23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăSportExpozitie de arta iraniana la Craiova - un prim pas spre un viitor luminos

Expozitie de arta iraniana la Craiova – un prim pas spre un viitor luminos

„Cultura si civilizatie iraniana“ se intituleaza expozitia vernisata joi la Casa Baniei din Craiova, la care au participat primarul Vasile Bulucea, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, Ahmad Fard Hossein, si alte oficialitati ale Craiovei. Cuprinzind peste 120 de lucrari de pictura si fotografie in care sint surprinse imagini ale unei culturi si civilizatii vechi de 7.000 de ani, precum si obiecte de arta veche si contemporana( covoare, tesaturi, vase din metal si lemn lucrate manual), expozitia a fost apreciata ca avind, pe linga o insemnatate culturala, una istorica – „un pas incipient al unui viitor luminos“ – in ceea ce priveste relatiile de colaborare Romania-Iran.

Adresind un calduros „bun venit“ delegatiei iraniene si multumind pentru cinstea de a oferi craiovenilor spiritualitate milenara, Vasile Bulucea a tinut sa faca un scurt istoric al relatiilor bilaterale – cu trimiteri chiar la Mihai Viteazul si pandurii lui Tudor Vladimirescu – „Imi amintesc cu placere de vremea cind tractoarele si masinile agricole porneau din Romania, ajungeau la Socola, traversau Rusia si poposeau la Giulfa de unde, in 24 sau 48 de ore, le preluau iranienii (…) Vizita dumneavoastra in Cetatea Baniei este una istorica si nu pot sa nu amintesc ca pe aici au trecut si Mihai Viteazul, si Tudor Vladimirescu cu ai sai viteji panduri“…

De asemenea, Vasile Bulucea a dezvaluit intentia Primariei Craiova de a realiza o asociere cu „un judet“ din Iran. La rindul sau, ambasadorul Ahmad Fard Hossein a subliniat faptul ca, desi dupa 1989, relatiile bilaterale au ajuns la limita minima, in ultimii doi ani s-a incercat o revigorare a acestora. De altfel, vizita la Craiova – ca si in alte orase ale Romaniei – se vrea a fi o noua deschidere spre colaborari pe toate planurile: cultura, invatamint, economie, industrie, sport. Expozitia gazduita de Casa Baniei certifica acest lucru. Ea va fi deschisa publicului craiovean pina pe 23 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS