23.4 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulCopiii cu autism, victime colaterale în epidemia de coronavirus

Copiii cu autism, victime colaterale în epidemia de coronavirus

Copiii cu autism sunt victime colaterale ale epidemiei de coronavirus. Pentru că guvernanţii nu au prevăzut niciun fel de măsuri de protecţie, ONG-urile care administrează centrele private destinate lor riscă să se închidă. Personalul, susţinut până acum din contribuţiile părinţilor, nu mai poate fi plătit. În consecinţă, nici copiii nu mai beneficiază de terapie.

„Îi rugăm să aibă în vedere şi organizaţiile neguvernamentale din România care au înfiinţat servicii sociale acreditate şi licenţiate, unde persoanele cu nevoi speciale beneficiază de terapii, să poată să fie beneficiari ai acelei prevederi în baza căreia personalul să poată să fie plătit în şomaj tehnic”, a declarat Gabriela Plopeanu, preşedintele FEDRA.

Dacă aceste centre de terapie nu vor mai funcţiona, mii de copii riscă să piardă progresul înregistrat până acum în lupta cu autismul.

„Întreruperea terapiei poate însemna pierderea achiziţiei pentru copii, în funcţie de gravitatea tulburării, este o perioadă de grea încercare pentru părinte, trebuie să aibă foarte multe resurse, foarte multă răbdare“, a declarat Manuela Mazilu, mama unui copil cu autism.

„Cam 80 la suta din copiii cu tulburări din spectrul autist şi adulţi fac terapie în centrele private, şi acum sunt închişi în case, stau la domiciliu, nu beneficiază de terapie, înregistrează regrese, evident“, a declarat Ana Dragu, preşedintele Federaţiei de Autism.

Copiii fac acum terapie online, însă aceasta nu dă aceleaşi rezultate ca terapia din centrul de specialitate, potrivit Mediafax.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS