12.8 C
Craiova
sâmbătă, 21 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCâte minute de activitate fizică ar trebui să adunăm săptămânal pentru sănătatea noastră

Câte minute de activitate fizică ar trebui să adunăm săptămânal pentru sănătatea noastră

Pentru o stare de sănătate mai bună, adulții ar trebui să practice activități de întărire a mușchilor, de intensitate moderată sau intensă, cu implicarea tuturor grupelor musculare majore, în două sau mai multe zile pe săptămână. Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, ei pot crește activitatea fizică aerobă de intensitate moderată la mai mult de 300 de minute sau pe cea viguroasă la mai mult de 150 de minute sau o combinație echivalentă de activitate fizică de intensitate moderată și viguroasă pe parcursul săptămânii.

Minim 150 de minute de activitate fizică moderată

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani să practice săptămânal cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobă (include activitatea zilnică, precum mersul pe jos, ciclismul, activitățile casnice, grădinăritul, etc.) de intensitate moderată sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică aerobă de intensitate ridicată sau o combinație echivalentă de activitate de intensitate moderată și intensă.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel global, unul din patru adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică, ceea ce afectează atât sănătatea lor, cât și serviciile de sănătate și societatea în ansamblu.

Riscul de deces creşte la persoanele inactive

Persoanele care sunt insuficient de active au un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare în comparație cu persoanele care sunt suficient de active.
Anual, aproximativ 10.000 de decese ar putea fi evitate dacă populația europeană ar fi mai activă.
În România, 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, boli cronice respiratorii, cancere, diabet zaharat), boli a căror evoluție ar putea fi influențată în mod pozitiv de practicarea regulată a exercițiilor fizice.

Activitatea fizică în România

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, doar 20% dintre adulții (cu vârsta între 18-64 ani) desfășoară exerciții fizice sau sport regulat/ cu oarecare regularitate. 57% dintre elevi/studenți NU practică exerciții fizice sau sport. 13% petrec cel putin 8 ore si 31 minute șezând. 73% dintre adolescenții băieți sunt inactivi fizic. 87% dintre femeile între 15-24 ani sunt inactive fizic. 26% practică activitate fizică pentru relaxare, iar 38% NU practică sport regulat din lipsă de timp.

Luna septembrie, dedicată campaniei de informare privind beneficiile activităţii fizice

Luna septembrie este dedicată campaniei de informare și educare cu privind beneficiile activității fizice și se adresează adulților cu vârsta între 18-64 de ani. Campania este realizată de Ministerul Sănătății cu sprijinul Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și a Direcțiilor județene de Sănătate Publică (DSP).
„Zilnic un pas în plus pentru sănătate!” este campania prin care ne propunem informarea și reamintirea populației adulte și a tinerilor despre îmbunătățirea stării de sănătate prin practicarea activităților fizice în mod regulat.

CITEŞTE ŞI: Studiu: Fumatul în timpul sarcinii, chiar și ocazional, are consecințe grave asupra fătului

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS