10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCum ingerăm plastic fără să știm

Cum ingerăm plastic fără să știm

Ingerăm plastic în fiecare zi, fără să ne dăm seama. Într-o singură săptămână, ajungem să ingerăm cinci grame de plastic, o demonstrează un studiu alarmant. Asta înseamnă echivalentul greutăţii unui card de credit.

Majoritatea cantităţii de plastic pe care o ingerăm provine din apă, din mâncare, dar şi din particulele de aer.
Nutriţionistul Gianluca Mech spune ce să facem ca să ne ferim de acest pericol. Plasticul ne poate afecta iremediabil sănătatea!

„Un studiu realizat recent de Universitatea Newcastle arată că într-o săptămână ingerăm, pe lângă alimente, apă şi aer, aproximativ 2.000 de fragmente din plastic, care intră în corpul nostru şi ale căror efecte nu sunt încă foarte clare. Este vorba despre aproximativ 5 grame de plastic pe săptămână, echivalentul unui card de credit. Asta înseamnă că mâncăm 250 de grame de plastic în fiecare an“, declară nutriţionistul italian.

De unde provin particulele de plastic

Particulele de plastic care ajung în organism provin din consumul de apă îmbuteliată, peşte, moluşte, în general întregi, practic din toate tipurile de alimente, dar nu numai. Microplasticele sunt polimeri sintetici care pot fi folosiţi ca exfolianţi în produse cosmetice, scruburi, paste de dinţi şi şampoane.

Medicii ne explică de ce oamenii ştiu atât de puţine lucruri despre consecinţele plasticului asupra organismului uman.

„Studiile în acest domeniu sunt la început. E un semnal de alarmă referitor la faptul că avem un grad ridicat şi, probabil, în creştere de poluare şi că modul în care putem intra în contact cu anumite substanţe potenţial toxice este foarte variat. Nu ne gândeam, de exemplu, că prin apă sau prin băuturi îmbuteliate am putea intra în contact cu materiale plastice“, a precizat Teodor Voiosu, medic gastroenteorolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS