18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAdrian Nastase i-a transmis lui Ariel Sharon un mesaj referitor la situatia muncitorilor romani

Adrian Nastase i-a transmis lui Ariel Sharon un mesaj referitor la situatia muncitorilor romani

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul Israelului a adoptat o hotarire menita sa reduca numarul muncitorilor straini, incepind cu repatrierea celor aflati ilegal pe teritoriul acestei tari. Guvernul Romaniei a luat nota de noile prevederi legale israeliene, intelegind ratiunea care a stat la baza acestei masuri. Totodata, a retinut ca decizia autoritatilor israeliene are un caracter nediscriminatoriu si nu va afecta muncitorii straini cu statut legal aflati in aceasta tara.

Atentia pe care Guvernul Romaniei o acorda acestei situatii se adauga preocuparii sale consecvente de a asigura conditiile legale si de deplina securitate pentru activitatea muncitorilor romani in strainatate si pentru protejarea intereselor acestora. La 28 decembrie 2001, printr-o hotarare a Guvernului Romaniei, a fost infiintat Oficiul National pentru Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate, cu misiunea de a pune in aplicare acordurile bilaterale in domeniul fortei de munca incheiate intre Guvernul Romaniei si guvernele altor state, precum si sa recruteze si sa plaseze forta de munca in statele cu care Romania nu are incheiate acorduri bilaterale in acest domeniu. Prin aceasta decizie, Guvernul Romaniei vine si in sprijinul muncitorilor romani din Israel. De altfel, aceasta problematica a reprezentat un subiect important pe agenda covorbirilor oficiale prilejuite de vizita in Israel, din luna iulie 2001, a domnului Adrian Nastase, Primul ministru al Romaniei. In spiritul acestor discutii, al cooperarii care caracterizeaza relatiile romano-israeliene, la 5 ianuarie, premierul roman a adresat omologului sau israelian, Ariel Sharon, un mesaj in care isi exprima convingerea ca noile masuri luate de guvernul israelian nu vor afecta pe muncitorii romani aflati legal in Israel.

De asemenea a fost aratata disponibilitatea autoritatilor romane de a conlucra pentru solutionarea cazurilor speciale care cad sub incidenta noilor prevederi legale israeliene astfel incit sa fie evitate orice fel de excese sau situatii care ar afecta interesele personale si securitatea muncitorilor romani in Israel. Ambasada Romaniei din Israel a primit instructiuni sa mentina un contact permanent cu autoritatile israeliene implicate in aceste actiuni si este in m asura sa rezolve operativ toate situatiile semnalate de acestea. Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, impreuna cu celelalte institutii romane care vegheaza la respectarea drepturilor si obligatiilor cetatenilor romani aflati in strainatate, vor intreprin de, in continuare, actiunile necesare pentru pregatirea muncitorilor romani care lucreaza in Israel sau urmeaza sa lucreze in aceasta tara, in vederea respectarii legislatiei israeliene in vigoare si a prevederilor contractului de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS