18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Vrem sa batem, dar sper sa fie si o partida de exceptie“

„Vrem sa batem, dar sper sa fie si o partida de exceptie“

Oltean din Orodel, Victor Piturca (implineste 46 de ani pe 8 mai) este un produs al scolii craiovene, el incepind sa joace fotbal la Universitatea in 1970. A debutat in echipa mare a alb-albastrilor in 1975, dupa ce in perioada ’74 – ’75 a fost imprumutat echipei Dinamo Slatina. Traseul fotbalistic al actualului antrenor al Stelei a fost apoi urmatorul: Pandurii Tirgu Jiu (’77 – ’79), FC Olt (’79 – ’83), Steaua (’83 – ’89), RC Lens – Franta (’89 – 90’). Cu Steaua a cucerit cele mai importante trofee ale carierei sale de fotbalist: cinci titluri, trei cupe, CCE si Supercupa Europei. Ca antrenor, a debutat pe banca tehnica a Stelei (’90 – ’91, secund; ’91 – ’92, principal), iar in campionatul ’94 – ’95 a pregatit Universitatea Craiova. Dupa performanta lui Cirtu din campionatul ’90 – ’91 (cind a adus in vitrina ultimul titlu national), Victor Piturca a obtinut cu alb-albastrii locul doi in campionatul ’94 – ’95, clasare care n-a mai fost reusita de atunci incoace. Altfel, stelistii vor ajunge in Banie vineri seara, toti jucatorii (inclusiv Mitrita) fiind apti pentru jocul de simbata. Ieri, Victor Piturca a raspuns intrebarilor GdS.

– Ce ziceti de meciul de simbata de la Craiova?

– Este o intilnire dificila pentru ambele formatii. Steaua isi doreste victoria, Universitatea isi doreste, de asemenea, sa cistige, mai ales ca joaca acasa. In plus, Craiova vine pe „Ion Oblemenco“ dupa o victorie importanta obtinuta in deplasare, la Bistrita. Sper sa rezulte un spectacol fotbalistic de exceptie, iar victoria sa revina echipei celei mai bune.

– Cei mai cistigati vor fi simbata spectatorii prezenti pe „Ion Oblemenco“.

– Cu siguranta. Sint convins ca tribunele fostului „Central“ vor fi pline. Sper, asa cum spuneam, ca spectatorii sa aiba parte de un recital, agreat si dorit de ei, in ciuda mizei partidei.

– Poate fi considerat acest derbi si unul al orgoliilor oltenesti, avind in vedere ca, de exemplu, la Steaua sint mai multi jucatori olteni decit la Universitatea?

– Ma rog, nu vad de ce ar fi vorba de un „orgoliu oltenesc“, desi ati remarcat bine ca la Steaua sint mai multi olteni decit la Universitatea Craiova. Normal insa ca va exista o ambitie extraordinara, un orgoliu specific unui derbi traditional din fotbalul nostru. Asa ar trebui sa fie toate meciurile din campionat. De aceea si facem tam-tamul acesta, sau nu stiu cum sa-l numesc. Acesta-i scopul, sa se joace corect in teren si tribunele stadionului sa fie pline.

– Credeti ca acest demers va avea o rezolvare corecta, adica se vor indrepta lucrurile in fotbalul romanesc?

– Sper sa se ajunga la o rezolvare corecta, altfel nu putem merge mai departe.

– Presupun ca aveti nostalgia anilor petrecuti la Craiova ca jucator si antrenor.

– Bineinteles, nimeni nu ar putea uita o perioada frumoasa din viata sa.

– Ce credeti ca lipseste acum Universitatii ca sa fie o echipa de top, asa cum a fost pe vremea cind ati antrenat aici?

– Cind am antrenat eu Universitatea, am avut parte de un lot extrem de valoros. Am preluat echipa intr-o situatie destul de critica, dar am avut, pe linga un lot valoros, si o colaborare buna cu oficialii de atunci ai clubului. Am avut, cum se zice, calitate umana. Si asta a contat foarte mult! Si astazi lotul Universitatii este alcatuit din jucatori tineri, talentati si cu care se poate face performanta.

– Asa este. Dar de atunci, din campionatul ’94 – ’95, Universitatea nu a mai terminat pe podium…

– Nu este o problema pe care v-o pot lamuri eu, nici nu ma intereseaza asa ceva. Problemele care s-au petrecut acolo se cunosc foarte bine in Craiova, asa ca n-am nici o calitate de a judeca eu ceea ce nu cunosc.

– Inteleg ca obiectivul Stelei ramine acelasi – campionatul -, chiar daca acum sint unele probleme.

– Bineinteles, nu ne putem schimba de la o etapa la alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS