR va fi publicat

Anuntul pentru privatizarea BCR va fi publicat

Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat miercuri la Atena, ca anuntul de vinzare a pachetului majoritar detinut de Autoritatea pentru Privatizare la Banca Comerciala Romana (BCR) va fi publicat in data de 24 iunie.

„In momentul in care va aparea acest anunt irevocabil se vor arata si alti potentiali cumparatori“, a spus Musetescu, referindu-se la depunerea, saptamina trecuta, a cinci expresii de interes din partea unor grupuri financiare internationale pentru achizitia BCR.

Ministrul a apreciat ca toate cele cinci grupuri sint grupuri importante, „care nu trimit scrisori doar ca sa se afle in treaba“. Musetescu a mai spus ca, in prezent, se lucreaza „zi lumina“ in BCR, fiind stabilita conexiunea intre consultant, Comisia de privatizare si Autoritate pentru Privatizare, „triada“ care concura, in opinia ministrului, la realizarea tranzactiei de privatizare.

Ministrul a apreciat ca, dupa lansarea anuntului, evolutia procesului de privatizare nu va depinde numai de buna credinta sau vointa autoritatilor romane, ci si de capacitatea consultantului de a opera si a elabora rapoarte, de capacitatea comisiei de a le analiza, precum si de atitudinea si de interesul cumparatorilor.

„Noi sintem insa optimisti: BCR este o banca importanta, atractiva, cu o capacitate extraordinara de a realiza profit, chiar in conditiile in care o parte semnificativa din creditare a fost acordata agentilor economici cu capital majoritar de stat“, a precizat ministrul privatizarii.

Strategia de privatizare a BCR prevede vinzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care cel putin 51% catre un investitor strategic, 8% catre salariatii bancii, iar restul catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale. Actionarul majoritar al bancii este Autoritatea pentru Privatizare, care detine 69,88% din actiuni, urmat de SIF Oltenia cu 6,11% si celelalte SIF, cu o participatie de cite 6% din capitalul social. BCR a obtinut, anul trecut, un profit net de 146 milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS