12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSportRomania este o mare putere din punct de vedere al vinatorii

Romania este o mare putere din punct de vedere al vinatorii

Premierul Adrian Nastase, presedintele Asociatiei Generale a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPS), a declarat ieri, la lucrarile Consiliului acestui organism, ca Romania trebuie sa isi asume rolul de mare putere vinatoreasca in Europa. „Daca din punct de vedere politic, geostrategic sintem o tara mijlocie, din punctul de vedere al vinatorii sintem o mare putere“, a remarcat Nastase.

Participantii la lucrarile Consiliului AGVPS i-au semnalat lui Nastase problemele cu care se confrunta acest domeniu, cea mai grava dintre ele fiind braconajul. Nastase le-a cerut presedintilor de asociatii din tara ca in termen de patru saptamini sa trimita la Bucuresti situatia concreta din fiecare judet in privinta braconajului, urmind ca tabelul cu numele celor implicati si stadiul in care se afla dosarul ce le-a fost intocmit sa fie remise la politie si Parchet.

De asemenea, Nastase a promis ca va adresa o rugaminte Corpului de control al primului ministru ca, impreuna cu structura similara de la Ministerul Agriculturii, sa inceapa o ancheta privind toate intreprinderile din domeniul piscicol, pentru a se stabili statutul, situatia financiara si contractele incheiate cu acestea. Premierul a cerut Ministerului de Interne si Ministerului Agriculturii ca, in zece zile, sa pregateasca un program de „masuri drastice“ impotriva braconajului.

Nastase a recomandat Ministerului de Interne sa-si foloseasca armamentul din dotare in momentul in care cei surprinsi ca braconeaza nu se supun somatiilor. „Sa luam reglementarile in materie din alte tari civilizate si sa le folosim“, a spus Nastase. In discursul sau, Nastase a remarcat ca, de la ultima reuniune a Consiliului AGVPS, desfasurata in urma cu un an, desi au fost inregistrare realizari importante, nu au fost atinse toate obiectivele propuse. Anul care s-a scurs de la ultima intilnire a venit „dupa o perioada de conflicte permanente cu autoritatile, dupa o perioada de razboi de gherila in care s-au dereglat multe lucruri“, a spus Nastase.

El a precizat ca s-au obtinut rezultate bune in privinta managementului vinatului si pescuitului, insa nu s-a reusit „instituirea ordinii“ in aceste domenii.

Adrian Nastase a fost de parere ca este nevoie de conlucrarea tuturor factorilor implicati in activitatea de vinat si pescuit, in vederea regindirii unei strategii in domeniu. „Aceasta conlucrare pare sa nu-si fi gasit pina acum cei mai potriviti termeni de dialog“, a mai spus Nastase. El a apreciat sprijinul acordat de parlamentarii diverselor partide, sustinere care a avut acest caracter general datorita „solutiilor coerente“ care au fost propuse. Nastase a mai amintit ca in ultimul an au fost reeditate citeva dintre cartile de vinatoare aparute in secolul XIX sau inceputul secolului XX, lucrari care demonstreaza traditia vinatorii in Romania. Alaturi de Adrian Nastase, in prezidiul Consiliului AGVPS s-au aflat Ristea Priboi, Sergiu Celac, Andrei Chiliman, Filip Georgescu, Dimitrie Sturdza, Neculai Selaru, Ovidiu Ionescu, Teodor Bentu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS