15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Daca Universitatea nu imi acorda o sansa, plec in Bals si ma apuc de facultate“

„Daca Universitatea nu imi acorda o sansa, plec in Bals si ma apuc de facultate“

• Copil dintr-o bucata, dar si un mare talent, Nicolae Banica isi plateste din banii parintilor cazarea si masa • Desi multi ii prevad un viitor frumos portarului de la tineret, Florin Marin a preferat sa-l recheme in lot pe marele gafeur de anul trecut, Daniel Bogdan

Originar din Bals, Nicolae Banica este portarul echipei de tineret a Universitatii Craiova, el implinind 18 ani la inceputul lunii ianuarie. Fostul lui antrenor de la tineret, Nae Ungureanu, spunea in urma cu doi ani: „Banica are calitati deosebite si, avind in vedere ca este nascut in 1984, ii prevad un urcus constant“. Ceea ce s-a si intimplat. Actualul antrenor al formatiei de tineret, Aurel Beldeanu, a spus ieri: „Il vad pe Banica portarul Universitatii! Este talentat si serios, un goal-keeper de mare perspectiva“. Este elev in ultimul an de liceu la Grupul Scolar ICM nr. 2 „Aurel Vlaicu“, coleg cu Mihaita Plesan, in clasa a XII-a B. Banica este component al lotului national UEFA 2003, capitan al acesteia, iar actualul antrenor, Lita Dumitru, are si el o parere deosebita despre olteanul din Bals: „Talentat, de mare perspectiva si foarte ascultator“. La inceputul saptaminii viitoare, Lita Dumitru vine in Craiova pentru a-i supune la unele teste tehnice pe Banica si pe ceilalti componenti din UEFA 2003, printre care si pe Velcovici de la Extensiv.

– Cum ai ajuns la Universitatea Craiova?

– In 1998, echipa mea din Bals a sustinut citeva meciuri amicale cu juniorii Universitatii, iar antrenorul Ion Papuc m-a remarcat. I-a placut de mine si asa am ajuns la grupa dinsului de la Universitatea. M-am pregatit mai mult de un an cu fostul portar al Stiintei, Ion Papuc, apoi am „urcat“ la tineret. Unde sint si acum. Am contract cu Universitatea pina in iunie 2003.

– Este adevarat ca la prima actiune oficiala a lotului UEFA 2003 ai fost desemnat capitanul formatiei?

– Da, s-a intimplat in vara anului trecut, la Cupa Balcanica, desfasurata la Bacau. Inaintea primului meci oficial, cu reprezentativa de juniori a Albaniei, antrenorul de atunci, Ghita, a venit in camera de hotel si – surpriza totala pentru mine, un oltean necunoscut – mi-a spus ca ma numeste capitanul echipei. De atunci am ramas capitanul echipei nationale. Vorbind despre Balcaniada din 2001, trebuie sa reamintesc si faptul ca am mai avut parte de un eveniment deosebit: am fost declarat cel mai bun portar al competitiei! Am evoluat titular in toate cele trei meciuri oficiale, am aparat bine si consecinta ati vazut-o. De atunci si pina in prezent, am adunat vreo zece partide oficiale si amicale.

– Altfel, cum e viata ta de fotbalist la Universitatea?

– Pentru cei care nu sint din Craiova – cum e cazul meu si al lui Mihaita Plesan, colegul si prietenul meu – e dificila. Ma refer la faptul ca sintem obligati sa ne platim casa si masa. Probabil ca nu sintem considerati de perspectiva, altfel nu-mi explic aceasta situatie. Nu ne-a zis nimeni oficial, dar asa intelegem noi. Nu-mi permit sa comentez deciziile conducerii – mai ales ca visul meu este sa joc la Universitatea Craiova – insa atitudinea oficialilor olteni fata de tinerii de perspectiva nu este cea mai corecta. Imi place sa cred ca noi doi (Banica si Plesan – n.r.) sintem totusi de perspectiva. Altii asa ne vad. Dar daca n-ar fi parintii, vai de noi… Eu stau cu Plesan intr-un apartament platit de parinti.

– N-ai debutat inca in echipa mare a Universitatii.

– Antrenorul Ungureanu m-a convocat in lotul mare al alb-albastrilor in sezonul trecut, apoi am fost rezerva in Cupa UEFA – Intertoto. Sper sa am sansa ca in cele din urma sa debutez la echipa mare. V-am mai spus, acesta-i visul meu. Ma pregatesc cu aceeasi constiinciozitate ca si pina acum si sper sa apara soarele si pe „ulita“ mea.

– La vara termini liceul. Incotro?

– Pai, mai este pina atunci! Daca n-am sanse aici, la Craiova visurilor mele, poate ma indrept spre facultatea din orasul meu, Bals. Daca Universitatea nu-mi da posibilitatea sa ma afirm acum, la aceasta virsta, trebuie sa iau o decizie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS