21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu: Ţigările electronice sunt asociate cu un risc mai mare de insuficienţă cardiacă

Studiu: Ţigările electronice sunt asociate cu un risc mai mare de insuficienţă cardiacă

Ţigările electronice pot creşte riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, arată un nou studiu. Vapingul a devenit o alternativă populară la fumatul tradiţional, iar dovezile privind riscurile sale pentru sănătate sunt încă în curs de investigare.

Un nou studiu, care a analizat aproape 176.000 de adulţi, a constatat că cei care au folosit ţigări electronice aveau cu 19% mai multe şanse de a dezvolta un tip de insuficienţă cardiacă numită disfuncţie diastolică ventriculară. Disfuncţia diastolică ventriculară apare atunci când muşchiul inimii devine rigid şi nu se umple corect cu sânge. Studiul nu a găsit o legătură între vaping şi un alt tip de insuficienţă cardiacă numită disfuncţie sistolică ventriculară, care apare atunci când inima este slăbită şi nu pompează suficient sânge, potrivit Mediafax.

Studiul nu dovedeşte că vapingul cauzează insuficienţă cardiacă, ci doar sugerează o asociere. Experţii recomandă ca fumătorii de ţigări tradiţionale să nu înceapă să fumeze ţigări electronice, dar consideră că vapingul poate fi o alternativă mai
puţin dăunătoare pentru cei care doresc să renunţe la fumat.

„Din ce în ce mai multe studii leagă ţigările electronice de efecte nocive şi constată că s-ar putea să nu fie atât de sigure pe cât se credea anterior”, a declarat autorul principal Yakubu Bene-Alhasan, medic la MedStar Health din Baltimore.

Noul studiu a fost prezentat la Sesiunea Ştiinţifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie şi publicat în Journal of the American College of Cardiology.

Citește și: Craiova: Tâlhar identificat de un polițist aflat în timpul liber

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS