8.1 C
Craiova
joi, 15 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateGrăsimea din jurul taliei la copii semnalează potenţiale probleme de sănătate

Grăsimea din jurul taliei la copii semnalează potenţiale probleme de sănătate

Un studiu internaţional, desfăşurat pe durata a zece ani, arată că obezitatea instalată încă de la primii ani de viaţă poate declanşa disfuncţii metabolice până la vârsta şcolară. Autorii studiului subliniază necesitatea unui screening pediatric regulat pentru identificarea riscurilor şi recomandă un regim alimentar echilibrat şi activitate fizică regulată.

Riscuri asociate greutăţii corporale crescute la copil

Cercetătorii au analizat date a 700 de perechi mamă-copil din Copenhaga, Danemarca.
Copiii au fost urmăriţi de la vârsta de o săptămână până la vârsta de zece ani, fiind monitorizat raportul dintre circumferinţa taliei şi înălţime în cadrul a 14 vizite regulate la medic.
Rezultatele au arătat că micuţii care au avut o greutate corporală care s-a mărit treptat în raport cu înălţimea au prezentat tensiune arterială crescută, markeri inflamatori ridicaţi şi semne timpurii de rezistenţă la insulină, un precursor al diabetului zaharat de tip 2.
Depunerea excesivă de grăsime în zona abdominală implică riscuri specifice dincolo de problema excesului de greutate, spun specialiştii.

Rezultatele studiului

Printre cei 700 de copii analizaţi, cercetătorii au identificat trei tipare distincte.
Aproximativ două treimi (66%) au rămas într-un „grup de referinţă” stabil, cu un raport talie-înălţime relativ constant.
Însă circa 15% s-au încadrat în aşa-numitul grup cu „creştere lentă”, în care grăsimea excesivă pe talie a crescut treptat încă de la naştere. Aceşti copii au prezentat cele mai îngrijorătoare rezultate de sănătate.
Copiii din grupul cu creştere lentă au prezentat scoruri semnificativ mai mari de risc cardiometabolic şi de risc pentru boli cardiovasculare, comparativ cu grupul de referinţă.

Până la vârsta de zece ani, copiii din grupul cu creştere lentă au arătat o sănătate cardiometabolică semnificativ mai precară, au avut valori mai mari ale tensiunii arteriale, niveluri ridicate de peptid C (indicând o producţie excesivă de insulină), rezistenţă crescută la insulină şi niveluri ridicate de markeri inflamatori asociaţi cu bolile de inimă la adulţi. De asemenea, aveau niveluri scăzute de colesterol „bun” HDL.

Un al treilea grup, reprezentând aproximativ 18%, a prezentat un tipar de „creştere urmată de stabilizare”. Aceşti copii au prezentat unii indicatori de sănătate pozitivi comparativ cu grupul de referinţă, inclusiv un control mai bun al glicemiei, deşi aveau uşor crescut un marker proteic asociat riscului cardiovascular.

Măsurarea taliei ar putea deveni un indice important în screeningul pediatric

Raportul talie-înălţime, calculat prin împărţirea circumferinţei taliei la înălţime, s-a dovedit un predictor remarcabil al riscurilor de sănătate, depăşind adesea Indicele de Masă Corporală (IMC), potrivit autorilor studiului.
Pe lângă indicatorii standard de sănătate, cercetătorii au analizat şi biomarkeri avansaţi.
Cercetătorii au ajustat datele în funcţie de numeroşi factori: cadrul familial, stadiu pubertar, nivel de activitate fizică, somn şi obiceiuri alimentare.
Integrarea măsurătorii taliei în consultaţiile de rutină ar putea oferi semnale de avertizare precoce pe care greutatea sau IMC nu le pot furniza, au raportat autorii studiului. Calculul raportului talie-înălţime este suficient de simplu pentru orice cadru medical.

Rolul părinţilor şi importanţa comportamentelor sănătoase

Experţii recomandă ca părinţii să nu se concentreze excesiv pe efectuarea constantă a măsurătorilor taliei, ci să colaboreze cu profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a monitoriza evoluţia generală a stării de sănătate a copilului.
O alimentaţie echilibrată şi activitatea fizică regulată sunt esenţiale pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase.
Dacă, aşa cum indică acest studiu, acumularea de grăsime în jurul taliei debutează încă din primele etape ale vieţii, atunci măsurile de prevenţie ar trebui demarate încă din copilăria timpurie, notează autorii.

Citeşte mai multe pe 360medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS