22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomania este interesata sa exporte energie in Bulgaria, Grecia si Turcia

Romania este interesata sa exporte energie in Bulgaria, Grecia si Turcia

Premierul bulgar a primit la Brasov copiile unor documente inedite de la Prima Scoala Romaneasca

Premierul bulgar, Simeon Saxa-Coburg Gotha, a primit ieri, la Brasov, copile unor documente inedite din partea directorului Primei Scoli Romanesti. Profesorul Vasile Oltean i-a daruit premierului Bulgariei, cu ocazia vizitei sale la Brasov, copii ale capitolului despre Bulgaria din Manualul Scolii – Geografia sau scrierea pamintului, din 1814, care se gaseste la Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului. Paginile respective sintetizeaza ceea ce invatau elevii romani, la 1814, despre Bulgaria. De asemenea, primul ministru bulgar a mai primit copii de pe Manuscrisul din secolul al XV-lea al lui Ioan de Rila, sfintul national al Bulgariei, manuscris folosit ca manual in secolul al XV-lea la Scoala Romaneasca.

Ceea ce l-a uimit pe premierul Simeon Saxa-Coburg Gotha a fost desenul Cetatii Tirnovo, din Bulgaria, realizat in secolul al XIV-lea in penita de un copist local pe un manuscris in care este descrisa cetatea care a fost distrusa de turci in secolul al XIV-lea. „Nu mai exista nici o imagine a cetatii in afara de aceasta. Am gasit-o in arhiva noastra, care numara peste 6.000 de carti vechi si 30.000 de documente“, a declarat profesorul Olteanu, directorul Primei Scoli Romanesti. Si de pe acest document premierul bulgar a primit o copie. „Cel mai frumos dar a fost insa dosarul cu copii de pe corespondenta lui Eftimie de Tirnovo, primul patriarh al Bulgariei, cu Nicodim de Tismana, cel care a creat la noi primele manastiri, si corespondenta dintre Eftimie si patriarhul de atunci al Rusiei, Ciprian“, a mai declarat Olteanu. El a adaugat ca toate aceste manuscrise, care se gasesc la Prima Scoala Romaneasca, sint inca in cercetare, nestudiate, deci inca nemediatizate si necunoscute. „Toate aceste documente au fost inedite, din aceasta cauza l-au uimit si impresionat pe premierul bulgar“, a mai spus Olteanu.

Simeon Saxa-Coburg Gotha a mai vizitat Biserica Neagra din Brasov, unde a admirat o colectie cuprinzind peste o suta de covoare orientale si a ascultat un fragment dintr-un concert de Bach, interpretat la orga bisericii. Premierul Bulgariei a plecat apoi spre Poiana Brasov, unde urmeaza sa viziteze un restaurant cu specific romanesc. Programul vizitei la Brasov se incheie cu un dejun oferit de prefectul judetului, Otilian Neagoe, la un restaurant din Poiana Brasov, unde va avea loc si un program folcloric.

Guvernul roman – dispus sa discute cu autoritatile bulgare toate problemele celor doua tari

Expertii romani si bulgari vor examina in perioada urmatoare problema exportului de energie electrica din Romania care Bulgaria, Grecia si Turcia, precum si modul de aplicare a unor proiecte pentru protectia mediului inconjurator, a afirmat ieri primul-ministru bulgar, Simeon Saxa-Coburg Gotha. El a aratat ca ambele tari au vointa necesara pentru a rezolva aceste probleme intr-un mod care sa satisfaca interesele celor doua parti.

Premierul Romaniei si cel al Bulgariei au analizat, in cadrul intilnirii desfasurate ieri la Sinaia, modalitatile de dezvoltare a relatiilor economice bilaterale in domeniul transporturilor si al energiei, partea romana lansind propunerea de organizare in acest an a unui forum economic la care sa participe cele mai importante firme din domeniu din Romania si Bulgaria.

Premierul Adrian Nastase l-a prezentat premierului bulgar, cu prilejul discutiilor, pe noul ministru al mediului, Petre Lificiu, precizind ca executivul roman este dispus sa discute cu autoritatile bulgare toate problemele aflate pe agenda dezbaterilor dintre cele doua tari, inclusiv cele legate de protectia mediului inconjurator si de exportul energiei electrice catre Bulgaria, Grecia si Turcia. Seful executivului a afirmat ca principala preocupare a celor doua guverne o constituie modernizarea sectorului energetic si dezvoltarea unui sistem de productie a energiei electrice mai eficient si mai ieftin. „Stiu ca in Romania si Bulgaria exista o anumita sensibilitate in legatura cu subiectul exportului de energie electrica din Romania catre alte tari din regiune, dar ideea ca intre cele doua tari exista o competitie in ceea ce priveste sectorul energetic este falsa“, a spus Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS