25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Ipoteze absurde?

A trecut o jumatate de an de la actele teroriste din SUA, care au marcat un prag in evolutia civilizatiei umane, cind intreaga planeta privea inmarmurita de groaza cum s-au prabusit cele doua turnuri gemene ale World Trade Center din New York. Si tot de atunci continua seria intrebarilor legate de ce s-a intimplat cu adevarat la 11 septembrie 2001 la Washington. Cotidianul Le Soir publica, la inceputul acestei saptamini un articol in care afirma ca explozia de la Pentagon ar fi… o fantezie.

Saptaminalul rusesc Argumenti i fakti relateaza ca reteaua frantuzeasca Voltaire a lansat pe Internet o versiune incredibila – la prima vedere – despre acea zi a iadului de marti in care a fost implicat avionul de pasageri Boeing 757 al companiei American Airlines, care a explodat, infigindu-se in cladirea Pentagonului. Mai precis, in varianta putin credibila se spune ca ar fi fost vorba de o prabusire inventata, deoarece in acea zi de marti cartierul general al institutiei apararii americane n-ar fi fost tinta actelor teroriste.

Site-urile de pe Internet care descriu aceasta ipoteza neverosimila nu pot provoca decit neliniste. Reteaua frantuzeasca prezinta pe Internet fotografii ce stau marturie ca explozia avionului n-a provocat pierderi atit de mari, nevazindu-se nicaieri resturi din Boeingul 757. Mai mult, lipsesc cu desavirsire urmele ce ar fi trebuit sa ramina pe fatada Pentagonului, lovita de aripile avionului.

Adeptii acestei versiuni, mentioneaza Argumenti i facti, vorbesc cu suficient sarcasm despre „jocul celor sapte erori“. Daca se poate ajunge la concluzia ca Boeingul n-ar fi putut sa se prabuseasca deasupra Pentagonului, atunci se impune logic o alta intrebare: ce s-a intimplat cu avionul disparut? Fotografiile, sustine publicatia citata, sint documente oficiale ce pot fi examinate pe site-urile americane de Internet.

Daca intram in arhivele de fotografii ale agentiilor de presa, consacrate evenimentelor din 11 septembrie 2001, constatam ca pe nici una dintre cele 400 de fotografii legate de acest act terorist nu se vede fuselajul avionului in flacari ce ar fi intrat in contact cu cladirea pentagonala.

In SUA nu se mai vorbeste deloc despre versiunile legate de acest avion. Canalele americane de televiziune au prezentat doar pe 7 martie 2002 o inregistrare, facuta la 12 septembrie 2001, cu o camera plasata la statia de intrare a Pentagonului. Imaginea reprezenta o pata albicioasa confuza, ce ar fi putut fi avionul. Nimic nu era foarte clar. Un reporter de la CNN, aflat la 11 septembrie la fata locului, relateaza: „Toti martorii oculari pe care i-am intrebat mi-au povestit ca au vazut un avion ce zbura la joasa inaltime. Nimeni n-a putut sa-mi spuna la ce inaltime zbura avionul“.

Martorii si declaratiile lor vin sa completeze lacunele lasate de absenta unor documente convingatoare. Si asta, in cazul in care toti acesti oameni n-au fost cumva victimele unei halucinatii colective sau martorii catastrofei unuia dintre numeroasele avioane care decolau de pe un aeroport din apropiere. La 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au confruntat o perioada de timp cu o stare de haos. Atunci s-a vorbit si de o explozie la o benzinarie de linga Capitoliu, unde, de fapt, nu s-a petrecut nimic.

Aceasta poveste stranie provoaca noi si noi intrebari la care, deocamdata, nimeni nu poate raspunde. Incotro a decolat Boeingul 757 in acea zi? Ce s-a intimplat cu cei 64 de pasageri, aflati la bordul avionului, care au comunicat telefonic cu rudele lor si au pierit apoi in urma prabusirii? Cum serviciile secrete americane, care n-au putut preveni actele teroriste de la 11 septembrie, au fost capabile ca doar in citeva minute sa puna la punct un asemenea fals (cu prabusirea unui avion linga zidurile Pentagonului)? Oare prabusirea turnurilor gemene ale World Trade Center din New York era insuficienta pentru a justifica o lovitura de raspuns in Afganistan? – se mai intreaba Argumenti i facti.

In general, militarilor nu le place sa fie fotografiati si, cu atit mai mult, nu le place sa se glumeasca pe seama lor, noteaza saptaminalul moscovit. Sa nu se uite ca ei dispun de tehnica cea mai avansata si, daca intr-adevar exista undeva o fotografie reala cu Boeingul care s-a prabusit, aceasta trebuie sa fie anexata la acest dosar pentru a fi examinata.

Ultimul cuvint in acest caz il are, desigur, Pentagonul. Pina atunci, insa, unul dintre conducatorii retelei Voltaire pregateste pentru publicare o carte despre actiunile teroriste din 11 septembrie 2001, de la Washington. De la aceasta carte se asteapta dezvaluiri senzationale. Dar, dincolo de senzational, ar fi mai bine daca s-ar publica rezultatele unei anchete reale, incheie saptaminalul rusesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS