15.9 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate100% natural? Nu și 100% sigur!

100% natural? Nu și 100% sigur!

Mulți oameni cred că, atunci când vine vorba de medicină, „natural” este mai bun, mai sănătos și mai sigur decât „nenaturale” sau medicamentele sintetice. Natura ne-a oferit substanțe care încă sunt vitale în diferite probleme de siguranță, dar totodată există extracte vegetale despre care știința nu a reușit să demonstreze că sunt cu adevărat eficiente.

Medicamentele, substanțele chimice sau alcoolul sunt toate cauze posibile de hepatotoxicitate, adică afectarea ficatului, dar pe lângă acestea putem adăuga și unele dintre suplimentele alimentare ce conțin extracte de plante.
Pentru mulți, cuvântul „chimic” a ajuns să însemne toxic sau sintetic, ceva de evitat. Dar adevărul este că totul este chimie și prin urmare orice obiect este făcut din ceea ce numim generic chimicale.

Popularitatea suplimentelor – în creștere?

Plantele medicinale au fost folosite în scopuri medicinale de mii de ani, dar popularitatea acestora este pe un trend ascendent în ultima perioadă, mai ales datorită diferitelor rețele de socializare.
Un studiu îngrijorător al celor de la University of Michigan a arătat că aproximativ 15,6 milioane de adulți din SUA au luat cel puțin un supliment din plante în ultimele 30 de zile a cărui compoziție le-ar putea dăuna ficatului.

Printre suplimentele studiate se numără ashwagandha, extractul de ceai verde, turmericul.
Ashwagandha este o plantă folosită în medicina tradițională indiană ayurvedică pentru a îmbunătăți sănătatea mintală, dar și pentru a scădea riscul de a dezvolta anumite afecțiuni de tipul cancerului, boli neurodegenerative, afecțiuni cardiace și chiar pentru îmbunătățirea fertilității masculine. Ceaiul verde este folosit pentru scăderea colesterolului, îmbunătățirea memoriei sau pierderea în greutate. Turmericul si ingredientul său activ, curcumina prezintă proprietăți antiinflamatoare si antioxidante puternice. În anumite condiții, aceste plante pot cauza toxicitate la nivelul ficatului.

Reglementate sau nu prea?

În timp ce suplimentele pe bază de plante pot fi considerate „naturale”, ele nu pot fi considerate 100% sigure pentru sănătatea umană. Suplimentele alimentare și produsele pe bază de extracte vegetale nu parcurg același traseu ca medicamentele în aprobarea lor înainte de punerea pe piață. Prin urmare, suplimentele alimentare nu necesită ani de studii clinice și nici analize minuțioase realizate de către diferite foruri acreditate, motiv pentru care de-a lungul timpului au existat mai multe cazuri de contaminare a acestora cu substanțe medicamentoase active, dar și cu diverși compuși toxici.
În plus, oamenii pot avea reacții adverse sau efecte secundare inclusive în cazul administrării suplimentelor pe bază de plante, iar anumite plante pot interfera cu medicamentele pe care le iau în același timp.

Prevenția, cheia succesului

Administrați-vă întotdeauna numai medicamentele și suplimentele alimentare de care chiar aveți nevoie. Administrați-le numai așa cum v-a recomandat medicul sau farmacistul. Urmați mereu instrucțiunile de pe ambalaj pentru doza recomandată.
Nu luați suplimente care conțin ierburi care ar putea fi toxice pentru ficat. Verificați etichetele oricărui tratament naturist înainte de a-l lua și întrebați medicul dacă este potrivit pentru dumneavoastră.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS