23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportJaponezii habar n-au de „blat“

Japonezii habar n-au de „blat“

Pavel Badea, unul dintre cei mai talentati jucatori formati la Universitatea, a incheiat un nou sezon in Asia. „Badita“ a evoluat la Avispa Fukuoka, o echipa din liga de elita a Japoniei, si a fost considerat unul dintre fotbalistii de mare clasa ai acestei formatii. Din pacate, Avispa nu a reusit sa aduca alaturi de olteanul nostru si alti stranieri de marca, asa ca, la finalul campionatului, a retrogradat. La ora acestui dialog, „Badita“ a recunoscut sincer ca nu stie ce va face anul urmator.

Desi mai are citeva oferte din Japonia, el ar fi intrat in ultimele zile si in vizorul lui Victor Piturca. Hotarit sa remanieze lotul Stelei, Piturca intentioneaza sa mai aduca in Ghencea fotbalisti craioveni, pe lista sa de prioritati figurind Pavel Badea, Silvian Cristescu si Flavius Stoican.

– Te afli in „exil“ inca din anul 1992. Nu te-ai saturat, ca sa zicem asa?

– Este o perioada mare petrecuta, intr-adevar, in afara Romaniei. Am plecat in Elvetia in 1992, apoi in 1995 am poposit in Asia. Sint sase ani pe care i-am petrecut numai in Coreea de Sud si Japonia. Stiti cum se spune: nevoia te obliga. Apoi, trebuie sa recunosc ca financiar a fost bine. Am avut conditii exceptionale acolo.

– Campionatul 2001, cu Avispa Fukuoka, a insemnat insa o suparare: echipa ta a retrogradat. Dintr-un interviu anterior am retinut ca ultima etapa a fost decisiva. Avispa a ajuns acolo din cauza situatiei financiare sau…?

– O problema financiara a aparut dupa ce Avispa a retrogradat. Pina atunci nu au fost probleme. In momentul retrogradarii, sponsorii au inceput sa-si retraga sustinerea financiara. Avispa este sponsorizata de reprezentantii Coca-Cola din acea prefectura unde se afla Fukuoka. Daca ar fi fost Coca-Cola pe intreaga Japonie, am fi fost poate una dintre echipele bogate. Deci, n-am avut in spate acoperirea financiara a unor mari companii japoneze cunoscute, cum ar fi Hitachi, Mitsubishi, Panasonic, Toyota, care sprijina alte echipe din J-League.

– Si a rezistat Coca-Cola din acea prefectura sa sustina o echipa profesionista de fotbal?

– Voiam sa completez ca, de fapt, Avispa este echipa acelei prefecturi din Fukuoka, iar Coca-Cola este doar un sponsor important.

– Revenind la campionatul din 2001, care a fost rezultatul meciului cu Nagoya, celalalt club japonez „implementat“ cu craioveni?

– Cu trei etape inainte de sfirsitul campionatului, s-a desfasurat partida Nagoya – Avispa 1-0 si atunci m-am reintilnit cu toti cei trei antrenori craioveni aflati la clubul din Nagoya: Lung, Isac, Drinceanu. Meciul a fost teribil. Noi, adica Avispa, am avut cinci ocazii extraordinare de a marca, iar gazdele au inscris in minutul 70 din prima ocazie avuta! Domnul Silviu Lung, antrenor secund la Nagoya, va poate confirma ceea ce v-am declarat acum.

– Cite blaturi ai facut in Japonia?

– Japonezii nici nu stiu ce inseamna asta. Nu isi pot inchipui ca s-ar putea aranja un meci de fotbal!

– Inteleg ca acum se asteapta cu mare nerabdare CM din 2002.

– Ce sa mai discutam despre Campionatul Mondial de anul viitor! Japonezii erau pregatiti sa organizeze un Campionat Mondial inca de cind au fost desemnati sa-l gazduiasca! Am in vedere starea bazelor sportive si a infrastructurii deosebite. Cu toate acestea, japonezii au construit vreo zece stadioane noi care sa se preteze la desfasurarea meciurilor de la CM. Pentru a va povesti ce este acolo, v-ar trebui pagini intregi de ziar si poate tot n-as reusi sa spun totul.

– Ce vei face in perioada CM din 2002, adica de unde vei urmari meciurile?

– Nu pot acum sa raspund exact. Daca pentru anul 2002 voi mai semna contract cu vreo echipa din J-League, atunci da. Daca ramin aici, in Craiova, sau in alta parte, ramin la televizor.

– Deci, anul 2002 este inca incert pentru fotbalistul Badea? Personal, inteleg ca ai avut un sezon deosebit.

– Iarasi ma obligati sa ma laud singur. Am evoluat in 28 de meciuri din 30, in celelalte doua fiind suspendat. Ca mijlocas defensiv, am marcat citeva goluri, dar am si dat pase de gol. In acest sezon, cinci straini (inclusiv eu) am fost la echipa, unii doar citeva meciuri. Doar trei este permis oficial. Toti cei patru straini n-au contabilizat, la un loc, numarul de meciuri pe care le-am jucat doar eu.

– Ce s-a intimplat dupa retrogradare? Urma sa joci un meci de Cupa.

– Dupa ultimul meci din campionat, chiar daca am retrogradat, staff-ul tehnic a fost insa reconfirmat si pentru sezonul 2002. Antrenorul principal m-a dorit si pentru 2002. Interesante au fost dialogurile de atunci. Antrenorul, confirmat deci si pentru 2002, mi-a telefonat si mi-a spus ca sint rezolvat, adica acceptat si pentru sezonul 2002. Peste citeva ore, in miezul noptii, ma scoala din somn si-mi spune ca oficialii clubului au decis ca eu pot continua in 2002 cu Avispa, dar cu un salariu redus la jumatate. Buimac de somn, i-am spus: „Discutam“. A urmat meciul de Cupa, unde am pierdut cu 2-3 (eu am dat un gol si o pasa de gol). Dar infringerea din Cupa a umplut paharul si antrenorul a fost destituit. Si astfel, n-am mai avut discutii, contractul meu expirind in luna decembrie. Am un impresar japonez – cel care l-a adus pe Stoikovici in Japonia – si acesta se ocupa in prezent de viitorul meu in 2002. Mi-a spus ca ar fi trei echipe interesate de mine, dar nu a finalizat inca nimic.

– Cum s-a descurcat juniorul Badea in Japonia?

– A fost la scoala internationala din Fukuoka, studiind in engleza. I-a placut foarte mult. Am avut noroc ca familia a fost cu mine acolo – sotia si baiatul -, asa am reusit sa rezist.

– Esti la curent cu ceea ce se intimpla prin Craiova fotbalistica?

– Da, acum exista Internetul si afli tot. Zic ca acest loc cinci al Universitatii este unul bun pentru Craiova actuala. Daca in urma cu opt-noua ani vorbeam de locul cinci era o tragedie. Nu vreau sa fiu rautacios, dar clasamentele finale ale editiilor ultimilor ani sustin ceea ce eu am declarat: titlul in ’90/’91, locul patru in ’91/’92, locul trei in ’92/’93, locul doi in ’93/’94, locul doi in ’94/’95.

– In incheiere?

– La multi ani! tuturor celor care iubesc fotbalul si cititorilor GdS. Si o viata mai usoara in 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS