6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAstăzi este Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei

Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei

Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day) este marcată, în fiecare an, la 12 noiembrie. Această zi a fost înfiinţată în 2009, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Scopul principal al marcării acestei zile este de a conştientiza gravitatea acestei boli, mai ales la copiii cu vârsta sub 5 ani, precum şi impactul ei asupra societăţii.

Pneumonia este una dintre principalele cauze ale deceselor la copiii sub cinci ani, în ciuda faptului că este uşor de prevenit şi de tratat. Persoanele care trăiesc în comunităţile sărace prezintă cel mai mare risc de a face pneumonie, conform https://stoppneumonia.org.

Raportul de progres privind pneumonia şi diareea pe anul 2018 constată că sistemele de sănătate din 15 ţări, care reprezintă 70% din pneumonia globală şi decesele prin diaree la copiii sub cinci ani, nu iau măsurile adecvate astfel încât copiii cei mai vulnerabili să aibă acces la serviciile de prevenire şi tratament.

Copiii afectaţi de această boală

La nivel global, pneumonia şi diareea au cauzat împreună aproape unul din patru decese care au avut loc la copiii sub cinci ani, în 2016. Raportul, lansat înaintea celei de-a zecea zile mondiale anuale de luptă împotriva pneumoniei, la 12 noiembrie 2018, de către International Vaccine Access Center (IVAC) de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, descrie eforturile de combatere a pneumoniei şi diareei în 15 ţări cu cel mai mare număr de decese cauzate de aceste boli.

Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizare în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei la sugari şi copii, de la 6 săptămâni de viaţă până la 5 ani. Peste 99% din decesele provocate de pneumonie sunt înregistrate în ţările în curs de dezvoltare, unde accesul la serviciile medicale şi tratamente nu este posibil pentru mulţi copii.

OMS şi UNICEF au elaborat o strategie în Planul Integrat de acţiune globală pentru prevenirea şi controlul pneumoniei şi diareei (GAPPD).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS