20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDurerea de picioare în afecțiunile vasculare. Ce poate trăda și de ce trebuie să mergi la medic

Durerea de picioare în afecțiunile vasculare. Ce poate trăda și de ce trebuie să mergi la medic

Durerea de picioare poate fi uneori semnul unei probleme vasculare, fiind un simptom comun al unor afecțiuni circulatorii care impun consult medical. Uneori, aceasta poate trăda chiar afecțiuni ce pot pune viața în pericol.

„Durerea de picioare în afecțiunile circulatorii este un simptom comun al problemelor vasculare care afectează fluxul de sânge către sau din extremitățile inferioare. Această durere poate fi cauzată de diferite condiții, cum ar fi boala arterială periferică (BAP), tromboza venoasă profundă (TVP) sau insuficiența venoasă cronică (IVC)”, menționează medicul Radu Popa, de la Centrul Medical Speranța.

Factorii de risc în afecțiunile vasculare

Afecțiunile vasculare sunt din ce în ce mai frecvente în ultimii ani, pe fondul stilului de viață sedentar care crește riscul apariției problemelor de circulație.

„Sedentarismul este unul dintre factorii care pot contribui la declanșarea unei afecțiuni vasculare, iar stilul de viață contemporan este din ce în ce mai puțin axat pe mișcarea fizică”, precizează dr. Adrian Coandă, parte din echipa de specialiști a clinicii Speranța.

Diabetul și fumatul sunt alți factori de risc importanți.

Atunci când nu este ținut sub control, diabetul poate duce la probleme vasculare grave, inclusiv până la amputarea membrelor. De aceea, monitorizarea afecțiunii de către medic este extrem de importantă.

Și persoanele care fumează sunt expuse unui risc mai ridicat de afecțiuni circulatorii și este recomandat să facă o ecografie Doppler.

„Fumătorii, de regulă, cred că dacă își fac o radiografie pulmonară este suficient. Însă fumatul face ravagii în tot corpul, iar efectele se resimt după mai mult timp”, transmit medicii.

Afecțiunile vasculare care pot fi asociate cu dureri de picioare

În boala arterială periferică, arterele care alimentează picioarele sunt îngustate sau blocate, ceea ce duce la scăderea fluxului de sânge și, implicit, la durere în timpul activității fizice, cum ar fi mersul pe jos sau alergatul. Acest tip de durere este adesea descris ca o senzație de strângere, crampe sau senzație de amorțeală în picioare.

Pe de altă parte, tromboza venoasă profundă este o afecțiune în care se formează un cheag de sânge într-una dintre venele profunde ale piciorului. Acest lucru poate provoca durere, umflare și sensibilitate în zona afectată. Riscul major al trombozei venoase profunde este ca un fragment din cheagul de sânge să se desprindă și să ajungă în plămâni, provocând o embolie pulmonară, care poate fi fatală, avertizează medicii de la Centrul Speranța.

În cazul insuficienței venoase cronice, venele piciorului nu funcționează corespunzător, ceea ce duce la o acumulare de sânge în picioare și la apariția unor simptome precum durere, umflare, senzație de greutate și varice.

Ecografia Doppler, investigație non-invazivă pentru afecțiunile circulatorii

Pentru depistarea afecțiunilor menționate, medicii recomandă efectuarea unei ecografii Doppler. Aceasta este o investigație imagistică non-invazivă folosită pentru evaluarea fluxului sanguin în vasele de sânge. În cadrul evaluării circulației membrelor inferioare, ecografia Doppler poate detecta anomalii precum îngustarea arterelor (stenoză), blocarea acestora (ocluzie), formarea de cheaguri de sânge în vene (tromboză) sau insuficiența valvei venoase.

„Detectarea precoce a acestor probleme prin intermediul ecografiei Doppler poate permite inițierea tratamentului adecvat pentru a preveni complicațiile grave și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu afecțiuni circulatorii ale membrelor inferioare”, transmite medicul Radu Popa.

Centrul Speranța efectuează ecografii Doppler cu aparatură de înaltă precizie.

Clinica se află pe Strada Înfrățirii, la nr. 16 şi nr. 17, Craiova. Pentru programări şi informaţii, pacienţii pot lua legătura cu echipa la numărul 0771493887.

Detalii pe www.clinicasperanta.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS