6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOrganismele modificate genetic – pericol pentru sănătate?

Organismele modificate genetic – pericol pentru sănătate?

Vedem la raft din ce în ce mai des mențiunea “fără organisme modificate genetic (OMG)”, dar ce sunt produsele modificate genetic și mai ales care este impactul acestora asupra sănătății oamenilor? Foarte multe alimente de pe piață conțin OMG, în SUA procentul acestui tip de alimente ajunge la 80%.

Interesul public pentru OMG-uri este în continuă creștere, probabil și ca urmare a extinderii pieței care le comercializează și inevitabil au apărut întrebările cu privire la siguranța acestor produse. Preocupările oamenilor sunt variate, de la modului în care OMG-urile pot afecta sănătatea umană sau mediul.
Acest lucru ar putea rezulta din diferențe de conținut nutrițional, răspuns alergic sau efecte secundare nedorite, cum ar fi toxicitatea, deteriorarea organelor sau transferul de gene.

Ce sunt OMG-urile?

Organismele modificate genetic pot fi plante, animale sau micro-organisme în care materialul genetic (ADN) a fost modificat într-un mod artificial prin intermediul ingineriei genetice. Folosind tehnologia AND-ului recombinant, gene individuale selectate sunt transferate dintr-un organism în altul, chiar și între specii neînrudite. Alimentele produse prin această tehnică sunt denumite alimente modificate genetic.

În principiu, elementele din regnul vegetal: grânele, fructele, legumele sunt modificate genetic din motive economice. Astfel se pot obține culturi mai însemnate cantitativ sau mai rezistente la anumite condiții climaterice sau dăunători. În cazul produselor din regnul animal, mai exact produsele din carne, ele sunt modificate genetic pentru a avea un gust mai bun sau chiar diferit față de cel obișnuit pentru a crea o percepție mai plăcută consumatorului.

Avantajele OMG sunt în general atât pentru producător, cât și pentru consumator: prețul mai mic, termen de valabilitate mai lung sau o valoare nutrițională mai ridicată. O meta-analiză publicată în 2014 a relevat faptul că produsele OMG au crescut producția cu 22% și profiturile obținute cu până la 68%.

Unul dintre obiectivele dezvoltării plantelor bazate pe organisme modificate genetic este îmbunătățirea protecției culturilor. Culturile modificate genetic în prezent pe piață sunt mai rezistente la atacul bolilor uzuale cauzate acestora de către insecte sau viruși sau de către toleranța dezvoltată față de erbicidele uzuale.

Există riscuri pentru sănătate?

Deși beneficiile produselor OMG sunt clare, efectele acestora pe termen scurt și lung pentru planetă și sănătate rămân controversate. Oponenții modificării genetice își fac griji că modificările genetice pot afecta sănătatea umană în moduri neprevăzute. Îngrijorările vizează idei de genul deteriorării celulare, metabolizării diferite a acestui tip de hrană, comparative cu metabolizarea produselor obișnuite sau necunoașterea efectelor pe termen lung ale consumului de produse OMG.

Majoritatea cercetărilor realizate până în prezent nu a reușit să demonstreze posibile efecte negative, dar trebuie ținut cont de faptul că studiile existente nu prezintă toate același tip de rezultate și nici nu au adus dovezi de necontestat al efectelor pe termen lung al alimentelor ce conțin OMG.

Semne de întrebare sunt ridicate de aspecte de genul toxinelor din plante care pot fi prezente în alimentele OMG în cantități mai mari decât în alimentele obișnuite, toxine ce pot duce în timp la risc cancerigen sau infertilitate. Alt aspect controversat este din punct de vedere al mediului înconjurător, deoarece producțiile mai ridicate și pe perioade mai întinse de timp, câteodată pe parcursul aproape întregului an, pot duce la accelerarea schimbărilor climaterice.

Îngrijorarea că ADN-ul modificat genetic este posibil instabil și poate provoca mutații nu doar recoltelor ci și persoanelor care consumă roadele acestora este una din temerile cele mai prezente. Cunoscând faptul că mutațiile AND-ului sunt corelate cu cancerul și alte boli grave, au fost realizate teste pentru a observa capacitatea unui OMG de a provoca mutații. Rezultatele au arătat că ADN-ul modificat genetic nu a fost mutagen.

Sunt alimentele modificate genetic reglementate?

Alimentele modificate genetic aflate în prezent pe piață au trecut diferite evaluări din punct de vedere al siguranței și nu prezintă riscuri pentru sănătate. Se consideră că alimentele de tip OMG care respectă principiile prezente în Codex Alimentarius -standard internațional ce reglementează toate aspectele calității alimentelor, de la producție, la etichetare și siguranță- și monitorizarea adecvată a acestora, inclusiv după punerea pe piață, pot fi considerate sigure.
Deoarece există diferite tipuri de gene ce sunt inserate prin modalități variate asupra a diverse alimente, este nevoie ca siguranța acestora să fie evaluată de la caz la caz și nu după un model standard.

Concluzie

Deși la momentul actual acest subiect este în plină dezbatere, organizații importante din domeniul medical, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, au concluzionat ca urmare a cercetărilor independente că alimentele modificate genetic sunt sigure pentru consumatori. Prin urmare, rămâne de văzut dacă acest tip de inginerie genetică reprezintă un câștig pentru umanitate sau ascunde pericole neevaluate.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS