10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCastravetele - sănătate și plăcere

Castravetele – sănătate și plăcere

Castravetele este una dintre legumele cu conținut foarte scăzut de calorii. Are numai 15 calorii la 100 g. Nu conține grăsimi saturate sau colesterol. Coaja de castravete este o sursă bună de fibre, care ajută la reducerea constipației și oferă o anumită protecție împotriva cancerului de colon prin eliminarea compușilor toxici din intestin.

Această legumă oferă o combinaţie unică de nutrienţi ce ne ajută să ne menţinem hidrataţi, să scăpăm de toxine şi, de ce nu, să ne împrospătăm tenul, mai ales pielea sensibilă de sub ochi. Datorită gustului dulce, castraveții sunt foarte populari și reprezintă o gustare răcoritoare în zilele însorite. Sunt bogați în vitamine și acizi minerali, dar au foarte puține calorii.

O sursă importantă de potasiu, fier, siliciu, fosfor și magneziu

Castravetele constituie o sursă importantă de potasiu, fier, siliciu, fosfor și magneziu, care sunt depozitate cu precădere în coaja lui. Tot în coajă este depozitată și cea mai mare parte a vitaminei C, a vitaminei A, D și a vitaminelor complexului B (B1, B2, B3, B5, B6). În fruntea listei substanţelor nutritive din castravete se află cucurbitacina, lignanii şi flavonoidele. Aceste trei tipuri de fitonutrienţi care se regăsesc în castraveţi oferă beneficii importante, în special antioxidante, antiinflamatorii şi anticancer, potrivit publicaţiei „Prevent Disease“, care a realizat o listă cu beneficiile castraveţilor, care mai de care mai surprinzătoare.

Previne în mod eficient deshidratarea

Fiind compus din aproape 90% apă, castravetele ar trebui să fie un aliment nelipsit pentru cei care nu beau suficientă apă pe zi. Acesta previne în mod eficient deshidratarea.

Consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi

Apa din castraveţi acţioneză ca un tub de drenaj asupra toxinelor din organism. De asemenea, consumat în mod regulat, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi.

Reduce colesterolul și reglează tensiunea arterială

Reduce colesterolul și reglează tensiunea arterială, stimulează oxigenarea muschiului cardiac și îmbunătățește activitatea cardio-vasculară. Un compus numit ”sterol” din castravete ajută la reducerea colesterolului ”rău”, adică LDL – lipoproteinele cu densitate mică şi, datorită conţinutului bogat în fibre, potasiu şi magneziu, ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Conţin vitaminele A, B şi C, care stimulează sistemul imun

Castraveţii conţin vitaminele A, B şi C, care stimulează sistemul imun şi conferă energie. Nutriţioniştii recomandă ca aceştia să nu fie curăţaţi înainte de a fi consumaţi, întrucât coja conţine aproximativ 12% din doza zilnică recomandată de vitamina C. Castraveţii sunt bogaţi în potasiu, magneziu şi silicon, motiv pentru care este folosit ca parte componentă a tratamentelor în centrele de frumusețe.

Menține sănătatea intestinelor, prevenind constipația

Stimulează digestia şi ajută la pierderea în greutate. Castraveţii ar trebui să fie nelipsiţi din dieta celor care încearcă să piardă în greutate. Menține sănătatea intestinelor, prevenind constipația. Castravetele este depurativ şi un excelent diuretic, bogat în fibre, este util în eliminarea surplusului de grăsimi.

Făce minuni în cazul cearcănelor

Feliuţele de castravete răcite în prealabil sunt deja un clişeu în tratamentele cosmetice, făcând minuni în cazul cearcănelor. Asta pentru că această legumă are proprietăţi antiinflamatorii.

Stimulează creşterea podoabei capilare

conferă strălucire părului şi unghiilor – siliconul din compoziţia castraveţilor întăreşte părul şi unghiile, oferindu-le în acelaşi timp şi un aspect mai sănătos. De asemenea, stimulează creşterea podoabei capilare.

Se utilizează pe larg în caz de acnee, ten gras, dermatoze

Sunt ingrediente de bază a multor produse cosmetice, datorită vitaminelor şi antioxidantilor care se regăsesc în conţinutul lor. Pentru iluminarea şi revigorarea tenului, puteţi prepara diferite măsti pe bază de castraveţi proaspeţi. Datorită proprietăţilor astringente se utilizează pe larg în caz de acnee, ten gras, dermatoze, pistrui, pete, pori dilataţi, iritații etc.

Reduc riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer

Conţin anumiți compuşi (secoisolariciresinol, lariciresinol, pinoresinol), care reduc riscul apariţiei mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel ovarian, mamar sau de prostată.

Vindecă gingiile şi ajută la menţinerea sănătăţii lor

Sucul de castraveţi vindecă gingiile şi ajută la menţinerea sănătăţii lor. De asemenea, o felie de castravete ţinută pe cerul gurii timp de 30 de secunde distruge bacteriile din cavitatea bucală responsabile pentru respiraţia urât mirositoare.

Binefacere pentru trup și frumusețe

Compoziția castraveților face ca acest fruct să fie o binefacere pentru trup și frumusețe: hidratează și pielea are numai de cîștigat. În plus ai toate șansele să scapi și de grăsimea de pe burtă. Combinația de minerale și vitamine alimentează stratul de colagen, ceea ce face ca celulita să fie tratată din interior cu maximă eficiență, doar dacă mănânci catraveți proaspeți.

Este un foarte bun laxativ

Castravetele este un foarte bun laxativ și contribuie la eliminarea toxinelor din organism, aceasta fiind o altă explicație pentru capacitatea castravetelui de a te scăpa de celulită.

Tratează mahmureala

Pentru a evita durerea de cap de după o noapte neliniștită, este bine ca înainte de culcare să mâncaţi câteva felii de castravete.

Contribuie la calmarea pielii și restabilirea pH-ului

Dacă mănânci castravete, organismul tău va scăpa de nesuferitele arsuri la stomac (pirozis). Mai mult, dacă aplici castravete pe piele când este arsă de soare, durerea se va diminua, datorită efectului antiinflamator, contribuie la calmarea pielii și restabilirea pH-ului.

Inamic de temut pentru durerile musculare și articulare

Toate acele vitamine şi minerale din castravete îl transformă într-un inamic de temut pentru durerile musculare și articulare. Este util în cazul gutei (scade nivelul acidului uric) și reumatismului. Iar siliconul din compoziția castravetelui ajută la întărirea ţesuturilor de legătură din jurul muşchilor şi articulaţiilor. Castravetele este bun pentru diabetici, deoarece conţine un hormon de care celulele pancreasului au nevoie pentru a produce insulină.

Aroma castravetelui proaspăt, considerată afrodisiacă

Castravetele reduce stresul. Aroma castravetelui proaspăt este considerată afrodisiacă

Modalități de servire

Fie că îl consumi cu coajă sau fără, castravetele este o legumă extraordinară. Poate fi preparat pe grătar, în salate alături de alte legume sau, de ce nu, murat, apoi servit ca si salată alături de fripturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS