6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaMedicii de familie avertizează că difteria a devenit o amenințare pentru România

Medicii de familie avertizează că difteria a devenit o amenințare pentru România

Autoritățile trebuie să intensifice măsurile pentru prevenirea și combaterea difteriei, avertizează medicii de familie. În Ucraina, aproape de granița cu România, au fost înregistrate noi cazuri în ultimele săptămâni, conform digi24.ro.

Difteria este o boală extrem de contagioasă și potențial mortală. În România, boala a fost eradicată în 1980.
„Măsurile luate de Ministerul Sănătății până în acest moment sunt bune, necesare, însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei. Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse riscului de îmbolnăvire. Programul trebuie să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației“, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicii de familie recomandă măsuri de prevenție

În ţara noastră se face imunizare pentru difterie din 1960. Difteria poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale.
„Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani. Prioada de protecție în fața bolii este de zece ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani, se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire. Ca o consecință a fenomenului de ”reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare“, avertizează medicii de familie.

În România se foloseşte un vaccin care se utilizează în toată Europa

Aceştia precizează că în ţara noastră se foloseşte un vaccin care se utilizează în toată Europa şi care poate fi administrat şi adulţilor.
Acesta asigură protecţie în acelasi timp şi faţă de tetanos (boală cu evoluţie extrem de gravă chiar şi cu tratament specific) şi faţă de tusea convulsivă (din ce în ce mai des întâlnită la nivel global).
Medicii subliniază că, doar printr-un efort naţional, putem face faţă unei ameninţări atât de mari precum o epidemie de difterie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS