17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMichael Schumacher, a 52-a victorie în „Marele Circ“

Michael Schumacher, a 52-a victorie în „Marele Circ“

Marele Premiu de Formula 1 al Belgiei, care a contat pentru etapa a 14-a a Campionatului Mondial și s-a desfășurat pe circuitul de la Spa-Francorchamps, a fost cîștigat de pilotul german al scuderiei Ferrari, Michael Schumacher. Pilotul german și-a adjudecat titlul mondial în urma victoriei obținute în Marele Premiu al Ungariei, în urmă cu două săptămîni. Prin cîștigarea Marelui Premiu al Belgiei, germanul a depășit recordul de 51 de victorii în Formula 1 deținut de Alain Prost.


Burti s-a accidentat

Cursa de la Spa-Francorchamps a fost oprită în turul patru, în urma unui accident suferit de pilotul brazilian Luciano Burti (Prost-Acer). Monopostul lui Burti a ieșit de pe pistă în urma unui acroșaj cu Eddie Irvine (Jaguar) și s-a lovit de un perete de protecție, format din pneuri. Mașina de securitate a intrat imediat pe pistă pentru a le permite echipajelor de salvare să se deplaseze la locul accidentului. Pilotul Eddie Irvine a spus că Burti era conștient în momentul sosirii echipajelor de salvare, lucru confirmat de un medic al Federației Internaționale de Automobilism. Luciano Burti a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Universitar din Liege, pentru a fi supus unui examen medical complet. Inginerul de pistă care îl asista pe Burti, Jean-Francois Sante Burti, a spus că pilotul brazilian a suferit numeroase contuzii, o comoție cerebrală puternică și avea un hematom la față.


Ierarhii fără surprize

Grila de start pentru reluarea cursei a fost alcătuită în funcție de clasamentul existent în turul al patrulea, cînd a fost oprită competiția. La sfîrșitul cursei de la Spa-Francorchamps, s-au înregistrat următoarele rezultate: 1. Michael Schumacher (Germania / Ferrari) 1h 15:31.935 (viteza medie: 221,050 km/h); 2. David Coulthard (Marea Britanie / McLaren-Mercedes) la 10 secunde și 98 de miimi; 3. Giancarlo Fisichella (Italia / Benetton-Renault) la 27.742; 4. Mika Hakkinen (Finlanda / McLaren-Mercedes) la 36.087; 5. Rubens Barrichello (Brazilia / Ferrari) la 54.521; 6. Jean Alesi (Franța / Jordan-Honda) la 59.684; 7. Ralf Schumacher (Germania / Williams-BMW) la 59.986; 8. Jacques Villeneuve (Canada / BAR-Honda) la 1:04.970; 9. Heinz-Harald Frentzen (Germania / Prost-Acer) la un tur; 10. Jos Verstappen (Olanda / Arrows-Asiatech) la un tur; 11. Olivier Panis (Franța / BAR-Honda) la un tur; 12. Enrique Bernoldi (Brazilia / Arrows-Asiatech) la un tur; 13. Tarso Marques (Brazilia / European Minardi) la patru tururi.

Clasamentul general al piloților: 1. Michael Schumacher (Germania) 104 puncte; 2. David Coulthard (Marea Britanie) 57; 3. Rubens Barrichello (Brazilia) 48; 4. Ralf Schumacher (Germania) 44; 5. Mika Hakkinen (Finlanda) 24; 6. Juan Pablo Montoya (Columbia) 15; 7. Jacques Villeneuve (Canada) 11, Nick Heidfeld (Germania) 11; 9. Jarno Trulli (Italia) 9, Kimi Raikkonen (Finlanda) 9; 11. Giancarlo Fisichella (Italia) 8; 12. Heinz-Harald Frentzen (Germania) 6; 13. Olivier Panis (Franța) 5, Jean Alesi (Franța) 5; 15. Eddie Irvine (Marea Britanie) 4; 16. Jenson Button (Marea Britanie) 2; 17. Jos Verstappen (Olanda) 1 punct, De la Rosa (Jaguar) 1.

Clasamentul constructorilor: 1. Ferrari 152 puncte, 2. McLaren-Mercedes 81, 3. Williams-BMW 62, 4. Sauber-Petronas 20, 5. BAR-Honda 16, Jordan-Honda 16; 7. Benetton-Renault 10, 8. Jaguar 5, 9. Prost-Acer 4, 10. Arrows-Asiatech 1 punct.


Nouă abandonuri

Pe circuitul Spa-Francorchamps s-au înregistrat nu mai puțin de nouă abandonuri. Cauzele acestora au fost următoarele: Fernando Alonso (Spania / European Minardi): defecțiune a cutiei de viteze în turul al 3-lea, Luciano Burti (Brazilia / Prost-Acer): accident în turul al 4-lea, Eddie Irvine (Marea Britanie / Jaguar): acroșaj în turul al 4-lea, Kimi Raikkonen (Finlanda / Sauber-Petronas): defecțiune a sistemului de transmisie în turul al 5-lea – după primul start; Nick Heidfeld (Germania / Sauber-Petronas): acroșaj în primul tur, Pedro de la Rosa (Spania / Jaguar): acroșaj în primul tur, Juan-Pablo Montoya (Columbia / Williams-BMW): defecțiune a motorului în turul al 2-lea, Jenson Button (Marea Britanie / Benetton-Renault): ieșire de pe pistă în turul al 18-lea, Jarno Trulli (Italia / Jordan-Honda): defecțiune a motorului în turul al 31-lea – după al doilea start.


Coulthard este mulțumit

După ce a cîștigat Marele Premiu al Belgiei, Michael Schumacher a spus: „Desigur, problemele tehnice cu care s-au confruntat cei de la echipa Williams-BMW ne-au avantajat, pentru că, altfel, nu sînt sigur că aș fi putut să-l întrec pe fratele meu. Așa a fost să fie. Am făcut o cursă fără istorie și sînt uimit de acest rezultat. Am atacat în forță pînă la cea de-a doua oprire a mea la standuri, pentru că am plănuit să-mi iau un avans suficient de mare pentru a putea face o oprire suplimentară, în caz că ar fi fost necesar. Am comis o greșeală, la virajul al 15-lea, din cauza lipsei de concentrare. Mă jucam cu prea multe butoane de la bordul monopostului meu. Am virat prea larg și am fost pe punctul de a atinge o barieră. Spa este unul dintre circuitele unde piloții își pot demonstra valoarea și o victorie obținută aici are întodeauna ceva foarte special.“ La rîndul său, pilotul scoțian al grupării McLaren-Mercedes, David Coulthard, a spus că este mulțumit că a reușit să se claseze pe locul al doilea în cadrul Marelui Premiu al Belgiei: „Sînt satisfăcut de acest rezultat, mai ales pentru că nu am avut o poziție de start foarte avantajoasă. Din fericire, Spa este un circuit pe care se pot efectua depășiri. Cei de la echipa mea mi-au asigurat un monopost performant, însă am fost impresionat de viteza pe care a atins-o autovehiculul pilotat de Giancarlo Fisichella, care a fost foarte rapid pe porțiunile strategice din circuit. Sînt mulțumit pentru că am menținut, de asemenea, distanțele față de Barrichello și Ralf Schumacher și mi-am consolidat a doua poziție în clasament.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS