17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateS-a inventat pâinea care ar putea preveni astmul

S-a inventat pâinea care ar putea preveni astmul

Cercetătorii brazilieni au dezvoltat o pâine funcțională care are potențialul de a preveni astmul, o afecțiune respiratorie responsabilă de aproximativ 350.000 de spitalizări pe an în rețeaua națională de sănătate publică spaniolă (SUS ). Formula pâinii conține Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905, o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice care s-a dovedit a atenua simptomele astmului la șoareci.

Una dintre cele mai comune boli din lume, astmul este din ce în ce mai frecvent și afectează aproximativ 20 de milioane de brazilieni, potrivit bazei de date gestionate de Ministerul Sănătății (DATASUS). Afecțiunea se caracterizează în principal prin inflamarea și hiperreactivitatea căilor respiratorii.

Cauzele exacte ale astmului sunt puțin cunoscute, dar se știe că afecțiunea este asociată cu iritanții din mediul înconjurător, dieta și microbiomul intestinal, printre alți factori.

Ce conține pâinea care ar putea preveni astmul

Pacienții astmatici pot beneficia de ingestia de probiotice datorită legăturii cu microbiomul intestinal. Aceste bacterii benefice sunt administrate de obicei ca atare sau amestecate cu produse lactate, cum ar fi laptele, iaurtul și chefirul, dar nimic nu împiedică utilizarea altor vehicule, ceea ce este recomandabil pentru pacienții care suferă de intoleranță la lactoză sau de alergie la proteinele din lapte.

„Am adăugat drojdie vie încapsulată pentru a îmbunătăți viabilitatea și activitatea probioticelor la temperatura ridicată atinsă în timpul procesului de coacere”, a declarat Marcos de Carvalho Borges, unul dintre autori, profesor în cadrul Departamentului de medicină clinică de la facultatea de medicină din Ribeirão Preto (FMRP-USP), într-un comunicat al Fundației pentru cercetare din São Paulo (FAPESP).

Microcapsulele protejează compușii bioactivi și probiotici, îmbunătățind stabilitatea, supraviețuirea și biodisponibilitatea acestora, spun cercetătorii brazilieni.

Șoarecii cu astm au fost hrăniți cu toate tipurile diferite de pâine timp de 27 de zile. La finalul experimentului, șoarecii hrăniți cu pâine S. cerevisiae UFMG A-905 au prezentat mai puțină inflamație a căilor respiratorii și niveluri mai scăzute de biomarkeri ai astmului (interleukine 5 și 13, sau IL5 și IL13, care sunt proteine secretate de sistemul imunitar).

La șoarecii hrăniți cu pâinea care conținea drojdie microcapsulată, au fost reduse, de asemenea, hiperreactivitatea căilor respiratorii și nivelurile de IL17A, un alt biomarker al astmului.

Aceste rezultate au fost similare cu cele din studiile anterioare, confirmând că S. cerevisiae UFMG A-905 viu poate ajuta la prevenirea astmului.

Citește mai mult aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS