36.8 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateConstruirea unui spital, blocată 16 luni de trei nuci

Construirea unui spital, blocată 16 luni de trei nuci

Ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a afirmat, la Digi24, că întârzierile în construirea spitalelor prin PNRR au fost provocate deseori de opreliști birocratice, el dând exemplul unui spital a cărui proiect a fost blocat timp de 16 luni pentru că nu exista avizul de mediu pentru tăierea a trei nuci.

Vorbind despre întârzierile în construirea spitalelor, Alexandru Rogobete a dat exemplul unei întârzieri de 16 luni din lipsa unui aviz de mediu.

„Aveam pe teren trei nuci. Nucul are o legislație specială, nu poate fi tăiat în orice condiții. Era o investiție de peste 200 de milioane euro. Acum se construiește, nucii s-au relocat”, a relatat ministrul.

„Oamenii să întrebe și autoritatea locală”

Rogobete a spus că nu doar administrația centrală a provocat depășirea termenelor din proiectele PNRR, în multe cazuri fiind și vina administrațiilor locale. „Oamenii să întrebe și autoritatea locală la Bistrița sau la Vaslui de ce spitalul se construiește, iar în alte părți, nu”, a exemplicat ministrul Sănătății.

Alexandru Rogobete a spus că primele spitale realizate prin PNRR vor fi date în folosință la sfârșitul acestui an, fiind vorba de Spitalul de Boli Cerebrovasculare din Cluj și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița-Năsăud. Altele două vor fi inaugurate în primul trimestru din 2026, urmând ca restul de 10 proiecte aflate în construcție să fie finalizate în perioada august-octombrie a anului viitor.

Ministrul a dat asigurări că nu se vor pierde bani din PNRR din cei alocați pentru construirea de noi spitale. Inclusiv constructorii au venit cu propuneri de accelerare a ritmului lucrărilor, cu creșterea numărului de muncitori și prelungirea programului de lucru.

„În PNRR avem minim 19 spitale, am semnat 24 de contracte tocmai în ideea că unele obiective de investiții se vor bloca. Din motive birocratice, din motive legate de Legea achizițiilor publice, care este greoaie și stufoasă”, a precizat Alexandru Rogobete.

Întrebat dacă dă în scris că cele 14 spitale anunțate vor fi gata la timp, Rogobete a răspuns: „Nu pot să dau în scris pentru că nu garantez ce se întâmplă cu constructorii, pot să apară cazuri de insolvență. Sunt cazuri de forță majoră pe care nu le poate controla nimeni. Am încrederea că 14 unități sanitare vor fi date în utilizare anul viitor.”

Dragoș Pîslaru nu e la fel de optimist

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE), Dragoş Pîslaru, afirma pe 27 iunie că patru, cinci spitale nu au înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte investiţiile din PNRR, iar investițiile la 14 din 19 spitale sunt „un risc”.

„Există un număr de patru, cinci spitale care nu au progres deloc. Zero. Pentru acelea nu cred că cineva va putea să susţină că ele se pot face până anul viitor. Pentru celelalte, există o discuţie întreagă cu privire la modul în care le-am putea accelera. În acest moment, avem un risc la circa 14 spitale din lista pe care am avut-o iniţial. Discutăm de 14 din 19”, a declarat Dragoș Pîslaru, citat de Agerpres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS