Un studiu longitudinal realizat pe aproape 1.000 de adulți sănătoși a constatat că pandemia de COVID-19 a accelerat îmbătrânirea creierului acestora, relatează The Register.
Studiul intitulat „Accelerated brain ageing during the COVID-19 pandemic” (Îmbătrânirea accelerată a creierului în timpul pandemiei de COVID-19) a fost publicat marți în revista Nature Communications.
Lucrarea explică faptul că așa-zisa „Biobancă” din Marea Britanie conține date longitudinale de neuroimagistică pentru la creierele a peste 15.000 de britanici și că oamenii de știință au folosit învățarea automată („machine learning”) și aceste înregistrări pentru a crea un model de predicție a vârstei creierului.
„Pandemia accelerează semnificativ îmbătrânirea creierului”
Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, care au condus studiul, au făcut imagini RMN pentru 996 de persoane care au trăit în perioada pandemiei și au aplicat modelul pentru a estima „vârsta creierului” fiecăruia – adică cât de bătrân părea creierul în comparație cu vârsta reală a persoanei.
Ei au descoperit că „pandemia accelerează semnificativ îmbătrânirea creierului”, în medie cu 5,5 luni. Chiar și cei care nu au fost infectați cu virusul au prezentat același rezultat. Cercetătorii au identificat o îmbătrânire mai pronunțată în rândul bărbaților și al persoanelor provenind din medii socio-demografice defavorizate.
Rezultatul studiului i-a surprins inclusiv pe oamenii de știință
Cercetătorii nu știu cu siguranță de ce creierul participanților a îmbătrânit atât de rapid în timpul pandemiei, dar sugerează că „o explicație plauzibilă… este stresul cronic, posibil legat de factori asociați pandemiei, precum izolarea socială, insecuritatea economică și îngrijorările legate de sănătate”.
Lucrarea menționează, de asemenea, studii anterioare care au arătat că izolarea socială și singurătatea resimțită modifică creierul în moduri despre care se crede că favorizează îmbătrânirea accelerată.
„Acest studiu ne reamintește că sănătatea creierului este influențată nu doar de boală, ci și de mediul nostru cotidian”, a declarat Dorothee Auer, profesoară de neuroimagistică și autoare principală a studiului.
„Pandemia a pus presiune asupra vieților oamenilor, în special asupra celor care se confruntau deja cu dezavantaje. Nu putem testa încă dacă schimbările pe care le-am observat se vor inversa, dar acest lucru este cu siguranță posibil, ceea ce este o perspectivă încurajatoare”, a mai spus ea.
Creierele par să fi îmbătrânit mai rapid în timpul pandemiei
Deși creierele par să fi îmbătrânit mai rapid în timpul pandemiei, studiul a constatat că doar participanții infectați cu COVID-19 între cele două scanări cerebrale au înregistrat un declin al unor abilități cognitive, cum ar fi flexibilitatea mentală și viteza de procesare a informațiilor.
„Aceasta sugerează că efectul în sine (în absența infecției) al pandemiei asupra îmbătrânirii creierului este posibil să nu producă simptome”, se arată în rezumatul publicat de Universitatea din Nottingham pentru studiu.
„Rezultatele noastre evidențiază nevoia de a aborda inegalitățile în sănătate și pe cele socio-economice, pe lângă factorii legați de stilul de viață, pentru a atenua îmbătrânirea accelerată a creierului”, conchide lucrarea.
Citeşte şi: Colegiul Medicilor, despre măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii: Sunt absolut necesare