7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateViata sanatoasaCum să te trezești mai bine dimineața? Patru pași simpli de urmat

Cum să te trezești mai bine dimineața? Patru pași simpli de urmat

Un nou studiu a identificat patru factori cheie pentru o trezire minunată care fac diferența dintre o trezire morocănoasă după amânarea alarmei și un început de zi plin de energie, scrie descopera.ro.

Echipa din spatele studiului spune că acești factori, independenți de genetica cu care s-a născut un individ, toți pot fi modificați într-o oarecare măsură pentru a vă asigura că începeți mai bine dimineața.

„De ce ne trezim într-o dimineață simțindu-ne vioi, iar în altă dimineață, ne afundăm în acea lipsă de energie de după trezire?”, s-au mai întrebat oamenii de știință.

Patru factori cheie pentru o trezire minunată

Un total de 833 de persoane au participat la studiu. Dintre aceştia, majoritatea erau gemeni (acest lucru i-a ajutat pe cercetători să filtreze variațiile datorate geneticii). Pe parcursul a două săptămâni, aportul alimentar, activitatea fizică, tiparele de somn și nivelurile de glucoză au fost înregistrate. Asta în timp ce voluntarii și-au evaluat, de asemenea, energia în mai multe momente ale zilei, scrie Science Alert.

Primul factor important pentru o trezire minunată este profilul somnului: durata, timpul și eficiența somnului de peste noapte. Somnul mai lung și trezirea mai târzie decât în mod normal au fost ambele asociate cu o mai mare energie dimineața.

Exerciţiile fizice şi micul dejun, foarte importante

Al doilea factor a fost cantitatea de exerciții pe care oamenii le-au făcut cu o zi înainte. Nivelurile mai ridicate de mișcare din timpul zilei (precum și cele scăzute de activitate fizică pe timp de noapte) au fost asociate cu un somn mai continuu și mai puțin perturbat. Acesta, la rândul său, a prezis o energie crescută a participanților dimineața.

Al treilea factor important a fost micul dejun. Mesele de dimineață cu mai mulți carbohidrați au dus la un nivel mai bun de energie, în timp un mic dejun cu mai multe proteine a avut efectul opus. Menținând la același nivel caloriile din mesele furnizate, cercetătorii s-au putut concentra asupra conținutului nutrițional al meselor.

De ce zahărul nu ne face bine dimineața?

În cele din urmă, o creștere a nivelului de zahăr din sânge după micul dejun (testată folosind o băutură lichidă cu glucoză pură) a fost asociată cu o energie redusă. Un răspuns scăzut al glicemiei, observat după ce participanții au mâncat un mic dejun bogat în carbohidrați, a îmbunătățit energia.

Cu alte cuvinte, modul în care organismul procesează alimentele este important. Prea mult zahăr duce la o scădere a glicemiei, mai degrabă decât la un surplus de energie dimineața.

Citeşte întreg articolul pe descopera.ro.

Citeşte şi: Prins cu cocaină în maşină, în Băileşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS