3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportElectroputere a renuntat la ideea formarii unei societati mixte cu Siemens

Electroputere a renuntat la ideea formarii unei societati mixte cu Siemens

Adunarea Generala a Actionarilor societatii Electroputere Craiova a adoptat, la sfirsitul anului trecut, o hotarire prin care a fost respinsa inceperea tratativelor cu firma Siemens in vederea constituirii unei societati mixte, informeaza un comunicat al Electroputere. „Propunerea a fost initiata de unul dintre actionarii privati ai companiei, un salariat al intreprinderii. Reprezentantul Autoritatii pentru Privatizare in Consiliul de Administratie a votat impotriva, motivind ca este nepotrivita infiintarea unei societati mixte cu Siemens, in conditiile in care singurul ofertant pentru privatizarea Electroputere este General Motors“, a declarat Alexandru Cirstea, consilier juridic la Departamentul Actionariat-Privatizare al societatii.

In luna iulie a anului trecut, Siemens Transformation Systems Group (TS), divizie a concernului german Siemens AG, a semnat cu Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori un contract in valoare totala de 250 de milioane de euro privind furnizarea unui numar de 120 de automotoare Diesel din clasa Desiro. Potrivit contractului, 105 automotoare ar fi trebuit sa fie construite in Romania, prin integrarea la una dintre societatile producatoare de material rulant. Citeva luni mai tirziu, ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea a afirmat ca negocierile cu compania Siemens privind dotarea CFR Calatori cu automotoare „nu au mers foarte bine“, in conditiile in care partea germana si-a schimbat oferta, propunind sa vinda societatii romanesti automotoare gata construite la atelierele sale din Germania, desi aranjamentele initiale vizau asamblarea respectivelor trenuri la fabricile romanesti de profil. „Probabil ca tot Electroputere Craiova va beneficia de acest contract“, a mai spus ministrul. De asemenea, AGA Electroputere a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al societatii pentru anul 2002. Acesta prevede obtinerea unui profit brut de sase milioane de lei, in conditiile in care vor fi inregistrate venituri de 1,665 miliarde de lei si cheltuieli de 1,659 miliarde de lei.

Actionarii Electroputere au mai hotarit ca intreprinderea va renunta la scoaterea la vinzare a unor active, printre care se numara un teren cu o suprafata de 6.000 de metri patrati aflat in incinta societatii, o serie de cladiri, magazii, ateliere, gospodarii si anexe. Capitalul social al Electroputere este de aproape 123 miliarde de lei din care statul roman detine, prin Autoritatea pentru Privatizare, 62,4%. Societatea este inclusa in programul PSAL convenit cu Banca Mondiala. Compania americana General Motors a depus singura oferta pentru privatizarea Electroputere. Firma Siemens a fost si ea interesata de achizitia pachetului majoritar de actiuni de la Electroputere, dar a renuntat sa depuna o oferta.

Nota redactiei

Surse din cadrul SC ELECTROPUTERE SA, care au participat la sedinta amintita in stirea MEDIAFAX, ne-au relatat ca lucrurile stau putin altfel. La sedinta cu pricina nu s-a discutat, de fapt, despre o eventuala infiintare a unei societati mixte cu SIEMENS, ci despre vinzarea activelor stadionului din Valea Rosie si cele ale Gradinitei de copii – Calea Bucuresti. Impotriva acestei propuneri a votat Alexandru Busuioc, inspector guvernamental, care a avut un mandat scris in acest sens din partea APAPS Bucuresti. Mai mult, chiar Legea 99/1999 – a privatizarii – interzice vinzarea de active ale unei societati aflate in plin proces de privatizare. De asemenea, am mai aflat ca autorul propunerii privind infiintarea unei societati mixte SIEMENS-ELECTROPUTERE, „actionarul privat, salariat al intreprinderii“ – este chiar directorul general, Petre Sabaila.

Am fi dorit sa va spunem si cite ceva despre cei care au beneficiat acolo de un comision (spaga, mita, mai pe romaneste), dar n-a fost chip sa dezlegam enigma. Nu ne-am pierdut inca speranta. Si nici sursele.

• Florin TANOVICI

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS