21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Stiri diverse

Tratamente gratuite pentru inca opt boli

Bolnavii care sufera de insuficienta cardiaca, boala Addison, mixedemul adultului, boala Wilson, boala Alzheimer, micobacteriozele atipice, bolnavii cu proteze valvulare si vasculare si cei care sufera accidente vasculare – cerebrale vor fi tratati gratuit incepind cu 1 octombrie, costurile tratamentului urmind sa fie suportate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. In acest scop, Casa a incheiat recent contracte pentru finantarea programelor nationale de sanatate cu 11 spitale doljene. Contractele prevad decontarea costului medicamentelor pentru tratarea a 30 de boli cronice de catre CAS Dolj.

(R. L.)

Amenajari in piete

Pietele din Tirgu Jiu vor intra intr-un amplu program de amenajare, in vederea pregatirii pentru sezonul de toamna-iarna. Piata din cartierul 9 Mai va fi zugravita complet, iar in Piata Centrala vor incepe lucrarile la cladirea care adaposteste cele citeva zeci de magazine. In zona digului vor fi instalate custi pentru pasari. In ceea ce priveste taxarea la mese, in urma ultimelor controale efectuate s-a constatat ca peste 50% dintre comercianti sint in neregula.

(E.M.)

Se reia festivalul vitei-de-vie de la Vinju Mare

Traditia festivalului vitei-de-vie de la Vinju Mare – Mehedinti va fi reluata din aceasta toamna, dupa o intrerupere de citiva ani. Manifestarea va fi organizata in perioada 10-12 octombrie si va cuprinde expozitii de produse viticole. Vor fi prezente firme de profil, manageri si oficialitati locale.

(D.L.)

Parcare pentru tiruri

In municipiul Tirgu Jiu va fi amenajata o parcare pentru tiruri. Aceasta va fi situata pe actualul teren al tirgului de haine, care va fi mutat in fostul tirg de masini. Parcarea pentru tiruri va fi construita linga viitorul sediul al vamii, aceasta fiind, in opinia primarului Florin Circiumaru, necesara pentru o mai buna desfasurare a activitatii in vama. Soferii care vor dori sa isi parcheze masinile in acest loc va trebui sa achite contravaloarea unei taxe.

(E.M.)

Ziua Europeana a Limbilor

O serie de manifestari la nivelul invatamintului preuniversitar si universitar au avut loc miercuri in Craiova, cu ocazia sarbatoririi Zilei Europene a Limbilor. Facultatea de Litere din Craiova, in cooperare cu filiera francofona si anglofona a universitatilor, a organizat o dezbatere pe tema: „Invatarea limbilor straine si contributia acestora la insertia profesionala“. La dezbateri au participat cadre didactice universitare, inspectori de specialitate de la ISJ Dolj, studenti si personalitati culturale ale Baniei. S-a concluzionat ca insusirea sau cunoasterea mai multor limbi straine ofera mai multe posibilitati de integrare in comunitatea europeana. Anul european al limbilor, decretat a fi 2001, se va incheia oficial in cursul lunii decembrie, la Bruxelles.

(C.I.)

Controale privind curatenia orasului

Mai mult de jumatate din taximetristii din Tirgu Jiu functioneaza ilegal, iar pe linga aceasta, unii dintre soferi s-au „specializat“ in a arunca gunoiul in statiile de taxi. Serviciul de autorizatii din cadrul primariei ii va sanctiona drastic pe cei care nu vor respecta curatenia, dar si pe cei care vor fi gasiti fara acte. De asemenea, primaria va face si un sondaj printre societatile comerciale din municipiu, pentru a se vedea locul unde aceste firme arunca gunoiul, precum si daca acestea au contract cu primaria.

(E.M.)

Ghivece de flori in oras

Florin Circiumaru, primarul orasului Tirgu Jiu, va cheltui 300.000.000 de lei pentru infrumusetarea orasului. Acesta are in vedere si amenajarea serelor de la marginea orasului, respectiv repararea centralei termice de aici. Vor fi schimbate bancile, stilpii de iluminat, iar masinile vechi vor fi ridicate. Aranjamentele florale se pare ca sint pe primul plan: „Am vazut, domnule, prin alte parti, ziceai ca-s crosetate. Si ghivecele erau asa frumoase: rotunde sau hexagonale. Costa acum, dar ramin pentru istorie.“

(E.M.)

Statie de benzina in castelul de apa

Unul dintre cele doua turnuri de apa din Tirgu Jiu va fi transformat in statie de benzina. Aceste turnuri, intitulate in mod simbolic castele de apa, au fost in trecut statii de distributie a apei in municipiu. Constructiile se afla intr-o stare avansata de degradare, acestea fiind incluse si in patrimoniul orasului. In urma cu cinci ani s-a mai incercat transformarea castelelor in statii de benzina, dar nici o firma nu a fost interesata sa investeasca. Primaria duce in prezent tratative cu o firma de prestigiu care doreste sa realizeze o statie de benzina originala.

(E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS