Uneori, când sunt deprimați, oamenii mănâncă pentru a face față emoțiilor sau pentru a se simți mai bine. Din păcate, alimentele la care recurg aceștia în astfel de situații au exact efectul opus. Consumul de alimente nesănătoase, atunci când ești deprimat, poate, potrivit healthline.com, chiar să te facă să te simți și mai rău. Unele dintre cele mai dăunătoare alimente sunt cele care conțin cantități mari de grăsimi saturate, zaharuri rafinate, ingrediente procesate intensive și cofeină, scrie G4Food.
Menținerea unei diete sănătoase și efectuarea unor exerciții fizice regulate te pot ajuta să gestionezi simptomele depresiei. Mai mult, acestea ar putea chiar să le facă să dispară complet.
Consumul de mese regulate la intervale constante este primul pas într-o dietă sănătoasă. Următorul pas este alegerea alimentelor potrivite.
Alege „carbohidrați buni”, pentru îmbunătățirea stării de spirit
Consumul de carbohidrați determină creierul să elibereze un neurotransmițător numit serotonină, care îmbunătățește starea de spirit. Așadar, în loc să încerci să îi eviți, consumă tipului corect de carbohidrați, atunci când te simți la pământ. Alege pâine integrală, dar și alți carbohidrați sănătoși, preparați din cereale integrale.
De asemenea, încearcă să eviți gustările zaharoase și optează pentru: fructe, legume, alimente bogate în fibre.
Omega-3 şi vitamina D, aliaţi împotriva depresiei
Beneficiul principal asociat cu omega-3 este îmbunătățirea funcției cerebrale. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că alimentele care conțin omega-3 te pot ajuta și să gestionezi simptomele depresiei.
Alimente care sunt surse bune de omega-3: pește, nuci, ulei de semințe de in, legume cu frunze verzi închise la culoare
Mai multe studii au arătat că persoanele care au niveluri scăzute de vitamina D sunt mai predispuse să experimenteze simptome legate de depresie. Poți obține vitamina D de la soare, dar o poți găsi și în alimentație. Asigură-te că mănânci regulat alimente care conțin vitamina D, cum ar fi: pește, tofu, lapte.
Seleniul, un mineral ce poate reduce depresia
Seleniul este un element esențial pentru sănătatea bună. Mai multe studii au sugerat o legătură între deficiențele de seleniu și depresie. Alte cercetări au arătat că suplimentele cu seleniu pot reduce sentimentele de depresie. Seleniul poate fi găsit în: nuci, cereale integrale, fasole, fructe de mare, carne slabă.
Totuși, prea mult seleniu poate fi toxic, așadar discută cu medicul tău înainte de a lua suplimente cu seleniu.
CITEŞTE ŞI: Suplimente contra artrozei. Glucozamina și condroitina, marketing sau adevăr?