0.6 C
Craiova
vineri, 1 decembrie, 2023
Știri de ultima orăSanatateAlimente pe care trebuie să le consumi în luna noiembrie pentru a avea o sănătate de fier

Alimente pe care trebuie să le consumi în luna noiembrie pentru a avea o sănătate de fier

Noiembrie este luna în care ne pregătim pentru iarnă, așa că trebuie să creștem aportul de vitamine și, mai ales, de vitamina D, pentru că avem din ce în ce mai puțin soare. Toamna ne oferă cele mai multe fructe și legume din întreg anul. În fiecare lună a acestui anotimp putem consuma și conserva fructe și legume și parcă tot acum sunt și mai gustoase. Chiar dacă mai este puțin până când vine iarna din punct de vedere calendaristic, încă ne mai putem bucura de alimente pe care le putem consuma în stare proaspătă pentru a ne întări sistemul imunitar.

Tot acum crește nevoia de grăsimi. Specialiștii ne îndeamnă să le alegem pe cele sănătoase. Mâncărurile devin ceva mai consistente pentru că zilele reci și scurte obligă organismul la un consum mai mare de energie.

Castanele sunt sunt fructele lunii noiembrie

Castanele sunt delicioase, bogate în amidon, au puține grăsimi, sunt sărace în proteine, dar au fibre, vitamine și minerale. Pot fi consumate ca atare, fierte sau coapte, sunt ideale în sosuri și supe dar și în preparate dulci. De asemenea merg de minune alături de carnea de porc.

Prazul, preferatul oltenilor

Prazul, legumă cu gust ușor iute, foarte asemănător cu cel al cepei, este bogat în antioxidanți, în special polifenoli. Antioxidanții combat stresul oxidativ, cunoscut pentru că afectează celulele și contribuie la apariția unor boli grave precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. De asemenea, este o sursă importantă de alicină, același compus benefic de sulf care îi asigura usturoiului proprietățile sale antimicrobiene.

Noiembrie este luna verzei

Noiembrie este luna verzei. Fie că este vorba despre cea albă, încă proaspătă, fie că este vorba despre cea roșie sau despre varză de Bruxelles. Este o prețioasă sursă de minerale și vitamine, are fibre și antioxidanți și, practic este una din legumele de bază ale lunilor noiembrie și decembrie. Această legumă poate fi consumată atât în stare crudă, în salate, cât şi gătită, fără să îşi piardă calităţile nutritive. Are foarte multe fibre, drept urmare previne apariţia constipaţiei şi promovează un tranzit intestinal sănătos. Sucul de varză este indicat în tratamentul ulcerului, iar acidul folic pe care îl conține este benefic femeilor însărcinate, potrivit doc.ro.

Sfecla roșie, beneficii pentru sănătate

Sfecla roșie. Are o serie de beneficii pentru sănătate, de aceea este recomandat consumul acesteia. Cu toate că sfecla este leguma ce conține foarte mult zahăr, este în regulă ca un adult fără probleme de sănătate să mănânce sfeclă de câteva ori pe săptămână. Consumul de sfeclă poate scădea riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă sfeclei și care este implicată în reducerea tumorilor. Sfecla poate fi consumată ca atare, în salate, dar și în supe, în preparate gătite la cuptor ori murată sau, de ce nu, chiar în deserturi, conform doc.ro.

Hreanul, antibiotic natural

Hreanul este antibiotilul natural oferit de natură în noiembrie. Rădăcina de hrean are proprietăți antibiotice, antiinflamatoare și afrodisiace. În cantități mici, hreanul se recomandă și pentru stimularea poftei de mâncare. Rădăcina de hrean conține foarte multă vitamină C și minerale precum fier, potasiu, calciu și magneziu, conform femeia.ro.

Rodia, o alegere bună în anotimpul rece

Cunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, antibacteriene şi antivirale, rodia este o alegere bună în anotimpul rece şi ajută împotriva bolilor cardiovasculare. Totodată, este şi o importantă sursă de energie, de acid folic şi de potasiu. O rodie are aproximativ 128 kcal.

175 de grame de rodie oferă 30% din necesarul zilnic de vitamna C şi 36% din cel de vitamina K. Sucul ei conţine o cantitate semnificativă de antoxidanţi benefici pentru prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului. De asemenea, protejează împotriva aterosclerozei. Studiile efectuate pe persoane vârstnice au demonstrat că un consum de 250 de ml de suc de rodie zilnic îmbunătăţeşte memoria.

Citeşte şi: OMS: Singurătatea, o problemă globală de sănătate publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS