17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportFostul ambasador al talibanilor in Pakistan a fost predat autoritatilor americane

Fostul ambasador al talibanilor in Pakistan a fost predat autoritatilor americane

Fortele militare americane il detin pe fostul ambasador taliban in Pakistan, Abdul Salam Zaeef, si il interogheaza la bordul navei USS Bataan in Marea Omanului, a anuntat, simbata, un oficial american cu rang inalt. Oficialul taliban, care a cunoscut momentul sau de glorie atunci cind organiza zilnic conferinte de presa de la Islamabad, pentru denuntarea bombardamentelor americane, a fost predat autoritatilor americane de Pakistan, in noaptea de vineri spre simbata, a declarat sursa citata.

Autoritatile pakistaneze l-au interogat vineri, iar apoi l-au predat fortelor americane, a precizat el. Washingtonul doreste sa-l interogheze pentru a „vedea ceea ce stie, precum si orice informatie pe care ar putea-o detine – nume, locuri – care ar putea ajuta la intelegerea relatiilor dintre talibani si reteaua Al-Qaida“, a declarat acest oficial. „El va fi tratat la fel ca si alti prizonieri“, a adaugat sursa citata. Fostul amabsador se afla la bordul navei unde se gaseste si talibanul american, John Walker. Potrivit Reuters, mollahul Abdul Salam Zaeef, principalul purtator de cuvint al talibanilor in perioada atacurilor americane, este oficialul cu cel mai inalt rang care se afla in custodia fortelor americane. In virsta de 34 de ani, Zaeef este de etnie pastuna si, dupa prabusirea regimului taliban, a cerut azil politic in Pakistan, desi tara sa rupsese relatiile diplomatice cu guvernul de la Islamabad. Purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe de la Islamabad nu a declarat daca Zaeef a fost predat trupelor americane din Afganistan.

Zaeef este al 307-lea prizonier taliban sau Al-Qaida aflat in custodia fortelor americane. Trupele SUA il mai au in custodie si pe Ibn Al-Shaykh al-Libi, care se ocupa de o tabara de antrenament a retelei teroriste Al-Qaida din Afganistan. Al-Libi se afla intr-o inchisoare din Kandahar, fiind cel mai important membru al conducerii Al-Qaida care este in custodia trupelor americane. Se asteapta ca detinutilor sa li se puna intrebari despre locurile in care s-ar putea afla bin Laden si mollahul Omar, capturarea acestuia din urma fiind ratata simbata.

Desi initial se credea ca mollahul Omar se afla la Baghran, unde liderii locali afirmau ca a venit dupa 7 decembrie, data caderii Kandaharului, un purtator de cuvint al guvernatorului regiunii a afirmat ca mollahul nu a fost niciodata in zona. Vestile despre fuga lui Omar din Baghran afirmau ca liderul suprem al talibanilor ar fi fugit intr-o motocicleta, insotit doar de trei talibani. „Nu ne intereseaza daca era pe motocicleta, pe bicileta, calare pe magar sau pe jos“, a declarat Omar Samad, purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe afgan. „Stim ca se ascunde si ca intr-un tirziu va fi prins, viu sau mort“, a mai precizat Samad.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS